
Naujausios
Braškės vilioja, kainos gąsdina
Šiauliuose parduodamų braškių kainos svyruoja nuo 3 iki 6 eurų už kilogramą. Pigesnės – lenkiškos. Braškių augintojai žada, kad, įsibėgėjus sezonui, uogų kaina kris. Pirmosios lietuviškos braškės buvo dar brangesnės – už jas pirkėjai mokėjo po 8 eurus.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Braškės – kaip vedybos
Šiaulių rajono braškių augintoją Rymantą Norkų „pagauname“ braškių lauke. „Normalus derlius, tik lietutis truputį trukdo. Per tiek metų visokių būna pavasarių ir žiemų“, – sako ūkininkas.
Šių metų pavasaris truputį vėlavo. Dėl to uogų kokybė šiek tiek nukentėjo, padarė įtakos uogų formai – „ne visada tokia graži“.
„Braškes dengiame tuneliukais su plėvele. Daugiausiai problemų sukelia lietus, o mūsų uogos jo negauna. Todėl jos truputį ir brangesnės, auginamos be chemijos“, – sako ūkininkas.
Šiandien sukanka lygiai dvi savaitės nuo pirmojo R. Norkaus ūkio derliaus. Pirmųjų uogų buvo galima nusipirkti braškėje-kioske prie posūkio į Kryžių kalną. Braškėmis apie dešimtmetį prekiauja ir prie centrinio Šiaulių turgaus.
Pirmųjų uogų kilogramas šiemet kainavo 8 eurus (jei prisimintume – 27,6 lito). Dabar, pasak ūkininko, kaina svyruoja nuo 4,5 (15,5 lito) iki 6 eurų (20,7 lito).
„Lenkiškos – trys eurai. Bet mūsų pirkėjai žino mūsų braškių skonį, būtent jų gomuriui auginame. O kas neįperka, truputį prašome palaukti, apie Jonines braškės paprastai atpinga“, – sako R. Norkus.
Ūkininko manymu, visos dejonės dėl brangumo – iš televizoriaus, jo ir nebežiūri: „Žmonėms reikia patarti, kaip užsidirbti pinigus, kad nereikėtų dejuoti. Stengiamės bendrauti su teigiamas emocijas turinčiais žmonėmis, o ne verkšlenančiais. Dejuojančių visada bus.“
R. Norkaus braškių laukai užima maždaug 1,5 hektaro. Šiemet auginamos maždaug devynios veislės, kasmet įsiveža 1–2 naujas, įvertinę skonį, išvaizdą, tiek pat ir panaikina.
Šiuo metu per dieną skynėjai priskina per 100 kilogramų uogų. Uogų pagausėjo nuo praėjusio penktadienio, dabar šaltas, lietingas oras vėl pristabdė nokimą.
„Viskas tvarkoje, – nenusimena ūkininkas. – Gyventojų Šiauliuose sumažėjo – tai labiau atsiliepė! Žinome, kad taip yra, ir auginame tiek, kiek galime parduoti.“
Ankstyvąsias braškių veisles augina po plėvele, o vėlyvąsias priešingai – niekuo nedengia. Vėlyvosios žiedus turėtų pradėti skleisti kitą savaitę: uogas jos sunokina liepos pabaigoje-rugpjūtį.
Braškių derlių skina šeima, turi vieną samdomą darbuotoją. Kai sušils oras, ieškos daugiau darbininkų.
Dabar skynėjai keliasi ketvirtą valandą ryto, o pusę penkių jau skina braškes: „Prašvito ir jau ieškome.“
Skindamas R. Norkus uogų beveik neragauja. Tik vakare valgo braškių su grietine – dieną laiko trūksta. Cukraus nededa – užtenka braškių saldumo. Ir šiaip cukraus daug metų nevartoja: savo medumi saldina gyvenimą.
Ūkininkas pasakoja, kad lauke jau kokius septynerius metus dirba skynėja, kuri iš viso nevalgo braškių, nes uogos nepatinka. „Aišku, tokia vienintelė tėra“, – patikslina ūkininkas.
Orų R. Norkus nekeiksnoja. Gegužę iškritus sniegui truputį apšalo braškės, juodieji serbentai. Kaprizingus pavasario orus jis vadina praeitimi ir jau galvoja apie kitus metus: ką sodinti, kokių veislių atsisakyti, kurias pasilikti.
Šie metai ūkininkui – geresni ar blogesni? „Oi, dar anksti kalbėti! Paskambinkite rugpjūčio viduryje, tada pasakysiu, kai jau baigsis vėlyvosios braškės. Su verslu – kaip su vedybomis: ištekėjot ir nežinot, kaip pragyvensit visą gyvenimą. Taip ir su braškėmis. Šiandien prastas oras, ketvirtadienį-penktadienį gal bus gražu. Taip ir gyvenimas eina“, – braškių auginimo filosofiją išdėsto R. Norkus.
Kainą mažina konkurencija
„Ne koks, ne koks derlius. Truputį apšaldė gegužės šalnos. Jei oras leis, gal dar situacija pasikeis“, – svarsto kitas Šiaulių rajono braškių augintojas Marius Bekeris.
Šiuo metu per dieną jo ūkyje priskinama apie 70 kilogramų uogų. Ūkininko žodžiais, dar „nedaug“. Skina su mama, kviečiasi ir talkos – kol kas tenka raškyti nuo braškių kerelių po vieną uogą.
„Kai tokie orai, sunku pasakyti, kada bus pagrindinis derlius. Jei bus karšta, viskas labai greit prasidės“, – tikisi ūkininkas. Braškių priešai dabar yra šaltas oras ir lietus, dėl jų uogos genda.
Braškėmis Šiauliuose, Lieporių turgelyje, šiemet M. Bekeris pradėjo prekiauti prieš penkias dienas. 3–4 eurai už kilogramą. Pirmąsias braškes M. Bekeris pardavinėjo už 7 eurus.
„Čia daug suvažiuoja pardavėjų iš kitur, todėl taip ir atpigo. Ir lenkiškų labai didelis pasirinkimas, – paaiškina. – Trūksta pirkėjų, kaina krenta. Žmonės tiesiog bijo pirkti, šaukia: „Brangu, tiek neuždirbame!“
Pasak M. Bekerio, konkuruoti su lenkiškų braškių kainomis sunku. Pirkėjai nuolat klausia, kuo skiriasi lenkiškas ir lietuviškas derlius? Ūkininkas kaskart aiškina: „Mūsų braškės ryte skintos, o jų nežinai prieš kiek laiko, kol iki čia atkeliauja.“
M. Bekeriui iki Šiaulių – apie 15 kilometrų. Turgelyje jau būna apie 7 ryto.
Uogų verslu šeima užsiima apie 20 metų, per tą laiką matė visokių orų, bet šių metų pavasarį įvardija kaip patį prasčiausią.
Ūkyje augina 6–7 braškių veisles, ne tik ankstyvąsias, bet ir vėlyvąsias. Kai kurios vėlyvosios jau žydi. Koks bus jų derlius, M. Bekeris nespėlioja.
Ankstesnių metų kainos
2015 metų antroje liepos pusėje braškės jau ėjo į pabaigą, Lieporių turgelyje ūkininkas M. Bekeris tada jas pardavinėjo po 1,4 euro už kilogramą.
Pernai braškių sezono pradžia buvo gegužės pabaigoje. Apie braškių kainas „Šiaulių kraštas“ rašė gegužės 31 dieną. Braškių augintojas R. Norkus braškes tuo metu pardavinėjo nuo 6,5 iki 9 eurų už kilogramą.
2014 metų birželio 12 dieną R. Norkus didžiausių braškių kilogramą pardavinėjo už 15 litų (4,3 euro), šiek tiek mažesnių – už 12 (3,5 euro), o mažiausių – už 10 litų (2,9 euro). Tais metais pirmąsias braškes ūkininkas pradėjo skinti gegužės 25 dieną.
Pernai Šiaulių rajono braškių augintojas Ritas Kvietkus pirmąsias braškes iš savo ūkio pardavinėjo po 8–9 eurus, mažesnių uogų buvo ir po 6 eurus.
2016 metų gegužės pabaigoje Šiaulių turguje lenkiškos braškės kainavo 3 eurus (10,4 lito) už kilogramą.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Lietuviškos braškės turguje kainuoja iki 6 eurų.
Braškių sezonas įsibėgėja.
Šiaulių rajono braškių augintojas Rymantas Norkus pirmąsias braškes pardavinėjo už 8 eurus, dabar, pasak ūkininko, kilogramo kaina svyruoja nuo 4,5 iki 6 eurų.
Šiaulių rajono braškių augintojas Marius Bekeris sako, kad dėl konkurencijos teko braškių kainą nuleisti.