Naujausios
Cinamonu kvepiantys vakarai
Kiekvieno antradienio, ketvirtadienio ir sekmadienio vakarais Šiaulių priemiesčio Vijolių apylinkėse pasklinda jaukus cinamono ir šviežių kepinių kvapas. Jo kviečiami į gatvelę traukia pavieniai žmonės, šeimos, dviračiais traukia būreliai paauglių su kuprinėmis ant pečių, kurios greit apsunksta nuo šviežių kepinių... Atvėręs nedidelės kepyklėlės duris, į „labą vakarą“ sulauki daug malonių žodžių. Čia niekas neskuba. Galva sukasi, ką čia išsirinkus, visko norisi... O ir bandeles siūlanti moteris turi klausimų beveik kiekvienam pirkėjui. Apie jo pasiekimus, apie mamą, vaikus, močiutę... Šis šviežių bandelių verslas Vijoliuose primena jaukias šeimynines prancūziškas „cukraines“.
Jūratė RAUDUVIENĖ
jurate@skrastas.lt
Šviežios bandelės Kantauskų namuose
Jau beveik dvidešimt metų Vijolių vakarai kvepia bandelėmis. O prasidėjo viskas, kai Vida ir Rimantas Kantauskai savo name įkurdino kepyklėlę.
Rimantas pasakoja, kad žmona dirbo viešojo maitinimo srityje. Pirmas verslo bandymas buvo valgykla Šiaulių pieno kombinate. Darbuotojams leido įkurti įmonę ir imtis veiklos patiems. Ten stovėjo sena rusiška krosnis, ir moterys nusprendė ją panaudoti bandelėms kepti. Pieno kombinatas žlugo, valgykla veiklą nutraukė.
Kantauskai neįrengtą namą Vijoliuose įsigijo kiek anksčiau. Jame buvo suprojektuotos nemažos laisvos patalpos. Buvę savininkai ketino ten įkurdinti parduotuvę.
Parduotuvės Kantauskams nereikėjo. Tačiau kepti bandeles – kodėl gi ne? Tam paskatino ir netoliese kepyklą įkūrusi tuomet populiari mieste konditerė Dalia Baranauskienė.
Kantauskai pasidarė projektą, suderino su visomis tarnybomis ir startavo. Pradžioje net vandentiekio neturėjo, vandenį iš šulinio naudojo, bet geros kokybės.
Rimantas Kantauskas tikėjosi didelėse erdvėse pasistatyti teniso stalą, pasportuoti laisvalaikiu. „Spintelių pristatė, kur čia besportuosi“, – juokiasi.
Pirmosios bandelės – su cinamonu, „Pynutė“, „Sniegelis“... Jų ir dabar galima paskanauti, tik, sako Rimantas, standartas jau kitoks.
Verslininkas prisimena, kad pradžioje tas bandeles kepė visi šeimos nariai, ir jam pačiam teko prie krosnies pastovėti. Mokėsi, klausinėjo, tobulinosi.
Rimantas turi techniko išsilavinimą, seniau dirbo pagal profesiją, prasidėjus verslams, keliese įsteigė lentpjūvę. Tačiau šis verslas netruko ilgai, akcininkai išsivaikščiojo.
Pradėjus kepti bandeles malonus mielinių kepinių kvapas netruko privilioti kaimynus.
„Vakare tik bar bar į duris. Gal galėtumėte parduoti šviežių bandelių?“ – klausdavo.
Kai tų „bar bar“ ėmė daugėti, šeimininkai nusprendė vakarais bandelėmis prekiauti. Ir nuo tada antrą dešimtmetį užsukus nusipirkti „vakarinių“ bandelių, Vidą buvo galima rasti besisukiojančią tarp pirkėjų ir stelažų su ataušti nespėjusiais kepiniais, o jos vyras greta tvirtai savo rankose „laikė“ kasos aparatą ir skaičiavo pinigus.
Vida Kantauskienė pasakoja, kad net pati nustebo, supratusi, kad jos vyras – puikus vadybininkas. Šeima kepa bandeles ir sausainius tik pagal kitų įmonių ir parduotuvių užsakymus.
Pagalbininkai – iš Anglijos grįžę vaikai
Įsteigta V. Kantauskienės įmonė vadinosi „Dovira“. Sugalvojo jį Kantauskai, sujungę visų šeimos narių vardus – dukra Dovilė, Vida, Rimantas ir sūnus Aurimas. Vėliau įmonę perorganizavo į uždarąją akcinę bendrovę.
Rimantas pasakojo, kad dukrai studijuojant, kaip ir visiems studentams, trūko pinigų, tad uždarbiaudavo kepyklėlėje. Sūnui neteko ceche padirbėti, tačiau kartais reikėjo išvežioti produkciją.
Nors tėvai puoselėjo sėkmingą verslą, sūnus su šeima išvyko į Angliją ir ten pragyveno su pertraukomis devynerius metus. Augino sūnų, ten susilaukė dukters.
Kantauskų marti Simona pasakojo, kad atėjo metas, kai vaikams reikėjo pradėti lankyti mokyklą, ir jauna šeima apsisprendė sugrįžti į Šiaulius.
Dar vienas motyvas sugrįžti – nusivylimas tenykšte sveikatos sistema. Simona prisiminė, kad įtarę vaikui vėjaraupius, apsilankė pas gydytoją, o šis pasiūlė patiems „pasiguglinti“ ir pasiaiškinti, kas čia per išbėrimas.
Atvažiavus į priimamąjį su ekstra siuntimu, gydytojo dėmesio galėdavo laukti 4-8 valandas. Jauna moteris apgailestavo, kad dabar jau ir Lietuvoje panašiai vyksta, tačiau tada dar taip nebuvo, todėl kėlė pasipiktinimą.
„Sūnui sukilo temperatūra per 40 laipsnių, net haliucinacijos prasidėjo. Medikai išrengė vaiką nuogai ir langus atidarė. Mus šokas ištiko“, – pasakoja Simona.
Vos sūnaus šeimai grįžus į Šiaulius, Vida ėmė atakuoti marčią, kad ji imtųsi tvarkyti verslo dokumentaciją. Jos buvo gausybė. Simona ėmė domėtis, aiškintis su Maisto ir veterinarijos tarnyba ir versle tapo dešiniąja Vidos ranka.
Darbas neapsiribojo vien dokumentacija. Teko ir bandeles kepti, ir prekiauti, ir išvežioti klientams. Šeima gyvena tame pačiame tėvų name, todėl jiems versle yra parama. Šeimoje auga 10 metų sūnus ir 7-erių dukra, o prieš pusantro mėnesio susilaukė pagrandukės Kotrynos.
„Vida ir Rimantas į savo verslą įdėjo labai daug meilės. Gražūs jų santykiai ir tarp savęs, ir su klientais“, – gražių žodžių negaili marti.
Bandelės iš „močiučių“ krosnių
O Vida su Rimantu sako, kad jiems pasisekė suburti gerą kolektyvą. Konditerės dirba po 10 ir daugiau metų.
Kuo jų kepamos bandelės skiriasi nuo kepamų prekybos centruose ar pramoniniu būdu?
Vienuolika metų čia dirbanti konditerė Svetlana Kazlauskienė pastebi, kad čia nenaudojami cheminiai priedai. Apsieinama su mielėmis, prieskoniais, įdarais. Bandelės kildinamos natūraliai.
Rimantas Kantauskas sako, kad esminis skirtumas – krosnys. Jų kepyklėlėje kepiniai kepami vadinamosiose padinėse krosnyse, toks principas buvo naudojamas dar mūsų močiučių. Tik dabar viskas moderniau, o ir kaitinami krosnių padai ne malkomis, o elektra.
„Todėl ir vilioja mūsų šilta bandelė, šviežiu šokoladu kvepianti“, – didžiuojasi Vida.
Kolektyvas jautriai reaguoja į klientų pomėgius. Imasi naujų kepinių, tačiau jei jie pirkėjų dėmesio nesulaukia, keičia juos kitais.
„Aš žinau, kad klientas visuomet teisus. Net tada, kai neteisus. Visus priekaištus priimu“, – juokiasi Rimantas, kalbėdamas apie verslo sėkmę.
Per pamainą šeimos namuose įkurtoje kepyklėlėje iškepama apie 200 kilogramų bandelių. Dar kepami sausainiai, kiti nekreminiai gaminiai.
Konditerė pastebi, kad labiausiai žmonės mėgsta skanauti ne saldžias bandeles, o su lašinukais (šonine), dešrelėmis.
Kartais šeimai tenka įveikti tikrus iššūkius. Pavyzdžiui bėgimui „Runway Run-2018“ reikėjo iškepti dvigubą kiekį – 400 kilogramų bandelių. Mobilizavosi visa šeima ir kolektyvas, bet bandeles bėgikams patiekė. Artėja dar vienas intensyvios veiklos metas – kūčiukų kepimas.
Vijoliai be bandelių neliks
Neseniai tarsi perkūnas iš giedro dangaus pasklido žinia – sėkmingą verslą Kantauskai pardavė. Vida ir Rimas šypsosi ir pristato naujus šeimininkus Ingridą ir Romaną Kaličius. Natūraliai kyla klausimas – kodėl?
„Mums jau nemažai metų. Aš išėjau į pensiją. Žmona pavargo. Įtampa, darbas vakarinis ir net naktinis. Turi bėgti, suktis“, – sako Rimantas Kantauskas.
Jo žmona priduria, kad marti susilaukė mažylės ir nebegali skirti tiek laiko verslo reikalams. Ieškojo kito žmogaus, tačiau pagalbininko nerado.
Anot Kantauskų, vaikai verslo perimti nenori. Dukra 10 metų gyvena Londone. Žada grįžti, bet ne į Šiaulius, o verslininkai laukti negali. Sūnus – Krašto apsaugos kariškis, turintis kitų planų savo ateičiai.
Turintys po beveik 45 metus darbo stažo, buvę verslininkai mano, kad atėjo laikas pasirūpinti savimi.
„Turėjome vardą, dirbome be skolų, pelningai, todėl nusprendėme – laikas parduoti. Svarbu buvo, kad nauji šeimininkai neišdraskytų įmonės. Sutarėme, kad dar pusantrų metų dirbs pas mus, mokysis, žiūrės, kol įsikurs savo kepyklėlę“, – sako ponia Vida.
Naujieji šeimininkai paliko dirbti visą kolektyvą, o Kantauskai tapo samdomais darbuotojais.
Naujasis direktorius Romanas Kalitis pabrėžia, kad niekas be priežasties nevyksta. Sako, paprastai nesėdi "Facebooke", bet kartą įsijungė ir pamatė skelbimą apie parduodamą jaukią kepyklėlę. Pamatė ir pagalvojo, kad visai jiems tiktų. Verslininkas užsiima baldų, metalo gaminių gamyba, o žmona Ingrida – konditerijos gamybos meistrė, turi nuosavą valgyklą Pramonės gatvėje.
Apie mieste daug kam žinomą bandelių kepyklą Kaličiai nieko nebuvo girdėję.
„Susitikome su pardavėjais, pasimatė – tvarkingi žmonės, pasitikėjau. Paprašiau, kad išmokytų šio verslo. Iškart pasakiau: jei nemokysit, tai net nelendu“, – pasakojo ponas Romanas.
Ar tai reiškia, kad Vijoliai liks be bandelių? Visai ne. Ingrida Kalitienė atvirauja, kad šeima yra įsigijusi sklypą Gegužiukuose, jau ruošėsi statyti ten namą.
„Bet va, nusipirkome įmonę, ir visi planai apsivertė. Statysime kepyklą Vijoliuose ir dar, kad šalia galėtume gyventi. Visi klientai žino šią kepyklą Vijoliuose, nenorime nieko keisti“, – sakė verslininkė.
Jos vyras negali atsistebėti, kokia gera čia tvyro aura: „Atvažiuoji trumpam, negali išvažiuoti“.
Ingrida džiaugiasi, kad vakarais į kepyklėlę nusipirkti karštų bandelių ateina ne tik vijoliškiai, bet atvažiuoja žmonės iš viso miesto. Vyksta labai šiltas ir linksmas bendravimas.
Brangina bendravimą su bandelių mėgėjais
O kaip jaučiasi Kantauskai, nuo rugsėjo iš šeimininkų tapę samdomais darbuotojais?
Vida sako, kad pradžioje buvo graudu, ir ašarą ne kartą nubraukusi. Nors tarėsi, kad jau dabar jai duos pailsėti nuo vakarinės prekybos, tačiau vis atsiranda priežasčių stoti prie prekystalio ir šviežias bandeles į žmonių rankas palydėti nuoširdžia savo šypsena.
Moteris sako pasiilgstanti to bendravimo su žmonėmis.
„Ateina kartais jaunuolis, o aš jo nebepažįstu. Sako: tai aš gi ant jūsų bandelių užaugau. Džiugu, kad vaikai sugrįžta“, – dalijasi patyrimu Vida Kantauskienė.
Kai ranką rankon dedi...
Vida ir Rimas Kantauskai tvirtina, kad neatsiejama jų gyvenimo dalis – Vijolių bendruomenės veikla. Marti Simona yra bendruomenės tarybos narė. Prasidėjo viskas per Vijolių jubiliejaus šventę. Atskiros gatvės gyventojai gamino bendrą tautinį patiekalą. Kitais metais ruošėsi vaidinimui. Dar kitais – vyko „chorų karai“.
„Ruošėmės, repetavome, dainavome, net šokome, tai labai mus suartino“, – sako Vida Kantauskienė.
O gal bendra veikla ir bandelių mėgėjų būrį padidino? Kantauskai tikino, kad ir taip jų netrūko, o jų įmonė dažnai skirdavo lėšų bendruomenės renginiams. Viena siena nukabinėta padėkomis už Kantauskų paramą įvairioms veikloms – tiek bendruomenės, tiek darželių, mokyklos.
Vida pavasarį su dukra apsilankiusi Italijoje, atrado dar vieną malonumą – keliones. Šįmet dar buvo Ukrainoje, o štai visai neseniai su Vijolių bendruomenės atstovais plaukė į Švediją.
Dvidešimt metų diena dienon bendrame versle kartu su vyru. Marti sako, kad niekas nematė jų besibarančių, nesutariančių.
Tačiau Vida atvirauja, kad jei reikėtų viską pradėti nuo pradžių, su savo vyru kartu nebedirbtų.
„Savam žmogui keli daugiau reikalavimų“, – atvirauja moteris.
O Rimantas juokauja, kad sunku jam, lietuviui, su žemaite. Mat jis kilęs iš Aukštelkės, o Vida į Šiaulius atvyko 15-kos iš Šaukėnų, Kelmės rajono.
„Tačiau kai ranką rankon dedi ir paremi vienas kitą – viskas pavyksta“,– apibendrina dvidešimt metų bendro šviežių bandelių verslo Vida Kantauskienė.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Vida ir Rimantas Kantauskai, beveik du dešimtmečius lepinę Vijolių ir kitų miesto rajonų gyventojus šiltomis šviežiomis bandelėmis, netikėtai savo verslą pardavė.
Net ir po didelių permainų kepyklėlės Vijoliuose kolektyvas kepa kvapnias bandeles ir toliau. Iš kraštų – naujieji savininkai Romanas ir Ingrida Kaličiai, centre – Simona Kantauskienė.
Svarbu – suburti gerą kolektyvą.
Šį cinamono kvapą skleidžiantį namą žino ne tik Vijolių gyventojai, bet ir daugelis šiauliečių.