Mikelio prizas įteiktas kino metraštininkui L. Gudinavičiui

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Laimutis Gudinavičius, Lietuvos kino mėgėjų sąjungos narys, žinomas kino operatorius ir režisierius, tapo 31-uoju Mikelio prizo laureatu.
Šiaulių kraštotyros draugijos tradicinis Mikelio prizas už kraštotyrą ir istorinės atminties puoselėjimą įteiktas žinomam kino metraštininkui ir režisieriui šiauliečiui Laimučiui Gudinavičiui. Jis yra sukūręs apie 200 filmų ir vaizdo siužetų apie krašto žmones ir kelių dešimtmečių įvykius ir 60 televizijos laidų apie tautodailininkus ir šviesuolius. Laureatas pasveikintas ir su 75-mečio jubiliejumi, kurį švenčia rugsėjo 6 dieną.

 

Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filialo salėje buvo surengtas laureato pagerbimo vakaras. Pasveikinti L. Gudinavičiaus su apdovanojimu ir artėjančiu jubiliejumi susirinko kraštotyrininkai, kino mėgėjai, draugai, buvę kolegos.

Šiaulių kraštotyros draugijos pirmininkė Virginija Šiukščienė įteikdama L. Gudinavičiui apdovanojimą, pabrėžė, jog Mikeliu prizu pagerbiami žmonės, fiksuojantys mūsų istoriją.

Ji pasvarstė, jog istorijos fiksavimas vaizdu gal net įtaigesnis, nei fiksavimas žodžiu. Bet siūlė į tai atsakyti pačiam laureatui, o jis prisipažino, jog tekstų rašymas jam buvo sunkiausias. Gelbėjo filmų kūrėją žmona Angelė Gudinavičienė, pedagogė fizikė, tapusi ne vieno jo filmo redaktore, bendradarbiavo su žurnaliste Emilija Leviškiene, televizijos laidų redaktore Nijole Nasickiene.

Laimutis Gudinavičius yra žinomas kino operatorius ir režisierius, Lietuvos kino mėgėjų sąjungos Šiaulių kino meno klubo narys. Skaičiuoja, jog yra sukūręs apie 200 filmų ir dokumentinių siužetų. Tarp jų – 35 juodai baltus filmus. Šiaulių „Aušros“ muziejus turi gausią L. Gudinavičiaus dokumentikos kolekciją.

Jo filmai yra rodyti tarptautiniuose festivaliuose ir pelnę jų laurus. Tarp jų – ne kartą apdovanotas pirmasis L. Gudinavičiaus kraštotyrinis filmas „Mama“. Jo herojė – žmonos mama. Šio filmo ištrauka, parodyta per renginį, palydėta plojimais. L. Gudinavičius parodė ir virtualią savo kūrinių parodą – sukurtų filmų ištraukų mozaiką „Retro“.

Virtualioje mozaikoje save atpažino ir kai kurie renginio dalyviai – filmo „Bravo, vyrai“ herojai, televizorių gamyklos buvusio vyrų choro nariai. Jų trio, vadovaujamas Stanislovo Ulčino, laureatą pasveikino daina.

L. Gudinavičius fotografuoti ir filmuoti pradėjo dar mokykloje. Nuo 1978 metų kuria filmus. Tam jį paskatino kino mėgėjų veikla. Dirbdamas Šiaulių televizorių gamykloje vadovavo gamyklos mėgėjų kino studijai. Sukūrė šešių filmų ciklą „Šiaulių Televizorių gamyklos kronikos“, dviejų dalių ciklą „Čia Lietuva“, kurio dalys – „Po žemaičių kraštą“; „Dubysa“. Sukūrė filmus ir televizijos laidas, turinčias istorinę-pažintinę reikšmę: „Simonas Daukantas“, „Laurynas Ivinskis“, „Šatrijos Ragana“, „Žemaitijos knygnešiai“ .

Iškirtinis yra 60 televizijos laidų ciklas „Kamara“, sukurtas apie Šiaulių krašto tautodailininkus ir šviesuolius. Autorius šiam ciklui herojus sakė pasirinkęs pagal šviesuolio, menotyrininko Vytenio Rimkaus knygą.

L. Gudinavičius tapo 31-uoju Mikelio prizo laureatu. Šis prizas įsteigtas 1988 metais, minint Vinco Vaitekūno, kuris beveik šešis dešimtmečius paskyrė kraštotyrai ir muziejininkystei, 80-ąsias gimimo metines. Prizas įteikiamas nuo 1989 metų su pertraukomis. Šiemet įteiktas jau 29 kartą, o jo laureatų yra daugiau – nes du kartus buvo įteiktas kraštotyrininkų poroms.

Susijusios naujienos