Direktorius virtuvės nevengia

Direktorius virtuvės nevengia

Direktorius virtuvės nevengia

Birželio mėnesį „Šiaulių krašto“ dienos receptų kulinaro rinkimuose daugiausiai balsų surinko Raimondo Sinkevičiaus, Šiaulių rajono kultūros centro direktoriaus, receptas.

Algimantas BRIKAS

brikas@skrastas.lt

Receptas buvo populiarus

Nugalėtojo laurai R. Sinkevičiui teko už įdarytų bulvių receptą. Jis įvertintas daugiau kaip 660 skaitytojų balsų.

R. Sinkevičius, pavartęs jam įteiktą prizą – knygą „Kaupiame atsargas“, pasidžiaugė, kad joje daug naudingos informacijos apie daržovių konservavimą, raugimą – atsargų ruošimą žiemai.

Už R. Sinkevičiaus receptą turbūt daug balsavo ir rajono kultūros darbuotojų. Juk jie žino, kad jų vadovas – neprastas kulinaras.

Neseniai kolektyvas keliavo baidarėmis. Rengiantis iškylai, bendradarbiai R. Sinkevičiaus paklausė, ar jis iškyloje išvirsiąs plovo. Pažadėjo, bet buvo neramu: juk virti didžiuliame katile ant laužo – ne tas pat, kas triūsti namuose prie viryklės.

Direktorius pažadą ištesėjo. Plovas bendradarbiams patiko. R. Sinkevičius mano, kad ir įdarytomis bulvėmis, jam pelniusiomis mėnesio kulinaro prizą, kolektyvą kada nors pavaišins.

Dažnai paruošdavo pietus

Anksčiau, kol dukros dar gyveno kartu su tėvais, tėtis dažnai šeimai paruošdavo pietus. Tuo labiau, kad to paprašydavo dukros.

Dažniausiai ruošdavo įdarytas bulves, tarnaujant sovietinėje armijoje iš pietiečių išmoktą plovą arba kopūstų, bulvių, morkų ir mėsos troškinį.

Pastarąjį patiekalą ypač dažnai darydavo.

Į katilą sluoksniais dedami supjaustyti kopūstai, morkos, bulvės ir smulkūs gabalėliai mėsos. Užpilama truputis pomidorų padažo – ir vėl sluoksniais taip pat dedi daržoves bei mėsą. Į puodą įpili vandens, kad visa tai vos apsemtų, užpili padažo, užberi druskos, pipirų. Ant viryklės sutroškini.

Ponas Raimondas mėgsta virti ir barščius su džiovintais baravykais. Mėgdamas grybauti, grybų prisidžiovina.

Broliai nelikdavo alkani

Sinkevičių šeimoje augo trys broliai ir sesuo – vyriausia iš vaikų.

Skaniai valgį ruošdavusi mama sūnums vis sakydavo: ar geras žmonas gausit, ar blogas, bet valgyti reikia mokėti pačiam pasigaminti.

Atėjo metas seseriai palikti šeimą, tėvai – vis užimti darbais, todėl broliai patys pasiruošdavo valgyti. Pravertė ir mamos, ir tėčio pamokos, nes abu jie tai puikiai mokėjo.

Raimondas Sinkevičius virtuvės nevengė ir sukūręs šeimą. Ypač tada, kai dar nevadovavo Kultūros centrui. Dabar virtuvėje laiko retai lieka, ruošti valgyti dažniausiai tenka žmonai, taip pat gerai kulinarei.

R. Sinkevičius tikina, kad gaminant valgį, reikia daug dėti svogūnų – „jie duoda tikrą, lietuvišką skonį“. Prieskoniai – druska, pipirai, „o ne vegetos“. Mėgsta nebent tik tik prieskonius, skirtus žvėrienai, kurie yra be druskos.

Sinkevičių namuose nebūna lauro lapų. Ponas Raimondas jų neperka, nes jų skonis ir kvapas jam nemalonus.

Autoriaus nuotr.

PRIZAS: Raimondas Sinkevičius iškart susidomėjo mėnesio geriausio kulinaro prizu – solidžia knyga.