Kultūrą kuria ne pastatai, o žmonės

Asmeninė nuotr.
Prieš keletą dienų vadovauti Tytuvėnų kultūros centrui pradėjęs Simonas Kilius: „Į darbą žiūriu optimistiškai. Stengsiuosi išsaugoti senas ir kurti naujas miesto tradicijas.“
Neseniai konkursą Tytuvėnų kultūros centro direktoriaus pareigoms užimti laimėjo iš Joniškio kilęs ir kurį laiką Pakruojo rajone, Linkuvos kultūros centre, dirbęs Simonas Kilius. Naujojo vadovo neišgąsdino, kad Tytuvėnuose iki šiol taip ir nepastatytas kultūros centras. „Kultūrą kuria ne pastatai, o žmonės“, – sako naujasis vadovas.

Svarbiausia kūrybiškumas

Kai Simoną Kilių kalbinome, jis Tytuvėnų kultūros centre dirbo dar tik ketvirta diena. „Tytuvėnai – puikūs. Gražiai sutvarkytos visos miesto erdvės. Atsiveria visos galimybės kultūrai, – optimistiškai buvo nusiteikęs naujasis vadovas. – Pandemija parodė, kad kultūros renginiai gali vykti aikštėje arba mažesnėje kamerinėje aplinkoje.“

Tai, kad mieste nėra šiuolaikiško, visus reikalavimus atitinkančio kultūros centro pastato, pasak direktoriaus, nėra pagrindinis faktorius. Kartais tai galima suprasti ir kaip privalumą, skatinantį darbuotojų kūrybiškumą.

O Tytuvėnų kultūros centro ir skyrių darbuotojams jo netrūksta. Suburta kapela, yra dramos kolektyvas, net keletas šokių kolektyvų, turi kur pasireikšti ir daininkai.

„Net skyriuose dirbantys renginių organizatoriai sugeba suburti po kelis meno mėgėjų kolektyvus“, – džiaugiasi S. Kilius, primindamas Šedbaruose dirbančio Stasio Butkaus, kuris, subūręs muzikalius kaimo vaikus jau ugdo pamainą vyresniesiems kapelos muzikantams, pavyzdį.

Svarbiausia, kad tiek Tytuvėnuose kultūros centrui išnuomotose patalpose, tiek skyriuose yra erdvės repeticijoms ir į jas dar sutelpa visi repetuojantys meno mėgėjų kolektyvai. Sąlygos nėra idealios, bet dirbti įmanoma.

Iš Šiluvos galima atvažiuoti ir dviračiu

Pastaruoju metu naujasis Tytuvėnų kultūros centro direktorius gyvena Šiluvoje ir dirbo Viduklės Simono Stanevičiaus gimnazijoje, kur dėstė teatro meną, bei šio miestelio vaikų darželyje, kur vedė meninio ugdymo užsiėmimus.

Sužinojęs apie pakartotinai skelbiamą konkursą Tytuvėnų kultūros centro pareigoms užimti, nusprendė jame dalyvauti. Į Viduklę važinėti kasdien – brangu, atstumas – 35 kilometrai. O iš Šiluvos į Tytuvėnus tik aštuoni kilometrai. „Galima atvažiuoti ir dviračiu“, – juokavo direktorius.

1986 metais gimęs S. Kilius Joniškyje, baigė šio miesto „Aušros“ gimnaziją. Šiaulių universitete studijavo estrados meno fakultete, kur įgijo bakalauro laipsnį. Vėliau Muzikos ir teatro akademijoje baigė režisūros magistro studijas.

Iki persikėlimo gyventi į Šiluvą dirbo Pakruojo rajono Linkuvos kultūros centre meno vadovu ir vadovavo įvariems projektams.

„Į Šiluvą keliai atvedė neatsitiktinai. Raseinių rajone gyvena mano krikštatėviai. Pas juos, prie Dubysos, praleisdavau vasaras. Patiko šitas kraštas. O kai pasitaikė poga čia įsikurti, ja pasinaudojome“, – pasakoja direktorius.

Tytuvėnams S. Kilius tvirtino turįs daug idėjų ir kūrybinių sumanymų. Tačiau kol kas reikia apsiprasti su nauja darbo vieta. Direktorius vadovaus 13 darbuotojų kolektyvui. Dauguma jų dirba Tytuvėnuose. Renginių organizatoriai – Pagryžuvio, Mockaičių, Kiaunorių ir Šedbarų skyriuose.

Konkursas po konkurso

Tai jau antrasis konkursas Tytuvėnų kultūros centro direktoriaus pareigoms užimti. Pirmasis įvyko prieš keletą mėnesių. Jame dalyvavo dvi pretendentės. Laimėjo Maironių kultūros centre dirbanti moteris.

Tačiau bendruomenė sukilo, kad konkurso nelaimėjo aktyvi ir talentinga, labai kūrybinga magistro laipsnį turinti Tytuvėnų kultūros centro darbuotoja. Buvo renkami net parašai rengti konkursą iš naujo.

Tačiau, pasigilinus į konkurso eigą, paaiškėjo, jog konkursą laimėjusi kultūros darbuotoja neturi reikiamo išsilavinimo, o nelaimėjusiai trūksta būtino vadybinio darbo stažo. Todėl konkurso rezultatai buvo anuliuoti.

Balandžio pabaigoje skelbtas naujas konkursas, kurį laimėjo S. Kilius.