Kokias daržoves vertėtų valgyti žiemą? Mitybos specialistų patarimai

Autorių nuotr.
Šaltuoju metų laiku dauguma žmonių ima skųstis prastesne nuotaika, sumažėjusiu darbingumu ar įvairiais sveikatos sutrikimais. Gana dažnai nė nesusimąstoma, kad to priežastis – vitaminų trūkumas. Vasaros laikotarpiu valgome įvairias šviežias daržoves, todėl dažniausiai jaučiamės žvalūs ir energingi. Vis dėlto, vėlyvą rudenį ir žiemą visa tai pasikeičia. Kad taip nenutiktų, naudinga žinoti, kokias daržoves mitybos specialistai rekomenduoja valgyti šaltuoju metų laiku. Pasirinkimas yra gana didelis, be to, šiuos produktus yra gana paprasta įtraukti į savo mitybos racioną. Taigi, kokios daržovės yra pačios naudingiausios?

Morkos

Turbūt dar nuo vaikystės žinote, kad tai – labai sveikos daržovės. Jose gausu ne tik vitamino A, bet taip pat ir vitaminų B, C, E, K ir P, magnio, jodo, fosforo ir geležies. Morkos – lengvai virškinamos daržovės, kurias organizmas lengvai įsisavina. Morkos yra labai naudingos regėjimui,  širdžiai, plaukams, odai ir nagams.

Receptas: kopūstų ir morkų salotos

Jums reikės:

  ● 0,5 nedidelio kopūsto
  ● 1 morkos
  ● 1 valg. š. smulkintų petražolių
  ● 3 valg. š. lukštentų saulėgrąžų
  ● 4 valg. š. kanapių aliejaus (galite naudoti kitą augalinį aliejų)
  ● Druskos
  ● Maltų juodųjų pipirų

Kaip gaminti?

Smulkiai supjaustykite kopūstą.

Sutarkuokite morką.

Suberkite smulkintas petražoles ir saulėgrąžų sėklas. Pagardinkite druska ir pipirais. Įpilkite aliejaus ir išmaišykite.

Šios kopūstų ir morkų salotos valgomos iš karto, nes kitą dieną kopūstas bus suminkštėjęs.

Pomidorai

Žiemą tikrai nėra sunku  parduotuvėse rasti šių daržovių. Pomidorai spartina medžiagų apykaitą, gerina virškinimą ir mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje.

Česnakas

Ar žinojote, kad šioje prieskoninėje daržovėje yra net 150 skirtingų naudingų medžiagų? Česnakas padeda stiprinti imunitetą, be to, jis pasižymi priešgrybėlinėmis ir prieuždegiminėmis savybėmis.

Receptas: keptas česnakas su čiobreliias

Jums reikės:

  ● 4 didelių česnako galvučių
  ● 0,25 stiklinės aliejaus
  ● 2 valg. š. džiovintų čiobrelių
  ● Maltų juodųjų pipirų
  ● Druskos

Kaip gaminti?

Nulupkite išorinius česnakų lukštus.

Nuo česnako galvučių nupjaukite maždaug 1 cm.

Kiekvieną česnako galvutę padėkite ant atskiro folijos gabalėlio, apipilkite aliejumi ir pabarstykite prieskoniais.

Suvyniokite į foliją.

Kepkite orkaitėje, kol suminkštės (maždaug 45 minutes).

Saldžiosios paprikos

Nesvarbu, kokios spalvos saldžiąsias paprikas pasirinksite, jose bus dar daugiau vitamino C nei citrusiniuose vaisiuose. Maža to, šiose daržovėse gausu kalio, kalcio, geležies ir fosforo.

Burokėliai

Burokėliuose gausu jodo, kalcio, geležies ir fosforo. Šios šakninės daržovės turi teigiamą poveikį skrandžio, kepenų ir kraujagyslių sistemos darbui.

Receptas: burokėlių mišrainė su obuoliais

Jums reikės:

  ● 500 g burokėlių
  ● 1 svogūno
  ● 1 obuolio
  ● 200 g konservuotų žirnelių
  ● 4 valg. š. aliejaus
  ● Druskos ir maltų juodųjų pipirų
  ● Žalumynų

Kaip gaminti?

Išvirkite ir nulupkite burokėlius. Supjaustykite kubeliais.

Smulkiai supjaustykite svogūną ir obuolį. Suberkite į dubenį su burokėliais.

Suberkite žirnelius, įberkite druskos ir pipirų. Įpilkite aliejaus ir išmaišykite. Papuoškite žalumynais.

Baltagūžiai kopūstai

Šiose daržovėse yra labai svarbaus vitamino U. Šis vitaminas padeda įveikti daugumą ligų, be to, turi teigiamą poveikį medžiagų apykaitai, gerina virškinimą ir stiprina kraujagyslių sistemą.

Jei šias daržoves valgysite reguliariai, tikrai pastebėsite teigiamą poveikį sveikatai. Būkite sveiki!