
Naujausios
Italo nuotykis – su meile
„Buon Appetito!“ ("Skanaus!") – visada palinki Šiauliuose kulinarinę studiją atidaręs italas Cosimo Barranca. Cosimo, kilusį iš Pietų Italijos, Kalabrijos regiono, į Šiaulius atvedė meilė. Išmoko lietuviškai, o 2015 metų pabaigoje pradėjo verslą – patiekalais prekiaudavo centriniame turguje. Išsikėlė užduotį lietuvius išmokyti maitintis sveikiau, skaniau ir su meile – „Con amore“. Dabar moko ir gaminti.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Kaip namie
Cosimo pasikviečia į kulinarinę studiją Šiaulių Šimšės mikrorajone. Tik įėjus, akys užkliūva už Pablo Picasso įkvepiančių žodžių: „Faccio sempre quello che non so fare, cosi posso imparare come si fa“ ("Aš visada darau tai, ko negaliu padaryti, taip galiu sužinoti, kaip tai padaryti“).
Kulinarinę studiją Cosimo vadina nauju nuotykiu, dėl kurio iš pradžių baiminosi. Bet dabar jau nusiramino: „Šiauliečių nereikia bijoti!“
Cosimo vaišina espreso kava – pasklinda gardus kvapas. Ant staltiese užtiesto stalo nuotaiką kelia gėlių puokštė, ant langų sustatyti prieskonių vazonai. Studijoje daiktų tik tiek, kiek reikia.
Ant sienos pakabintoje lentelėje surašytas receptas: Cosimo pataria, kaip gaminant sunaudoti visus produktus.
Studijos interjerą virtuvės šefas kūrė pats. Pradėjo nuo patinkančios spalvos.
Rinkdamasis patalpas, ieškojo tinkamos kvadratūros, kad būtų patogu gaminti, degustuoti. Braižė projektą, skaičiavo, matavo.
Patalpų centre neieškojo: nenorėjo investuoti 50 tūkstančių eurų ir laukti keletą metų, kol atsipirks. Jam verslas – kad klientui būtų patogu, gražu, patrauklu, o jam pačiam nereikia aukoti viso gyvenimo ir mirti darbe iš nuovargio.
Investiciją į patalpas Cosimo vadina nei didele, nei maža – reikėjo šiokio tokio remonto.
„Svarbiausia, kad klientas jaustųsi, kaip namie. Būna, kad mokiniai net indus pasiūlo išplauti – kaip savo namų virtuvėje“, – šypsosi italas.
Moko gaminti
Cosimo 2015 metų pabaigoje pradėjo patiekalais prekiauti centriniame turguje su „Con amore“ ženklu. Pirkėjai greitai pamėgo italų virtuvės ir originalios receptūros patiekalus.
Įsitikinęs, kad žmonės domisi kulinarija, sveiku maistu, nori atsakingai rinktis produktus, pradėjo svarstyti, ką daryti toliau. Atidaryti kavinę nenorėjo – per daug rūpesčių, per didelės išlaidos, per didelė investicija ir neaiški grąža.
Įvertinęs situaciją, sumanė naują verslo nišą Šiauliuose – itališkos virtuvės kulinarinę studiją. Cosimo nekonkuruoja su kavinėmis – čia neužsuksi pavalgyti. Bet čia vyksta pamokos, rengiamos degustacijos. Virtuvės šefui svarbu, kad juo pasitikėtų.
„Reikia bandyti, bandyti, bandyti ir gausi patiekalą, kuris bus skanus, gražus ir kurio nemokėjai“, – šiais žodžiais Cosimo įkvepia užsiėmimų dalyvius.
Didelio susidomėjimo sulaukia itališkos virtuvės pamokos. Su mokiniais gamina gnocchi (njoki), Romoje tradiciškai valgomus ketvirtadieniais, ravioli, macaroons sausainukus.
„Labai svarbu, kad pamoka būtų kokybiška, tad vienu metu nepriimu daug žmonių. Gaminant makaroons, labai svarbu daugybė niuansų, netgi tai, kiek sausainių įdedama į orkaitę“, – sako Cosimo.
Jam malonu išgirsti, kai studijoje mokiniai stebisi: „Net nepagalvojome – toks paprastas dalykas, o kaip skanu!“
Kulinarinės vingrybės domina ir mėgėjus, ir profesionalus. Italą ir jo studiją susiranda ne tik lietuviai, bet ir latviai, tad darbo knyga gerokai užpildyta.
Turi ir nuolatinių klientų, kurie jau dalyvavo ne vienoje pamokoje ir klausia: „Ką gaminsime kitą kartą?“
Kai užsiėmimų dalyviai susėda prie stalo, Cosimo išgirsta klausimą, ar nevalgys kartu. „Sakau, stebėsiu jūsų akis, ar meluosite, ar ne. Man didelis malonumas matyti, kad žmonėms iš tiesų patinka“, – šypsosi virtuvės šefas.
Klientui – draugas
Šefas į namus – dar viena Cosimo verslo kryptis. Užsakymų ypač pagausėja pavasarį, vasarą. Kliento namuose italas ne tik gamina, bet ir atskleidžia įvairiausių niuansų. Pavyzdžiui, kaip atskirti gerą aliejų nuo netinkamo, rekomenduoja naudoti tikrą pomidorų padažą ir parodo, kaip jį pasigaminti.
Cosimo neabejoja: labai svarbu, kaip bendrauji su klientais. Pavalgyti galima bet kurioje kavinėje, kas kita – santykis su klientu.
„Reikia geros nuotaikos, šypsotis, kalbėti apie save ir išklausyti klientą. Nes klientas šiandien gali būti pas tave, rytoj – pas kitą, o poryt – namuose. Aš, Cosimo, – draugas. Stengiuosi dėl kliento. Jei reikia pagaminti dešimt „Panna cotta“, pateiksiu dvylika.“
Šypsodamasis priduria: „Gal žmonėms patinka ir tai, kad esu italas. Šiokia tokia egzotika. Įdomu bendrauti, susipažinti, tai irgi yra pliusas.“
Cosimo virtuvėje labai svarbi fantazija. Tad jo kelrodė žvaigždė – italas Massimo Bottura, garsėjantis beribe kulinarine vaizduote.
Mėgsta ir lietuvišką virtuvę, juokdamasis prisipažįsta suvalgantis daug balandėlių ir esantis cepelinų valgymo čempionas. Skaniausi cepelinai – pagaminti uošvės. Klientams lietuviškų patiekalų siūlyti neketina: „Lietuviška virtuvė yra lietuvių“.
Cosimo džiaugiasi, kad viską, ką norėjo sukurti, įgyvendino be didelių problemų. Šiauliuose dabar jaučiasi kaip savo gimtajame mieste Italijoje.
„Neturiu kuo skųstis. Šiauliuose yra daug galimybių, tik reikia pasverti, įvertinti. Suprantu, kad gali būti sunku, bet reikia nebijoti. Tyrinėti miestą, įvertinti, koks verslas gali būti perspektyvus. Svarbu pelnyti žmonių dėmesį, nuolat galvoti, kuo išsiskirti iš kitų. Pinigus sunku išleisti, bet patinkantiems dalykams išleisti lengviau. Suprantu, kad nesame turtingiausia šalis pasaulyje, bet tikrai ne vargingiausia“, – sako Cosimo.
Išlydėdamas virtuvės šefas pasidalija rūpesčiu: sunku surasti nedidelį ūkį, iš kurio galėtų pirkti kokybišką mėsą.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
„Neturiu kuo skųstis. Šiauliuose yra daug galimybių“, – sako Cosimo Barranca.
Cosimo Barranca kulinarinės studijos interjerą kūrė pats.
Ant sienos užrašytas trumpas receptas.
Lentynose išrikiuoti buitiniai įrankiai.
Ant palangės auga prieskoniai.