Chorui „Polifonija“ – aukščiausias įvertinimas tarptautiniame konkurse

Festivalio “Hajnowka” archyvo nuotr.
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ Lenkijoje, Balstogės mieste, vykusiame jubiliejiniame 40-ajame festivalyje „Hajnówka“ pelnė aukščiausią įvertinimą.
Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ Lenkijoje, Balstogės mieste, vykusiame jubiliejiniame 40-ajame festivalyje „Hajnówka“ įvertintas pirmąja vieta.

Konkurse dalyvavo du kolektyvai iš Lietuvos: vaikų chorų lygoje kovėsi Vilniaus kultūros centro LRT vaikų choras (vadovė Regina Maleckaitė), o profesionalių chorų – Šiaulių valstybinis kamerinis choras ”Polifonija” (meno vadovas ir vyr. dirigentas Linas Balandis).

Festivalio konkurse dalyvaujančius chorus vertino tarptautinė žiuri, ją sudarė prof. Romualdas Twardowskis – pirmininkas, prof. dr hab. Wioletta Miłkowska, kun. Jerzy Szurbak, prof. Povilas Gylys, prof. Igoris Matjuhovas ir prof. Dimitras Dimitrovas. Chorai varžėsi mėgėjų (parapijos ir pasauliečių), vaikų ir jaunimo, muzikos akademijų ir profesionalų kategorijose.

Balstogės filharmonijos salėje profesionalių chorų kategorijoje “Polifonijai” teko susirungti su šešiais konkurentais – Rumunijos, Lenkijos, Vengrijos, Latvijos ir Ukrainos chorais. Konkursinei programai atlikti meno vadovas Linas Balandis su choru paruošė penkis stačiatikių sakralinės muzikos kūrinius.

Spausdamas ranką atvedusiam chorą į pergalę L. Balandžiui, komisijos pirmininkas R. Twardowskis įvertino: ”Jūs esate Europos lygio choras, nors ir atvykote iš mažo Lietuvos miesto”.

Tarptautinis stačiatikių bažnytinės muzikos festivalis ir konkursas „Hajnówka“ Balstogės mieste vyksta nuo 1982 metų. Iki šiol festivalyje dalyvavo 904 chorai iš 41 Europos, Azijos, Šiaurės Amerikos, Australijos ir Afrikos šalių.

Festivalio tikslas – pristatyti didžiąsias stačiatikių bažnyčios muzikos menines ir dvasines vertybes.

1995 metais Kultūros ir nacionalinio paveldo ministerija tarptautinį stačiatikių muzikos festivalį „Hajnówka“ priskyrė aukščiausio lygio muzikinio meno renginiams. Kaip ir Tarptautinis Fryderyko Chopino pianistų konkursas bei Tarptautinis šiuolaikinės muzikos festivalis „Varšuvos ruduo“, konkursas „Hajnówka“ patenka tarp kasmetinių garsiausių lenkų pasaulio muzikos įvykių.

2021 metais sukako ir 30 metų, kai Varšuvos Evangelikų-Augsburgo Šv. Trejybės bažnyčioje įvyko pirmasis stačiatikių muzikos koncertas. Nuo 1982 metų su tarptautiniu festivaliu „Hajnówka“ chorai atvyksta į Varšuvą viena diena anksčiau, kad tęstų tradiciją ir nuostabioje akustikoje skleistų stačiatikių bažnytinės muzikos dvasingumą bei meniškumą.

Iki šiol daugiau nei 100 chorų iš Europos, Azijos, Afrikos ir Australijos turėjo garbę koncertuoti prieš malonią, bet reiklią Varšuvos publiką. Tokia garbė teko ir chorui „Polifonija“.