Knygų mugėje susitiko skaitytojai ir rašytojai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Mugėje knygomis prekiavo leidyklos, patys autoriai, pristatytos naujovės.
Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka savaitgalį garantavo kultūros gūsius – tris dienas vyko Knygų mugė. Skaitytojai kviesti į susitikimus, edukacijas, leidyklos ir autoriai prekiavo knygomis, apdovanoti Gražiausios 2019–2020 metų Telšių ir Šiaulių apskričių knygos konkurso laureatai.

Įvertintos gražiausios knygos

Penktadienį, pirmąją Šiaulių knygų mugės dieną, bibliotekoje vyko edukaciniai užsiėmimai, seminarai pedagogams, STEAM ir praktinės dirbtuvės. Užsiėmimus vedė MO muziejaus, „Family Lab Academy“, Vinetu kaimo, Valstybės pažinimo centro, „Idėjų pašto“ atstovai ir kiti edukatoriai.

Šeštadienį Knygų mugė atidaryta oficialiai. Lankytojus sveikino bibliotekos direktorius Bronius Maskuliūnas, šventinę nuotaiką kūrė Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos atlikėjai. Atidarymo akcentas – paskelbti ir apdovanoti bibliotekos organizuojamo Gražiausios 2019–2020 metų Šiaulių ir Telšių apskričių knygos konkurso laimėtojai.

Gražiausia knyga komisija išrinko Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos išleistą leidinį „Petras Repšys: ekslibrisai ir kas jie mums“. Kataloge atskleidžiama išsami menininko ekslibrisų kolekcija, sukurta 1969–2019 metais.

Nominacijos „Širdžių knyga“, kurią renka skaitytojai, laimėtoja paskelbta Šiaulių universiteto išleista Juozo Pabrėžos knyga „Žemaičių kalba ir rašyba“.

Už vaikų knygos dizainą apdovanota leidykla „Saulinga“ už knygą „Katė plėšikė“.

Už turinio ir formos dermę apdovanojimas skirtas Šiaulių miesto kultūros centrui „Laiptų galerija“ už išleistą Ukrainos tapytojo Matvei Vaisberg knygą „Atsiminimai“.

Už savitą meno katalogo dizainą apdovanota Šiaulių dailininkų sąjunga – įvertintas katalogas „Meno laboratorija“.

Susitikimai ir naujausios knygos

Leidyklos, autoriai knygomis prekiavo dviejose bibliotekos aukštuose. Bibliotekos Mažojoje ir Konferencijų salėse, Didžiojoje ir Amerikos skaityklose, Meno ir muzikos skyriuje vyko pristatymai, susitikimai su kūrėjais.

Su skaitytojais susitiko ir naujausias knygas pristatė Aldona Ruseckaitė, Lina Simutytė, Akvilė Kavaliauskaitė, Gintaras Grajauskas, Sigitas Parulskis, Donaldas Kajokas, Norbertas Černiauskas, Tomas Vaiseta, Ignas Staškevičius, Aivaras Veiknys ir kiti.

Šiauliečiai mokslininkai doc. dr. Regina Kvašytė, prof. dr. Džiuljeta Maskuliūnienė, prof. habil. dr. Kazimieras Župerka pristatė mokslo populiarinamąją studiją „Apie žodžio korektiškumą: sãva ir importuota“.

Knygoje aptariamas XXI amžiuje ypač sustiprėjęs politinio korektiškumo ideologijos poveikis lietuvių ir latvių kalboms, žodžių, nusakančių tautybę, amžių, sveikatą, paskelbimas nekorektiškais, feministinio lingvistinio aktyvizmo apraiškos, pateikiama kaimiečio ir kaimietiškumo sąvokų ir raiškos analizė.

Pasak pokalbį vedusio dr. Stasio Tumėno, knyga yra apie tai, kad žodynai nebespėja paskui žodžius: kas vakar buvo norma, šiandien jau tapo nekorektiška.

Ar korektiška vartoti žodžius „invalidas“, „čigonas“, „negras“, „pensininkas“, kaip pasikeitė žodžio „kaimietis“ prasmė, ar reikia saugoti, prižiūrėti kalbinį kraštovaizdį, kaip vertinti lyčiai jautrią kalbą, Vilniaus universiteto parengtas kalbos gaires, kuriose atsirado žodis „žmoga“, ar panašių problemų dėl (ne)korektiškų žodžių kyla ir Latvijoje? – šiuos ir kitus klausimus susitikime aptarė knygos autoriai.

Pasak R. Kvašytės, latviai elgiasi racionaliau, nesibaido Lietuvoje laikomų galbūt nekorektiškų žodžių „čigonas“, „invalidas“, jei lietuvių kalboje „kaimietis“ jau turi dvi reikšmes – kaimo vietovės gyventojas ir mažai išsilavinęs, neišprusęs, nebūtinai iš kaimo kilęs žmogus, latvių kalboje tokio niuanso nėra.

Susitikime kalbėta ir apie pasikeitusius viešosios kalbos įpročius: tai, ką anksčiau galėjai girdėti tarpuvartėje, dabar gali išgirsti kasdien – ir Seime nuskamba kreipinys „šūdo gabale“, o Prezidentė vadinama „boba“, Prezidentas „mulkiu“.

Knygų mugėje vyko ir kitų kultūrinių renginių: Meno ir muzikos skaitykloje atidaryta 24-oji Lietuvos ekslibrisų paroda, skirta ekslibriso meistrams Gerardui Bagdonavičiui ir Valerijonui Vytautui Juciui atminti. 2016 metais šių parodų organizavimas Lietuvoje buvo nutrūkęs, biblioteka atgaivino ekslibriso parodų ir katalogų rengimo tradiciją.

Šeštadienio renginius baigė šiuolaikinės intelektualios klounados teatras, atlikęs muzikinį spektaklį „Gatvės muzikos kova: Rock vs Rock’n’Roll“ (režisierius – Žilvinas Beniušis, Rokeris – Justinas Narvidas, Rokenroleris – Artūras Dubaka).

Sekmadienį bibliotekos erdvėse buvo laukiamos šeimos: vyko susitikimai su vaikų rašytojais, seminarai tėvams, kūrybinės dirbtuvės ir kiti renginiai.