Atnaujinti patiekalai ugdymo ir gydymo įstaigoms

Mariaus Morkevičiaus (ELTA) nuotr.
Pristatyti patiekalai, pagaminti gydymo ir ugdymo įstaigoms.
Sveikatos apsaugos ministerija kartu su Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, vienijančia virtuvės šefus ir kitus maisto gamybos profesionalus, pristatė patiekalus, pagamintus pagal atnaujintus receptus. Šiais ir dauguma kitų receptų bei gamybos aprašymų nemokamai gali naudotis visos mūsų šalies ugdymo ir gydymo įstaigos, taip užtikrindamos sveiką ir skanią vaikų bei pacientų mitybą.

Sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos teigimu, mitybos įpročiai nesikeičia per vieną dieną, sukurti sveikus ir skanius receptus, savo sudėtimi ir skoniu tinkančius vaikams bei pacientams ir atitinkančius realias įstaigų finansines galimybes, užtrunka.
Ministras paragino ugdymo ir gydymo įstaigas naudotis nemokama galimybe įtraukti siūlomus receptus į savo valgiaraščius. Juolab kad dabar iki šiol gamintus patiekalus naujaisiais receptais galima keisti be derinimo su Valstybine maisto ir veterinarijos tarnyba.
Patobulintos patiekalų receptūros skelbiamos ministerijos interneto svetainėje.
Pristatymo valgiaraštį sudarė vištienos sultinys su viso grūdo makaronais, kesadilija su daržovėmis, šamų filė kepsniukai su šakninėmis daržovėmis, jautienos maltiniai su grikiais ir burokėlių salotomis, varškėčiai su jogurtiniu uogų užpilu, avižinė košė su džiovintais abrikosais ir duonos trupiniais. Patiekalams paskaninti skirtas pomidorų pagardas, medaus-garstyčių užpilas, bešamelio padažas. Siūlyta paskanauti morkų kremo ir braškių glotnučio. Kaip sveiki užkandžiai patiekti obuoliai skiltelėmis, taip pat pjaustytos morkos, agurkai ir brokoliai, o atsigaivinti – vandens su mėta.
Ministerija yra parengusi ir paskelbusi savo svetainėje švediško stalo principo diegimo ir maisto švaistymo mažinimo priemonių įgyvendinimo rekomendacijas, kreipėsi į savivaldybes ir jų visuomenės sveikatos biurus, kviesdama skatinti jų įgyvendinimą.

 

Komentuoti

Paprastas tekstas

  • HTML žymės neleidžiamos.