Kleboniškių kaime – paskutinis šios vasaros susitikimas su amatininkais

Lauros PRASCEVIČIŪTĖS nuotr.
Kleboniškių kaime šiandien vyks paskutinis šios vasaros renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“.
Šiandien Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaime (Radviliškio r.) baigsis senųjų amatų ir edukacijų vasaros ciklas – vyks paskutinis lankytojų itin pamėgtas renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“.

Tradiciškai nuo 11 iki 17 valandos senojo kaimo kiemuose ir gryčiose vėl lauks 10 amatininkų ir edukatorių. Šį kartą su lankytojais žiniomis, patirtimi ir gera nuotaika dalysis kalvis, puodžius, varkalys, juostų pynėja, medžio drožėjas, audėja, siuvėja, veiks lėlių iš skiaučių rišimo, virvelių vijimo, linų apdirbimo, verpimo ir kt. dirbtuvėlės.

Lankytojai kviečiami prisiminti arba išmokti amatų, kasdienių ir šventinių darbų, pasivaikščioti po unikalų gatvinį kaimą, pasimėgauti rugpjūčio gamta, aplankyti ekspozicijas bei parodas. Šiuo metu Kleboniškių kaime veikia paroda „Tautinis kostiumas“ iš Marijos ir Kęstučio Simanavičių kolekcijos, joje eksponuojami 25 tautiniai kostiumai iš visų penkių Lietuvos regionų: Aukštaitijos, Žemaitijos, Dzūkijos, Suvalkijos ir Mažosios Lietuvos.

Pirmoji šios vasaros „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ vyko birželio 19 dieną. Paskutinis susitikimas su amatininkais šią vasarą bus jau šeštasis. Per vasarą muziejaus lankytojams pristatyta kelios dešimtys edukacinių veiklų, įtraukiančių ir vaikus, ir suaugusius: autentiškoje Kleboniškių gatvinio kaimo aplinkoje amatininkai, edukatoriai, tautodailininkai, etninio paveldo puoselėtojai mokė amatų, dirbo šventinius bei kasdienius darbus, perdavė tradicijas, populiarino senuosius papročius. Du kartus su lankytojais susitiko ir diskutavo etnologė Gražina Kadžytė.

Renginys „Senųjų amatų ir edukacijų diena Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ yra projekto „Kasdieniniai ir šventiniai darbai bei amatai Kleboniškių kaimo buities muziejuje“ dalis. Projektą finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Senųjų amatų ir edukacijų dienų vasaros ciklas baigiasi, bet projektas dar tęsis: rugsėjo 11 dieną Kleboniškių kaime vyks edukacinis renginys „Linarovis“. Talkoje bus atgaivintos ir lankytojams pademonstruotos linų rovimo tradicijos.

Spalį autorinį seminarą „Adventas: užbaigdami metus tiesiame tiltus į ateitį“ ves etnologė Gražina Kadžytė, lapkritį lankytojai bus kviečiami į edukacines dirbtuves „Adventinio vainiko pynimas“, „Kalėdinės eglės žaislų gamyba“, „Šv. Kūčių belaukiant“.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis – unikali praeities pažinimo, išskirtinė poilsio erdvė – šiemet mini įkūrimo 30-metį. Daugyvenės upės jungiamas kompleksas apima keturis skyrius: Burbiškio dvaro istorijos, Kleboniškių kaimo buities, Raginėnų archeologijos ir Šeduvos kraštotyros ekspozicijas.

Gatvinis Kleboniškių kaimas yra pripažintas vietove, geriausiai atspindinčia savitus Aukštaitijos regiono kraštovaizdžio bruožus. Gryčiose, klėtyse, klojimuose, daržinėje, kalvėje, pirtyje saugomas senojo kaimo gyvenimas – buitis ir būtis.

Kleboniškių kaimo buities skyriuje ekspozicijos, atspindinčios XIX a.–XX a. pirmosios pusės kaimo buitį, yra įrengtos 14-oje pastatų. Iš viso kaime-muziejuje yra 28 pastatai, koplytėlė, du koplytstulpiai, du kryžiai, šeši šuliniai, sodybos aptvertos įvairiomis tvoromis. Muziejuje sukaupta unikali medinio paveldo kolekcija.

Ramybe ir išskirtine aura Kleboniškių kaime galima mėgautis ištisus metus. Nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens čia žydi darželiai, noksta sodai. Kaime kaupiama jurginų kolekcija, puoselėjami gėlių, vaistažolių, prieskonių darželiai, auga linų laukelis, apynynai.

Siauru tilteliu perėjus Daugyvenės upę ir užliejamą pievą, lankytojai kviečiami pasivaikščioti Kleboniškių pušynu, atrasti senąsias kaimo kapinaites, pušyne stūksantį Kleboniškių piliakalnį ir pilkapyną, aplankyti Kleboniškių kaimo vėjo malūną.