
Naujausios
Šeimininkė iš pašaukimo
Kalnelio Gražioniuose (Radviliškio rajonas) gyvenanti ilgametė mūsų laikraščio prenumeratorė Marijona Vasiliauskienė ir labai norėdama nesuskaičiuotų, kiek žmonių vaišinosi įvairiems pobūviams jos pagamintais patiekalais. Šiemet šeimininkės pastangos buvo įvertintos Aukštelkų seniūnijos nominacija „Metų šeimininkė“.
Šeimininkavimo pašaukimas — iš močiutės
Retas aukštelkiškių ir gražioniečių suėjimas apseina be M. Vasiliauskienės atsineštų vaišių — tuščiomis rankomis ji beveik niekada neateina, o kai reikia, suruošia ir visą puotą.
Padėkų moteris sulaukia labai dažnai — iš jaunųjų, kurių vestuvių puotas ji rengė, iš jubiliatų ar už kukliai, bet skaniai paruoštus gedulingus pietus.
„Kiek vestuvių esu ruošusi? Niekada neskaičiavau, bet kokie 500 tikrai bus“, — paklausta, ar neveda tokios statistikos, atsako šeimininkė. Tai pačiai šeimai ji yra ruošusi keturias vestuvių puotas ir dvejus gedulingus pietus. Ne kartą yra buvę, kad tie patys žmonės jos paslaugų prašė keliems savo jubiliejams.
Šeimininkauti M. Vasiliauskienė išmoko iš savo močiutės, kuri tam turėjo pašaukimą. Marytei, augusiai devynių vaikų šeimoje ir buvusiai joje vyriausia, teko daugiausia močiutės pamokų. O gal močiutė jau tada įžvelgė anūkės pomėgį gaminti maistą?
„Močiutė namuose ir duoną, ir pyragus kepdavo, iš jos išmokau gaminti žuvies patiekalus, silkę. Gaudavau per nagus, kol neišmokau labai plonai užraityti pyragiukus. Kai pradėjau mokytis Vilniuje maisto ruošimo technologės specialybės, aš vienintelė grupėje mokėjau be problemų išdarinėti kiaulės skerdieną. Ir visa tai — močiutės pamokos“, — šypsosi ponia Marytė.
Domisi ir skelbiamais receptais
Labiau nei mėsą mėgsta žuvies patiekalus. Vyrą, tris dukras, du sūnus su šeimomis M. Vasiliauskienė lepina jų mėgstamais valgiais. Štai Motinos dienai kepė du šimtalapius, kurių labai laukia ir vaikai, ir anūkai. Šimtalapio receptas pas gražioniškę atkeliavo iš Dzūkijos.
Pagaminti ir iškepti šį skanėstą nėra paprasta, jam ponia Marytė sugaišta bemaž šešias valandas: valandą minko tešlą, valandą ją kildina, valandą tampo permatomus lakštus, po to kepa ir vėsina. Todėl kai prieš Kalėdas kepė septynis šimtalapius, kone visą naktį darbavosi.
Labai visų laukiama jos gaminama žuvis su cinamonu, įdaryta silkė, farširuota lydeka ar višta.
Daug metų prenumeruojanti „Šiaulių kraštą“, M. Vasiliauskienė džiaugiasi nauja dienraščio rubrika “Dienos receptas“.
„Laikraštį visada pradedu skaityti iš kito galo. Pirmiausia susipažįstu su siūlomu tos dienos receptu. Jei jis man pasirodo įdomus, išsikerpu ir pasilieku“, — pasakoja ilgametė prenumeratorė.
Šeimininkės patarimai
Ponia Marytė su kitais irgi dalijasi savo išbandytais receptais, davė keletą vertingų kulinarinių patarimų.
* Norintiems išsivirti skanią sriubą, šeimininkė pataria visuomet pakepinti morką ir svogūną, nes kepintos šios daržovės patiekalui priduoda ir savito skonio, ir spalvos.
* Kepdama žuvį, gražioniškė visada ją pamarinuoja su citrina. Citrina ypač tinka ežerų ir upių žuvims, nes panaikina specifinį dumblo kvapą ir skonį, paminkština žuvį. Net silkei ji gana dažnai naudoja citriną.
* Gaminant labai svarbu žiūrėti eiliškumo: ką po ko dėti, nepadauginti prieskonių ir visada nemažai ragauti.
* Šeimininkė rudenį prisišaldo daržovių, uogų, grybų („trylika šaldiklio stalčių būna kupini gėrybių“), kad jų užtektų iki kito derliaus. Grybų neblanširuoja, o tik švariai nuvalo, nuplauna ir — į šaldymo kamerą.
„Šiaulių krašto“ skaitytojams M. Vasiliauskienė siūlo pasigaminti iš močiutės išmoktąją žuvį su cinamonu. Šiam patiekalui tinka bet kokia žuvis — menkė, lydeka, kitokia, bet labiausiai — stinta.
ŽUVIS SU CINAMONU
1 kg žuvies (bet kokios), 1 citrinos, prieskonių, miltų, aliejaus kepimui.
Marinatui: 0,5 litro vandens, 3 šaukštai acto, 2 šaukštai cukraus, truputis druskos, 1 morka, 1 svogūno galva, 1 šauktas cinamono, pipirų, lauro lapelių.
Žuvį paprieskoniuoti pipirais, druska, trupučiu vegetos, išspausti vienos citrinos sultis ir sumaišyti su žuvimi. Kiek palaikius, volioti į miltus ir iškepti aliejuje.
Puode užvirinti vandenį, sudėti pjaustytą morką ir 5 minutes pavirti. Dėti prieskonius, cukrų, druską, actą ir virti toliau. Svogūną smulkiai supjaustyti ir pakepinti aliejuje iki geltonumo, supilti į verdantį marinatą. Kiek pavirti ir ugnį išjungti. Supilti cinamoną.
Keptą žuvį užpilti atvėsintu marinatu ir, palaikius šešias valandas, valgyti. Skanaus.
Užrašė Laima AGANAUSKIENĖ
Autorės nuotr.
ŠIMTALAPIS: Motinos dienai Marytė Vasiliauskienė kepė du šimtalapius, tačiau labai greitai jo teliko gabalėlis.
NOMINACIJA: Šiemet Marytei Vasiliauskienei buvo įteikta „Metų šeimininkės“ nominacija.
PUOŠYBA: Ruošiant patiekalus, labai svarbu ir jų estetinis vaizdas.