Festivalis „Pastatai kalba. Šiauliai“ sulaukė didžiulio susidomėjimo

Brigitos Elenos KUDARAUSKAITĖS nuotr.
Vienas iš festivalio „Pastatai kalba“ atvertų pastatų – Vilniaus universiteto Šiaulių akademija.
Rugsėjo 24–25 dienomis vykusio Šiauliuose vykusio atvirosios architektūros savaitgalio festivalio „Pastatai kalba“ metu miesto gyventojai ir svečiai buvo kviečiami apsilankyti, pažinti ir net iš naujo atrasti 15 išskirtinės architektūros objektų. Nemokamų ekskursijų metu lankytojai susipažino su pastatų architektūra ir istorija, dar negirdėtomis, už uždarų durų slėptomis paslaptimis.

Festivalio metu pastatuose užfiksuota 7800 apsilankymų, buvo pravesta apie 460 nemokamų ekskursijų. 5 ekskursijos buvo surengtos ukrainiečių ir viena gestų kalbomis, kurios pritraukė apie 100 lankytojų. Ekskursijų metu lankytojai susipažino ne tik su architektūrinėmis subtilybėmis, pateko į uždarus Centrinius pašto rūmus, Televizorių gamyklos valgyklą, išvydo nuostabias VU Šiaulių universiteto freskas. Ir daug kitų įsimintinų vietų. Lankytojai taip pat praplėtė savo architektūrinį žodyną tokiais terminais kaip „holografinis stiklas“, „taikomoji dailė“, „atrijus“, postmodernizmas“, „profilinė plyta“, ir daugeliu kitų.

„Pastatai kalba. Šiauliai“ lankytojus džiugino ne tik nemokamomis ekskursijomis, bet ir architekto dr. Martyno Mankaus paskaita „Kontekstas ir tęstinumas. Postmodernizmo idėjų raiška Šiaulių architektūroje“. Jos metu lankytojai buvo kviečiami susipažinti su Šiaulių objektais, suprasti, kodėl jie laikomi postmodernizmo architektūros pavyzdžiais ir kaip Šiaulių miesto architektūros raiška siejosi su tarptautinėmis architektūros idėjomis.

„Šiauliai pagaliau gali atsikratyti karo sugriauto, senamiesčio neturinčio miesto statuso. Šiauliai yra unikalūs dėl pokaryje susiformavusių architektūrinių sluoksnių, postmodernizmo, vėlyvojo modernizmo ir kitų, kuriuos miesto veide galime perskaityti ir šiandien. Džiugu, kad Pastatai kalba festivalis sėkmingai įvyko ir tikiuosi jis dar sugrįš ateityje.“ – sakė viena iš renginio organizatorių Laura Gintilaitė.

„Pastatai kalba“ organizuoja savanoriška, nevyriausybinė ir ne pelno siekianti viešoji įstaiga „Architektūros fondas“ kartu su strateginiu partneriu – Lietuvos kultūros taryba. Šiauliuose prie renginio prisidėjo partneris – Šiaulių turizmo informacijos centras. Projektą iš dalies finansavo Šiaulių miesto savivaldybė.