Kairiuose laukia trigubas rekordas ir nauja tradicija

Viliaus PURONO nuotr.
Pasak dizainerio Viliaus Purono, didžiulė keptuvė – gana svarus metalo gabalas, todėl prie šono yra pritvirtintos trys metalinės rankenos, skirtos šešiems vyrams.
Šiandien Kairiuose (Šiaulių r.) bus minima Tarptautinė kairiarankių diena – žmonės kviečiami į „kairuolių“ šventę, kurioje planuojama užfiksuoti tris šalies rekordus. Šventės metu bus dalijami ir „kairuolių“ pasai: jį gauti galės nebūtinai kairiarankis ir nebūtinai Kairių gyventojas.

Vieno rekordo galės paragauti

Šiaulietis dizaineris, kraštotyrininkas, originalių idėjų autorius Vilius Puronas tikisi, kad šventėje bus pasiekti net trys rekordai.

Pirmasis – didžiausios keptuvės. Bendrovėje „Elga“ įrenginys jau užbaigtas: jo kepinamasis plotas bus daugiau nei du metrai, gylis – apie 25 centimetrus.

Antrasis rekordas, kurio bus siekiama, – tai didžiausio kepinio. Kairių bendruomenės nariai didžiulėje keptuvėje keps bulvių plokštainį.

Abu rekordai, anot vieno iš renginio organizatorių V. Purono, šalyje apskritai nėra fiksuoti. Tikimasi į šventę atvyksiančių rekordus registruojančios agentūros „Factum“ atstovų, kurie tai galės padaryti.

Kairiuose bus bandoma siekti ir didžiausio kairiarankių skaičiaus rekordo. V. Puronas sako, kad čia sudėtingiau – nėra oficialių dokumentų apie žmogaus kairiarankiškumą. Situacijos nelengvina ir tai, kad kairiarankiai dažnai būdavo perauklėjami būti dešiniarankiais.

„Mes nežinom, ar kairiųjų partijų atstovai nėra kairiarankiai. Ir prasideda žaidimas, kuris mums patinka“, – „Šiaulių kraštui“ sakė V. Puronas ir pridūrė, kad, jei rekordo nebus, tai bent „pusiau komiškas reikalas“ išeis.

Kairiams – himnas ir pasai

Šventės metu bus dalijami ir „kairuolių“ pasai: jį gauti galės nebūtinai kairiarankis ir nebūtinai Kairių gyventojas. „Esam švogerių kraštas“, – juokavo V. Puronas.

Dokumentų šventei paruošta apie 140.

„Kairuolių“ šventėje pirmąkart nuskambės „Kairių himnas“. Muzikos autorius – Juozas Lygutas, žodžius kūrė V. Puronas.

„Nuo tos šventės jis pradės gyventi visam laikui“, – apie himną kalbėjo bendraautoris V. Puronas. Jis tikisi, kad ir „kairuolių“ šventė Kairiuose pradės naują tradiciją miestelyje.

„Kairuolių“ šventė organizuojama pušyne prie Kairių ežero. 15 valandą vyks edukacijos, žaidimai, 16 valandą – sporto rungtys ir laboratorinių tyrimų šou, 18 valandą numatytas koncertas ir rekordų fiksavimas.

Renginį organizuoja Šiaulių apskrities cerebrino paralyžiaus asociacija ir Kairių miestelio bendruomenės atstovai.