Įteiktos Šiaulių miesto kultūros ir meno premijos bei stipendijos

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiaulių miesto kultūros ir meno premijos laureatams grafikas dizaineris Marius Žalneravičius sukūrė prizus „Saulės strėlė“.
Ketvirtadienį Šiaulių kultūros centre vyko iškilmingas Šiaulių miesto kultūros ir meno premijų įteikimo vakaras. Šiaulių miesto kultūros ir meno premija skiriama už miestui reikšmingą kultūrinę meninę veiklą ir pasiekimus. 2021 metų premijas Šiaulių miesto meras Artūras Visockas tradiciškai įteikė keturiems kūrėjams.

Rašytojui Rimantui Kmitai premija skirta už naują Šiaulių miesto mitologijos kūrimą, vietinės vaizduotės ir šiauliečių tapatumo gaivinimą.

Šiemet R. Kmita Šiaulių dailės galerijos įgyvendintam kamerinių meno kūrinių projektui „Slapukų gidas“ parašė tekstus, pagal jo romaną „Remyga“ Valstybiniame Šiaulių dramos teatre pastatytas to paties pavadinimo spektaklis. Pirmasis R. Kmitos romanas „Pietinia kronikas“ taip pat buvo skirtas Šiauliams.

„Kartais manęs klausia, gal jau gana apie tuos Šiaulius rašyt? Kažką mykiu, murmu, sakau, kad gal ir užtektų, bet tada apsėda kokia nauja idėja, o apsėdimų taip paprastai nenusikratysi“, – po apdovanojimų feisbuke rašė R. Kmita.

Choreografui Mindaugui Kosaičiui ir Šiaulių kultūros centro choreografijos studijai „Aušrelė“ (meno vadovas Mindaugas Kosaitis) premija įteikta už atsidavimą kūno plastikos grožiui, ištikimybę choreografijos meno tradicijoms ir visapusišką jaunimo ugdymą.

Šiaulių kultūros centro choreografijos studija „Aušrelė“ 1962 metais veiklą pradėjo kaip vaikų išraiškos šokių kolektyvas – baleto ratelis, dabar kolektyvo veikla stipriai išsiplėtusi: vaikai mokosi šiuolaikinio, charakterinio šokio ir baleto pagrindų, organizuoja ir dalyvauja tarptautiniuose konkursuose, stato choreografines pasakas.

Menotyrininkui Virginijui Kinčinaičiui premija skirta už praktinės ir teorinės menotyrinės veiklos dermę ir kryptingą meno reikšmės kūrimą visuomenėje. Menotyrininkas, dailės teoretikas, fotomenininkas V. Kinčinaitis aktyviai rengia viešų paskaitų ciklus, šiemet Mo muziejus kaip vertingus meno kūrinius įsigijo keliasdešimt instagraminių menotyrininko fotografijų, kuriose užfiksuoti miestų vaizdai. Tai buvo pirmasis toks įvykis šalies muziejų istorijoje, kai perkamos socialiniuose tinkluose publikuotos nuotraukos.

Menininkams Aldonai ir Antanui Visockiams premija skirta už ištikimybę Šiaulių miesto meno tradicijoms, keramikos ir akvarelės meno galimybių puoselėjimą ir šeimyninio kūrybos dueto legendą.

Liepos 18 dieną A. Visockis minėjo 80-ąjį jubiliejų. Rudenį Šiaulių dailės galerijoje menininkai surengė retrospektyvinę parodą „Duetas“, skirtą bendros kūrybinės veiklos 55-mečiui. Menininkai ne vienerius metus veda dailės pažinimo edukacinės programos suaugusiesiems „Paletė“ užsiėmimus, rengia parodas.

Visi laureatai buvo apdovanoti specialiai Šiaulių miesto kultūros ir meno premijoms sukurtais grafikos dizainerio Mariaus Žalneravičiaus prizais „Saulės strėlė“, piniginėmis premijomis, diplomais. Prizą Aldonai ir Antanui Visockiams įteikė „Saulės strėlės“ autorius M. Žalneravičius.

Šiaulių miesto kultūros tarybos pirmininkė, Šiaulių garbės pilietė Nijolė Prascevičienė ir Šiaulių savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė sveikino 2022 metų jaunųjų menininkų stipendijų laureatus.

Nuo kitų metų sausio mėnesio šias stipendijas gaus muzikologė, menotyrininkė Gražina Montvidaitė, akordeonininkas Motiejus Dudnikas, kanklininkas Modestas Ulberkis, grafikė Jolita Puleikytė.

„Šiaulių kraštas“ šiemet rašė apie didįjį M. Dudniko norą – įsigyti naują akordeoną. Vaikino svajonė pildosi: rudenį jis lankėsi Italijos „Pigini“ akordeonų fabrike, kur gaminamas Motiejaus instrumentas. Pergales M. Dudnikas skina ir šachmatų turnyruose.

Dar vienas įvertinimas – geriausios kultūrinės edukacijos – skirtas viešosios įstaigos „Sielai“ projektui „Jaunimo muzikos festivalis „Šiauliai gyvai 2021“. Projektas apdovanotas už tai, kad skatina jaunimo muzikinį kūrybinį potencialą, motyvuoja kurti, ugdyti asmenines, socialines kompetencijas, lavina praktinius įgūdžius.

Renginyje koncertavo Šiaulių miesto garbės pilietės Marytės Markevičienės mokiniai akordeonininkai Jonas Vozbutas ir Orinta Lukauskaitė, „Camerata Solaris“ orkestro kvartetas, Klaipėdos kamerinis orkestras (meno vadovas ir solistas Mindaugas Bačkus) ir Šeiko šokio teatras (meno vadovė Agnija Šeiko) parodė šiuolaikinės muzikos ir šokio koliažą „Esamasis laikas“.