Vasaros meniu: kokiais patiekalais pasimėgauti šiltuoju sezonu?

vasarosmaistas
Natūralu, kad šiltajam sezonui įsibėgėjant kur kas dažniau susimąstome – o ką šiandien pietums? Termometro stulpeliui vis labiau kylant aukštyn ir per dieną suvartojant pastebimai didesnį vandens kiekį, apetitas, išties, nebūna įspūdingas. Karščio alinamomis dienomis norisi atsigaivinti ledais ar visą popietę mėgautis saldžiu arbūzu, tačiau palaikyti visavertę mitybą yra ypač svarbu – tik taip nepritrūksite energijos bei žvalumo ir galėsite visapusiškai mėgautis atostogų sezonu. Ne paslaptis, kad noru sukinėtis karščiu alsuojančioje virtuvėje tikrai nė vienas netrykštame, todėl vasarą verta pasirūpinti keletu paprastų, lengvai ir greitai paruošiamų receptų, kurie padės sutaupyti ir laiko, ir jėgų.

Nepakeičiamieji šaltibarščiai

Vargu, ar rastumėte lietuvį, kuriam vasara nesiasocijuotų su šaltibarščiais. Šis patiekalas mums yra tarsi lietuviškumo rodmuo, kurio ištrinti neįmanoma. Tai, be abejo, yra puikus pasirinkimas karštomis dienomis – gaivinanti sriuba leidžia atsikvėpti nuo popietės kaitros ir pasimėgauti puikiai pažįstamų skonių darna. Be to, šviežių daržovių, žalumynų ir kefyro derinys teigiamai veikia virškinimo sistemą, todėl skanaudami šaltibarščių saikingai, tikrai neapsunksite ir nejausite mieguistumo, kuris dažnai vargina ypač šiltomis dienomis. Jei norisi naujų derinių – kefyrą keiskite jogurtu, išbandykite veganišką ar aštrų šaltibarščių variantą, pridėkite ridikėlių arba paragaukite žemaitiško šmakalo – nauji skoniai gali neįtikėtinai įkvėpti jūsų kasdienį meniu.

Uogų ir vaisių asorti

Tik prasidėjus šiltajam sezonui, startuoja ir uogų derlius – pradedame skanauti braškes, vėliau mėgaujamės šilauogėmis, žemuogėmis, avietėmis, serbentais, agrastais ir kitomis sodo gėrybėmis. Vasariškuose vaisiuose ir uogose gausu vitamino C ir kitų maistinių medžiagų, kurios padeda sukurti tvirtą imunitetą artėjančiam sezonui. Puiki žinia ir tai, kad iš šių produktų galite paruošti begales patiekalų – virti uogienes, gardinti kepinius, ruošti drebučių desertus ar gaivinantį naminį limonadą. Šiuos produktus organizmas lengvai įsisavina, todėl nejusite sunkumo jausmo, o stipresnį imunitetą pastebėsite rudeniop vos atšalus orams. Pavartykite turimas receptų knygas ar paieškokite idėjų internete – mėgaukitės vasaros suteikiamomis gėrybėmis.

Ankstyvųjų daržovių fiesta

Esant palankioms oro sąlygoms, pirmųjų daržovių derliumi galime mėgautis jau birželio – liepos mėnesiais. Būtinai skanaukite kuo daugiau gaivių salotų, ridikėlių, špinatų bei kitų žaliųjų ir lapinių daržovių, kurios ypač naudingos širdies ir kraujotakos sistemai. Vėliau troškinius skaninkite žirniais, šviežiomis morkomis, bulvėmis, svogūnais, o garnyrui rinkitės burokėlius, kaliaropes, įvairius kopūstus – Briuselio, žiedinius ar įprastus gūžinius. Šviežiose daržovėse ne tik gausu vitaminų, mikroelementų bei kitų organizmui, o ypač virškinimo sistemai, naudingų medžiagų, bet ir skonių, todėl net ir įprasti, dažnai gaminami receptai gali įgyti naują skonį.

Tiesa, vasarą nebūtina vargti sode ar darže – aukštos kokybės sezoninių produktų galite įsigyti ir parduotuvėse. Pavartykite populiariausių parduotuvių leidinius ir išsirinkite jūsų lūkesčius geriausiai atitinkančią kainą – taip sutaupysite ir pinigų, ir laiko, o mėgautis gardžiausiais receptais galėsite dar patogiau!

Užs. Nr. 533721