Pyragai – didvyrių maistas

worldrecipes.eu/lt/category/pyragai nuotr.
Trupininis pyragas su uogiene ir migdolais.
Pyragas yra keptas maisto gaminys pagamintas iš tešlos, kurioje gali būti daugybė maisto ingredientų. Na, ir priklausomai nuo to, kokie ingredinetai sudarys pyragą, pyragas bus vadinamas saldžiu arba sūriu. Saldūs pyragai gali būti užpildyti vaisiais, riešutais, saldžiomis daržovėmis ir kitais saldėsiais. Savo ruožtu sūrūs pyragai gali būti užpildyti mėsa, kiaušiniais, sūriu arba mėsos ir daržovių mišiniu.

Pyragai yra klasifikuojami pagal savo plutelių skaičių ir jų išsidėstymą. Pirmas šioje klasifikacijoje yra pyragas su apačioje esančia plutele. Šiuo atveju kepimo inde yra paklojama tešla, o ant jos yra dedamas pyrago užpildas. Sekantis klasifikacijoje yra pyragas su plutele esančia ant įdaro viršaus. Gaminant šį pyragą jo užpildas yra dedamas ant kepimo indo dugno bei po to šis įdaras užklojamas tešla. Trečias – tai pyragas turintis dvi pluteles. Gaminant šį pyragą jo užpildas yra dedamas ant tešlos bei po to papildomai ant viršaus užklojamas kita tešla. Taip pat verta paminėti, kad pyragai gali būti klasifikuojami pagal jų dydį. Pavyzdžiui, yra vieno kąsnio pyragai ir yra kelių porcijų pyragai skirti valgyti drauge su kitais.

Žodžio pyragas etimologija

Kiekvienoje kalboje žodžio pyragas kilmė yra skirtinga. Pavyzdžiui, lietuviškas žodis pyragas yra siejamas su žodžiu raugas. 18-ame amžiuje eiliniai lietuviai pyraugu vadindavo iš kvietinių miltų pagamintą, išraugintą ir iškeptą tešlą. Tuomet iš kvietinių miltų iškepti pyraugai net be cukraus ar papildomų ingredientų buvo laikomi dideliais skanėstais. Angliškai pyragas vadinamas žodžiu pie. Šis pavadinimas yra kilęs iš žodžio magpie, kas anglų kalboje reiškia šarką. Kadangi šarkos lizde visuomet galima rasti įvairių daiktų, o pyrago viduje įvairių ingredientų, vakarų šalyse įvairia mėsa įdaryti pyragai buvo vadinami tiesiog šarkos vardu.

Regioniniai pyragų skirtumai

Mėsos pyragai su kepenų, sūrio, inkstų, smulkintos jautienos arba vištienos ir grybų įdarais yra populiarūs Jungtinėje Karalystėje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje ir Pietų Afrikoje. Šie sūrūs pyragai yra vartojami kaip išsinešami greitieji užkandžiai.

Dviejų plutelių su sūrio įdaru tipo pyragai taip pat yra ir Jungtinių Amerikos Valstijų virtuvės dalis. Tik šiuo atveju pyrago įdarą sudaro ne tik mėsa, bet kartu ir įvarios daržovės, o pyragas dažniausiai yra gaminamas vienos porcijos, skirtos individualiam valgymui, dydžio.

Saldūs pyragai su vaisių įdaru yra tradicinis desertas Šiaurės Amerikos virtuvėje. Nuo 19-o amžiaus pabaigos iki šių dienų saldžius pyragus ypatingai populiaru yra patiekti su ledams kabinti skirto šaukšto ledų porcija ant jų viršaus. Angliškai tai vadinama „pie à la“ patiekimo būdu. Taip pat verta pažymėti, kad Šiaurės Amerikoje tradiciniu saldžiu pyragu laikomas obuolių pyragas.

Jungtinėse Valstijose sumitologizuotas obuolių pyragas

Jungtinėse Amerikos Valstijose yra populiarus posakis, kad „yra tiktai keletas tokių išskirtinai amerikietiškų dalykų kaip obuolių pyragas“. Pyragas, o dar labiau obuolių pyragas, yra naudojamas net Jungtinių Valstijų mitologijoje. 1902 metais dienraštis „New York Times“ viename savo straipsnyje tvirtino, jog pyragas yra didvyrių maistas ir, kad „pyragą valgantys žmonės niekada negali būti nugalėti“.

Komentuoti

Paprastas tekstas

  • HTML žymės neleidžiamos.