Įveikti rėmus padeda kūryba

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Astai Šapkuvienei kūryba – ir iššūkis, ir džiaugsmas.
Šiaulių pastoracinio centro knygynėlyje-svetainėje „Prie katedros“ atidaryta šiaulietės Astos Šapkuvienės kūrybos paroda.

„Džiugina, kad darbų daug, daugiausia – peizažai, natiurmortai, tai, kas lietuviška, kas artima, su lietuviškomis spalvomis“, – apie eksponuojamus kūrinius sako parodos autorė.

A. Šapkuvienė nėra profesionali dailininkė. Pirmą kartą savo darbus pristatė 2009 metais jungtinėje parodoje. Skaičiuoja: per tą laiką sudalyvavo 21 bendroje parodoje, ši paroda – trečia personalinė. Kūriniai buvo pristatyti sakralinėse, kultūros, švietimo įstaigose, kūrybą eksponavo ir parodoje Seime „Kalba moterys“.

Kas paskatino kurti? „Išsilaisvinimas, – sako A. Šapkuvienė. – Visi mes turime daugybę rėmų, standartų, kas gali būti, kas negali. Esu nestandartinis žmogus, 15 metų dirbau mokykloje su vaikais ir visą laiką norėjosi dirbti kitaip, ir suolus sustatydavau kitaip, ir šventes organizuodavau kitaip.“

Kūrybinį kelią A. Šapkuvienė pradėjo nuo stiklo dekoravimo, sagių, dekupažo, galiausia perėjo prie tapybos.

„Buvo didžiulis iššūkis ir didžiulis džiaugsmas išlipti iš savo baimės. Ką žmonės pasakys – niekada to nedariau, nemoku. Paskui atsirado spalvų matymas.“

Iš pradžių A. Šapkuvienė lankė dailės studiją Radviliškyje, dabar lanko Gitanos Kaltanienės vadovaujamą suaugusiųjų studiją Šiaulių dailės mokykloje.

Hobis išaugo į darbą ir pragyvenimo šaltinį – Šiauliuose A. Šapkuvienė atidarė butiką, kur parduoda savo tapytus paveikslus ir kitus rankdarbius.

Dabar kūrėja džiaugiasi gavusi pakvietimą dalyvauti Šiaulių tautodailininkų parodoje. Tikisi, kad ateityje pavyks įsijungti į tautodailininkų gretas.

Parodą Šiaulių pastoraciniame centre galima apžiūrėti visą vasario mėnesį.