Etnografinė stovykla bibliotekoje

Bib­lio­te­kos nuotr.
Vaikai stebėjo, kaip ruošiama kepti duona.
Liepos paskutinę savaitę Šiaulių miesto savivaldybės viešosios bibliotekos Lieporių filialas (Tilžės g. 36) savo jaunuosius skaitytojus kvietė į penkių dienų stovyklą „Etno mozaika bibliotekoje“. Stovyklos metu didelis dėmesys skirtas etnografiniams papročiams bei tradicijoms.

Naujos draugystės ir žaidimai

Pirmoji stovyklos diena buvo skirta susipažinimui ir įvairiems žaidimas. Mažieji stovyklautojai pynė draugystės apyrankes, susipažino vieni su kitais, dalijosi turimais lūkesčiais bei pomėgiais, bibliotekos savanorių Miglės ir Simo padedami, sukūrė stovyklėlės elgesio kodeksą. Visos stovyklos metu vyko įvairūs liaudies žaidimai, vaikai sprendė Kahoot viktorinas, tikrino savo jau turimas etnografines žinias bei stengėsi įtvirtinti naujas. Paskutiniąją stovyklos dieną stovyklautojai žaidė ir šėlo bibliotekoje surengtoje tikroje muilo burbulų fiestoje.

Didelis dėmesys tradicijoms ir papročiams

Nors bibliotekos stovykloje netrūko linksmų šėlionių, visgi didžiausias dėmesys skirtas patobulinti vaikų etnografines žinias. Šiaulių folkloro klubo vadovė, Rasos progimnazijos mokytoja, Rima Šereivienė, vaikams papasakojo apie instrumentus, kuriuos sukūrė piemenėliai, ganydami gyvulėlius. Tai birbynės, skudučiai, barškalai. Visi norintys galėjo išbandyti instrumentų skambesį. Vaikai taip pat susipažino su lietuvių liaudies kūryba ir papročiais, tautinio kostiumo detale – pirštine. Tautodailininkė, meno kūrėja, Janina Kildušienė, supažindino su pirštinių raštais ir pakvietė patiems išbandyti mezgimą. Stovyklautojai vyko į Žaliūkų malūno sodybą sužinoti, kaip kepama duona, o keramikos studijoje „Menoja“ edukacinio užsiėmimo vadovė Daiva Stakvilevičienė papasakojo apie molį ir jo ypatybes, parodė vaikams katilą, kur molinukai dega.

Bibliotekoje vaikai taip pat susipažino su eksponuojama karpinių meistrės Eglės Dvarionaitės Vindašienės iš Kauno darbų paroda bei tautodailininko, medžio drožėjo Daliaus Žymanto kūrybos fotografijų paroda.

Stovyklos veiklos ne tik praturtino vaikų žinias, bet ir leido vasaros laiką leisti linksmai ir turiningai. Mokinių vasaros užimtumo programa „Linksmai ir turiningai bibliotekoje“ remiama Šiaulių miesto savivaldybės lėšomis.