Dokumentavo žydų kapines

Žagarės regioninio parko nuotr.
Šiemet jau antrą kartą Naujosios Žagarės žydų kapinėse buvo dokumentuojami išlikę antkapiniai akmenys ir užrašai, kurie pateks į skaitmeninę duomenų bazę.
Įmonė VšĮ Litvakų kapinių katalogas „Maceva“ kartu su Žemaitijos saugomų teritorijų direkcijos Žagarės regioninio parko grupe spalio 2 dieną, sekmadienį, organizavo išlikusių žydų antkapių ir jų užrašų dokumentavimą Naujosios Žagarės žydų kapinėse.

Organizacija „Maceva“ šiai prasmingai akcijai pakvietė jau antrą kartą šiais metais. Liepos mėnesį prie jos buvo prisijungusi tarptautinė savanorių grupė iš Izraelio, Ispanijos, Anglijos ir Lietuvos. Tada buvo suskaitmeninta 1200 plaidojimų. Šį kartą savanoriai, tarp kurių buvo Žagarės ir Skaustgirio gimnazijų mokytojai su mokiniais, fiksavo likusius antkapius ir jų užrašus, kurių buvo dar apie 300.

Samanos ir kerpės nuo antkapinių paminklų buvo šveičiami šepečiais, palaidojimo vietos numeruojamos ir pažymimos žemėplapyje. Skutimosi putų pagalba išryškinti užrašai–epitafijos, kurie po to nufotografuoti. Fotografijos bus siunčiamas vertėjui, kuris iš hebrajų (ar rečiau iš kitos kalbos) išvers įrašus. Nuotraukos, tekstai ir vertimai atsidurs virtualioje duomenų bazėje, kurioje besidomintieji buvusia vietos bendruomene arba ieškantieji artimųjų palaidojimų vietų galės šia medžiaga pasinaudoti.

Senųjų žydų kapinių išsaugojimo projektas VšĮ „Maceva“ buvo įsteigtas 2011 metais. Per tą laiką savanoriai iš Lietuvos, JAV, Vokietijos, Ispanijos, Izraelio, Ispanijos, Rumunijos ir kitų šalių padėjo dokumentuoti apie 50 Lietuvos žydų kapinių. Daugelyje Lietuvos miestelių žydų kapinės yra paskutinis, o kai kur ir vienintelis, žydų gyvenimo Lietuvoje ženklas.

Susijusios naujienos