Įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai

Seimo kanceliarijos (Olgos POSAŠKOVOS nuotr.)
Panevėžyje vykusiose iškilmėse įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai“.
Birželio 25 dieną Panevėžyje vykusiose iškilmėse įteikti Gabrielės Petkevičaitės-Bitės atminimo medaliai „Tarnaukite Lietuvai“. Iškilmėse apdovanoti ir penki Šiaulių krašto atstovai.

Medalius laureatams teikė Seimo Pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, Panevėžio meras Rytis Račkauskas ir Gabrielės Petkevičaitės-Bitės medalio „Tarnaukite Lietuvai“ kandidatų vertinimo komisijos pirmininkas Stasys Kašauskas.

Jolita Donėlienė – gerumo darbais garsėjanti Šiaulių krašto visuomenininkė, savanoriškai organizuojanti Gerumo akcijas, kurių metu kasmet pradžiugina kelias dešimtis daugiavaikėse šeimose gyvenančių vaikų, stokojančias šeimas aprūpina baldais, buitine technika, indais, drabužiais, maistu. Pati suranda rėmėjus, surenka labdarą, siuva lėles ir dovanoja vaikams. J. Donelienė yra ir kraštotyrininkė, surinkusi medžiaga apie Šiaulių krašto šviesuolius.

Genovaitė Kačiuškienė – profesorė, habilituota mokslų daktarė, Lietuvių kalbos draugijos pirmininkė, Šiaulių UNESCO ir „Rotary“ klubų, Lietuvos mokslininkų sąjungos, Pasvalio kraštiečių bendrijos, Žiemgalos draugijos narė, Šiaulių Trečiojo amžiaus universiteto steigimo iniciatorė.

Iš Šiaulių kilusi Luka Sinevičienė – istorikė, visuomenininkė, daugybės pilietinių iniciatyvų sumanytoja ir vykdytoja. Pilietinių iniciatyvų „Praeities stiprybė – dabarčiai“, „Aš už Lietuvą“, „Keliauk ir pažink. Atkurtai Lietuvai 100“, „Valstybė esu aš“, „Einantis Baltijos kelias“, „Išsitrauk pilietiškumo batus“ autorė ar bendraautorė. L. Sinevičienė yra ir Lietuvos didžiosios kunigaikštienės Birutės karininkų šeimų moterų sąjungos, ir Nacionalinės jaunimo reikalų tarybos narė.

Leopoldas Rozga – Akmenės rajono garbės pilietis, žurnalistas, redaktorius, publicistas, kraštotyrininkas, Simono Daukanto memorialinio muziejaus Papilėje ir Akmenės krašto muziejaus įkūrėjas, knygų apie Akmenės kraštą autorius ir sudarytojas, vaizdo filmų scenarijų kūrėjas, internetinio Akmenės krašto enciklopedinio žodyno sumanytojas ir daugelio straipsnių autorius. Visą gyvenimą rinko žinias apie krašto šviesuolius, išnykusius kaimus, dvarus, Nepriklausomybės kovų dalyvius, latvių diasporą Akmenės rajone.

Pakruojietė Zita Buržaitė-Vėžienė – Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos, Nepriklausomų rašytojų sąjungos narė, Žiemgalos krašto metraštininkė, kruopščiai surinkusi Pakruojo krašto tremtinių ir rezistencijos kovotojų atsiminimus, išleidusi per 20 knygų. Z. Buržaitė-Vėžienė išleistas knygas dosniai dovanoja mokykloms, bibliotekoms.

Medalis „Tarnaukite Lietuvai“ skiriamas siekiant skatinti Lietuvos visuomenę dirbti valstybės labui ir jos gerovei, reikšti ir įgyvendinti pozityvias idėjas, brandinančias visuomenės pilietiškumą, tautinę savimonę ir kultūrinį sąmoningumą. Tai – paskatinimas, skiriamas už visuomeninę veiklą, geranoriškus darbus.