Pirmieji puodeliai paženklino maitinimo įstaigas

Pirmieji puodeliai paženklino maitinimo įstaigas

Pirmieji puodeliai paženklino maitinimo įstaigas

Devynios Šiaulių viešojo maitinimo įmonės pažymėtos naujuoju puodelių reitingu. Įmonių savininkai sako, kad reitingas iš esmės situacijos nekeičia, nes griežčiausias vertintojas – klientas.

Simona PUŽAITĖ

simona@skrastas.lt

Lipdukai matomoje vietoje

Naujoji viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarka įsigaliojo pernai nuo lapkričio 1 dienos. Iš anksto neįspėję Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai tikrina įmones, vertina jų būklę. Pasak VMVT specialistų, reitinguoti nutarta pradėti padaugėjus klientų skundų.

Pagal patvirtintus klausimynus inspektoriai tikrina ir vertina bendrą kavinės higienos būklę, savikontrolės sistemos įgyvendinimą, maisto gaminimo technologijas, įrangą, produktus, produktų pirkimo atsekamumo užtikrinimą, pagrįstų skundų skaičių, veiklos sustabdymo atvejų skaičių, personalo kaitą.

Jei įmonė gamina patiekalus iš prieš tai užšaldytų produktų, balas yra sumažinamas.

Svarbiausias iš vertinimo kriterijų – higiena. Kuo daugiau puodelių ant maitinimo įstaigos durų, tuo ji geresnė. Po viešo įvertinimo įmonė lipduką su puodelių reitingu turi pritvirtinti gerai matomoje vietoje, pavyzdžiui, ant lango ar įėjimo durų.

Vertinimai viešinami internete

Šiaulių VMVT duomenimis, Šiaulių mieste ir rajone yra 237 viešojo maitinimo įmonės: 32 restoranai, 117 kavinių, 88 barai.

Nuo pernai lapkričio mėnesio iki 2014 metų sausio 31 dienos patikrintos devynios viešojo maitinimo įmonės (kavinės, restoranai). Dviejų įmonių higiena buvo įvertinta geriausiai – 5 balais (higienos  būklė labai gera). Penkių įmonių – 4 balais (higienos būklė gera), dviejų – 3 balais (higienos būklė vidutinė).

Pretenzijų dėl įvertinimo Šiaulių VMVT negavo, kavinės pripažino savo klaidas arba sutiko su pateiktais reitingais.

5 puodeliais įvertintas „Grafo Zubovo“ restoranas Bubiuose, kinų maisto restoranas „Fast wok“, Rūdės gatvėje.

Šiaulių mieste ir rajone dar nebuvo nė vienos įmonės, kuri būtų įvertinta 1 balu, t.y. higienos būklė nepatenkinama. Lietuvoje po vieną mažiausiu balu įvertintą įmonę yra Vilniuje ir Klaipėdoje.

Vertinimo balus galima rasti VMVT tinklalapyje, įvedus pamėgtos kavinės adresą arba pavadinimą.

Visoje šalyje pirmajame etape tikrinama apie 3 tūkstančiai kavinių ir užkandinių bei apie 700 restoranų.

Minusas – trūksta patalpų remonto

Pasak Šiaulių VMVT viršininko pavaduotojos, maisto produktų inspektorės Audronės Mikalauskienės, apibendrinus patikrinimų rezultatus viešojo maitinimo įmonėse per 2013 metus, dažniausiai buvo nustatomi bendri higienos pažeidimai.

Įmonėms stigo savikontrolės, aptikti gaminimo technologijų pažeidimai – netinkamos laikymo sąlygos, maisto produktų atšildymo, terminio apdorojimo pažeidimai, rasta produktų su pasibaigusia realizacija.

A. Mikalauskienės teigimu, įmonė, norėdama būti įvertinta 4 ar 5 puodeliais, turi atitikti visus reikalavimus. Dažniausiai balų pritrūksta dėl reikalingo patalpų remonto, bendros patalpų būklės.

Ne anksčiau kaip po pusmečio maitinimo įstaigos gali prašyti naujo patikrinimo ir įvertinimo. Aukštas įvertinimas prarandamas gavus Visuomenės sveikatos centro pranešimą apie apsinuodijimą maistu, pagrįstus vartotojų nusiskundimus.

„Naujasis vertinimas – papildoma reklama verslui, taip pat sąžiningo verslo skatinimas, didesnis vartotojų pasitikėjimas. Miesto svečiams tai geri įspūdžiai apie miestą ir Lietuvą“, – komentavo specialistė.

Didžiausi vertintojai – klientai

Aukščiausiu balu įvertinto restorano „Fast wok“ direktorius Gor Virojan sako, jog naujoji vertinimo sistema stiprina pasitikėjimą ir pagarbą įstaigai.

„Tie, kurie įvertinti aukščiausiai, pajunta didelį pasididžiavimą, kad įvertintas jų darbas“, – sakė G. Virojan.

Vienos iš trimis puodeliais įvertintos, Šiaulių verslo inkubatoriaus patalpose įsikūrusios kavinės „Strasilė“ vadovė Gražina Stravinskaitė mano, jog naujoji tvarka viešojo maitinimo įstaigų veikloje nieko nekeičia.

Per tą laiką, kai kavinė „Strasilė“ buvo įvertinta, nė vienas lankytojas net nepasiteiravo darbuotojų, ką ženklai reiškia.

G. Stravinskaitės teigimu, iki aukščiausio įvertinimo trūko laiptinės remonto. Jos vadovaujama nedidelė kavinė niekada negalės lygintis patalpų kokybe su viešojo maitinimo įstaigų tinklais ar prabangiais restoranais. „Pavyzdžiui, neturiu galimybės savo mažoje virtuvėlėje turėti atskirą patalpą kiaušiniams ar panašiai“, – niuansus apibūdino vadovė.

„Aš pinigus gaunu iš tų žmonių, kurie ateina į kavinę. Noriu, kad jie pas mane ateitų, klientus vertinu, todėl darau viską kuo geriausiai, kad būtų kokybiškas maistas, švaru. To neprivers daryti jokie puodelių įvertinimai“, – pabrėžia G. Stravinskaitė.

Jos nuomone,  tie, kurie tiekdavo lankytojams atšildytus pusgaminius, ir toliau taip darys.

Vietoj kalmarų žiedų – svogūnai

Šiaulių VMVT duomenimis, 2013 metais dažniausiai buvo skundžiamasi patiekalų kokybe bei neatitikimu valgiaraštyje nurodytiems patiekalams.

Pavyzdžiui, skunde žmonės rašo: „Valgiau cepelinus su mėsa, labai daug prieskonių – turbūt sugedusi mėsa"; „valgiau keptą vištienos krūtinėlę, pasijutau blogai"; „tiekiamos maisto porcijos yra žymiai mažesnės negu turėtų būti. Vietoj kalmarų žiedų neįspėję atnešė svogūnų žiedus“.

Šiaulių VMVT viršininko pavaduotojos A. Mikalauskienės teigimu, vartotojai teiraujasi, ar tinkamai sudarytos patiekalų technologinės kortelės, ar neklaidinantys paveikslėliai valgiaraščiuose, ar svoris sudarytas technologinėse kortelėse atitinka patiekalų svorį.

Šiaulių VMVT pernai užregistravo 111 skundą, iš jų pasitvirtino 51. Daugiausia žmonės skundėsi prekybos pažeidimais. Vienas pasitvirtinęs skundas gautas dėl vandens kokybės.

Patikrinimų su pažeidimais Šiaulių miesto ir rajono viešojo maitinimo įmonėse pernai buvo 37 procentai. Daugiausia pažeidimų – dėl bendrų higienos reikalavimų.

Jono TAMULIO nuotr.

ŽENKLAS: Pagal naująją viešojo maitinimo įmonių atitikties higienos reikalavimams vertinimo tvarką pirmosios kavinės ir restoranai Šiauliuose pradėti žymėti puodelių reitingu. Ženklą reikia pakabinti matomoje vietoje.

Asmeninė nuotr.

PAŽEIDIMAI: Šiaulių VMVT viršininko pavaduotojos, maisto produktų inspektorės Audronės Mikalauskienės teigimu, pernai dažniausiai buvo nustatomi bendri higienos pažeidimai.