Juodeikiai užbaigė mažosios Lietuvos kultūros sostinės metus

Loretos RIPSKYTĖS nuotr.
Skaistgirio ir Gaižaičių seniūnė Virginija Kaikarienė „už aukštai iškėlus neštą Kultūros sostinės vėliavą“ dėkojo Žagarės kultūros centro renginių organizatorei Dianai Sičiovienei.
Juodeikiuose (Joniškio rajonas) nuskambėjo paskutinis 2021 metų mažosios Lietuvos kultūros sostinės akordas. Uždarymo šventėje liejosi klasikos ir popmelodijos melodijos, skambėjo svečių padėkų ir sveikinimo žodžiai, lauke prieš susirinkusiųjų akis tarsi vėjo malūnai sukosi ugnies purslai ir šokančios liepsnos, valdomos „Viduramžiai Lt“ atlikėjų. 2022 metų mažosios Lietuvos kultūros sostinės vardą Šiaulių apskrityje perima Šiaulių rajono Šakynos miestelis.

 

Garbingai nešė kultūros sostinės vardą

„Visus metus nešėme gražų ir garbingą Lietuvos mažosios kultūros sostinės vardą. Organizuoti daugybę susitikimų, koncertų, parodų, edukacijų ir kitų renginių kainavo daug fizinių ir dvasinių išteklių, buvo parašyti ir finansuoti trys projektai. Juodeikių kaimas, turintis arti 60 gyventojų, parodė, kad ir be didelių salių, kultūros namų, bet bendradarbiaujant su stipria bendruomene gali vykti puikios šventės. Nors dėl pandemijos turėjome apribojimų, tačiau žmonių dvasios niekas negali uždaryti. Dalį renginių perkėlėme į virtualią erdvę“, – po pirmųjų „Chanson trio“ atliktų muzikos kūrinių įžangos žodį tarė „Juodeikių – Lietuvos mažosios kultūros sostinės 2021“ projekto autorė, Žagarės kultūros centro renginių organizatorė Diana Sičiovienė.

Jai įteikusi atminimo dovaną Juodeikių kaimo bendruomenės pirmininkė Eglė Ginkuvienė pastebėjo: „Tai buvo iššūkis, nes turėjome tikrai įvairių, skirtingos apimties renginių. Ačiū visiems juodeikiečiams, seniūnijai, Žagarės kultūros centrui už bendradarbiavimą, ėjimą koja kojon.“

Atminimo medalis ir padėkos

Dianai Sičiovienei už indėlį puoselėjant krašto kultūrą Seimo atminimo medalį įteikė Seimo narys Liudas Jonaitis. Svečias pastebėjo: kaip šiais metais į Juodeikius skubėjo gretimo Šiaulių rajono Šakynos miestelio kultūros mylėtojai, taip 2022-aisiais jau juodeikiečiai galės pas juos vykti, nes kaimynams perduodama Lietuvos mažosios kultūros sostinės estafetė.

Be patarėjų, pagalbininkų, bendruomenės palaikymo tokie kultūros reiškiniai negalėtų įvykti. Tad Seimo narys padėkos raštus įteikė Juodeikių kaimo bendruomenės pirmininkei Eglei Ginkuvienei, talkininkams Broniui Meliui ir Gaižaičių seniūnijos ūkvedžiui Romui Melešiui. Dianos Sičiovienės ir Eglės Ginkuvienės pavardės skambėjo ir Skaistgirio bei Gaižaičių seniūnės Virginijos Kaikarienės kalboje ir įrašytos jos skirtuose padėkos raštuose už „aukštai iškėlus neštą Kultūros sostinės vėliavą“.

Seniūnės teikimu meras Vitalijus Gailius Savivaldybės padėkos raštą įteikė E. Ginkuvienei, o D. Sičiovienei – dovaną.

Buvo gausu įvairių renginių

Po sveikinimų, kuriuos palydėjo „Chanson trio“ atliekamos gitaros, smuiko ir violončelės melodijos, lauke kartu pajudėti kvietė grupė „16 Hz“. O programą užbaigė įspūdinga „Viduramžiai LT“ ugnies šou programa „Inferno“.

Juodeikiai šiais metais išties išsiskyrė gausa renginių, profesionalių kolektyvų, atlikėjų, aktorių pasirodymais. Vietos gyventojai ir svečiai dalyvavo akmenų pašventinimo išnykusiems Rukaičių ir Ročkių kaimams iškilmėse, klausėsi solistų Vaidos Genytės, Egidijaus Bavikino, Liudo Mikalausko, Agnės ir Giedriaus Arbačiauskų, žiūrėjo „Atviro rato“ spektaklį „Lietaus žemė“, dalyvavo tautinių segių, Žolinių edukacijose, dailės plenere, žinių turnyruose, lankė parodas, vyko į Šv. Jokūbo kelio žygį dviračiais ir kt.