Burokėlių troškinys

Asmeninė nuotr.
Janina VANSAUSKIENĖ, Pakruojo dvaro Vilnos manufaktūros meistrė, edukatorė, puikiai įvaldžiusi senovinę vilnos vėlimo technologiją, to moko ir dvaro lankytojus. Kūrybinėje dirbtuvėje ji kuria išskirtinius gaminius, yra surengusi ir savo kūrinių parodą. Janina sako, jog virtuvėje daug laiko negaišta, yra pamėgusi daržovių valgius. Tokiu receptu ir dalijasi.

 

Burokėlių troškinys

Reikės: poros virtų, nuluptų vidutinio dydžio raudonųjų burokėlių, svogūno ropelės, saujos džiovintų slyvų, kiek mažiau – gliaudytų graikinių riešutų, druskos, cukraus, maltų pipirų – pagal skonį, šlakelio obuolių acto, 4 šaukštų aliejaus.

Sutarkuoti virtus, ataušintus burokėlius, susmulkinti svogūną, sukapoti pamirkytas (kad suminkštėtų) slyvas ir graikinius riešutus. Įbėrus po žiupsnelį druskos, pipirų išmaišyti ir sudėti į keptuvę, prieš tai pakaitinus joje aliejų.

Troškiname ant lėtos ugnies, retkarčiais pamaišydami. Kai burokėliai gerai perkais, troškinį pabarstome cukrumi, pašlakstome actu. Vėl viską permaišome, uždengiame keptuvę ir dar patroškiname keletą minučių, kad cukrus karamelizuotųsi.

Į stalą galima patiekti kaip karštą patiekalą arba kaip šaltą užkandį. Mėgstantiems sočiai pavalgyti ant karšto troškinio porcijos galima užpilti šaukštą kitą 35 proc. grietinėlės.

Troškinys tinka valgyti ir su įvairiomis daržovėmis, gruzdintomis bulvytėmis ar mėsa.

Skanaus!