Braškės vilioja, kainos gąsdina

Braškės vilioja, kainos gąsdina

Braš­kės vi­lio­ja, kai­nos gąs­di­na

Šiau­liuo­se par­duo­da­mų braš­kių kai­nos svy­ruo­ja nuo 3 iki 6 eu­rų už ki­log­ra­mą. Pi­ges­nės – len­kiš­kos. Braš­kių au­gin­to­jai ža­da, kad, įsi­bė­gė­jus se­zo­nui, uo­gų kai­na kris. Pir­mo­sios lie­tu­viš­kos braš­kės bu­vo dar bran­ges­nės – už jas pir­kė­jai mo­kė­jo po 8 eu­rus.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Braš­kės – kaip ve­dy­bos

Šiau­lių ra­jo­no braš­kių au­gin­to­ją Ry­man­tą Nor­kų „pa­gau­na­me“ braš­kių lau­ke. „Nor­ma­lus der­lius, tik lie­tu­tis tru­pu­tį truk­do. Per tiek me­tų vi­so­kių bū­na pa­va­sa­rių ir žie­mų“, – sa­ko ūki­nin­kas.

Šių me­tų pa­va­sa­ris tru­pu­tį vė­la­vo. Dėl to uo­gų ko­ky­bė šiek tiek nu­ken­tė­jo, pa­da­rė įta­kos uo­gų for­mai – „ne vi­sa­da to­kia gra­ži“.

„Braš­kes den­gia­me tu­ne­liu­kais su plė­ve­le. Dau­giau­siai pro­ble­mų su­ke­lia lie­tus, o mū­sų uo­gos jo ne­gau­na. To­dėl jos tru­pu­tį ir bran­ges­nės, au­gi­na­mos be che­mi­jos“, – sa­ko ūki­nin­kas.

Šian­dien su­kan­ka ly­giai dvi sa­vai­tės nuo pir­mo­jo R. Nor­kaus ūkio der­liaus. Pir­mų­jų uo­gų bu­vo ga­li­ma nu­si­pirk­ti braš­kė­je-kios­ke prie po­sū­kio į Kry­žių kal­ną. Braš­kė­mis apie de­šimt­me­tį pre­kiau­ja ir prie cent­ri­nio Šiau­lių tur­gaus.

Pir­mų­jų uo­gų ki­log­ra­mas šie­met kai­na­vo 8 eu­rus (jei pri­si­min­tu­me – 27,6 li­to). Da­bar, pa­sak ūki­nin­ko, kai­na svy­ruo­ja nuo 4,5 (15,5 li­to) iki 6 eu­rų (20,7 li­to).

„Len­kiš­kos – trys eu­rai. Bet mū­sų pir­kė­jai ži­no mū­sų braš­kių sko­nį, bū­tent jų go­mu­riui au­gi­na­me. O kas neį­per­ka, tru­pu­tį pra­šo­me pa­lauk­ti, apie Jo­ni­nes braš­kės pa­pras­tai at­pin­ga“, – sa­ko R. Nor­kus.

Ūki­nin­ko ma­ny­mu, vi­sos de­jo­nės dėl bran­gu­mo – iš te­le­vi­zo­riaus, jo ir ne­be­žiū­ri: „Žmo­nėms rei­kia pa­tar­ti, kaip už­si­dirb­ti pi­ni­gus, kad ne­rei­kė­tų de­juo­ti. Sten­gia­mės bend­rau­ti su tei­gia­mas emo­ci­jas tu­rin­čiais žmo­nė­mis, o ne verkš­le­nan­čiais. De­juo­jan­čių vi­sa­da bus.“

R. Nor­kaus braš­kių lau­kai uži­ma maž­daug 1,5 hek­ta­ro. Šie­met au­gi­na­mos maž­daug de­vy­nios veis­lės, kas­met įsi­ve­ža 1–2 nau­jas, įver­ti­nę sko­nį, iš­vaiz­dą, tiek pat ir pa­nai­ki­na.

Šiuo me­tu per die­ną sky­nė­jai pri­ski­na per 100 ki­log­ra­mų uo­gų. Uo­gų pa­gau­sė­jo nuo praė­ju­sio penk­ta­die­nio, da­bar šal­tas, lie­tin­gas oras vėl pri­stab­dė no­ki­mą.

„Vis­kas tvar­ko­je, – ne­nu­si­me­na ūki­nin­kas. – Gy­ven­to­jų Šiau­liuo­se su­ma­žė­jo – tai la­biau at­si­lie­pė! Ži­no­me, kad taip yra, ir au­gi­na­me tiek, kiek ga­li­me par­duo­ti.“

Anks­ty­vą­sias braš­kių veis­les au­gi­na po plė­ve­le, o vė­ly­vą­sias prie­šin­gai – nie­kuo ne­den­gia. Vė­ly­vo­sios žie­dus tu­rė­tų pra­dė­ti skleis­ti ki­tą sa­vai­tę: uo­gas jos su­no­ki­na lie­pos pa­bai­go­je-rugp­jū­tį.

Braš­kių der­lių ski­na šei­ma, tu­ri vie­ną sam­do­mą dar­buo­to­ją. Kai su­šils oras, ieš­kos dau­giau dar­bi­nin­kų.

Da­bar sky­nė­jai ke­lia­si ket­vir­tą va­lan­dą ry­to, o pu­sę pen­kių jau ski­na braš­kes: „Praš­vi­to ir jau ieš­ko­me.“

Skin­da­mas R. Nor­kus uo­gų be­veik ne­ra­gau­ja. Tik va­ka­re val­go braš­kių su grie­ti­ne – die­ną lai­ko trūks­ta. Cuk­raus ne­de­da – už­ten­ka braš­kių sal­du­mo. Ir šiaip cuk­raus daug me­tų ne­var­to­ja: sa­vo me­du­mi sal­di­na gy­ve­ni­mą.

Ūki­nin­kas pa­sa­ko­ja, kad lau­ke jau ko­kius sep­ty­ne­rius me­tus dir­ba sky­nė­ja, ku­ri iš vi­so ne­val­go braš­kių, nes uo­gos ne­pa­tin­ka. „Aiš­ku, to­kia vie­nin­te­lė tė­ra“, – pa­tiks­li­na ūki­nin­kas.

Orų R. Nor­kus ne­keiks­no­ja. Ge­gu­žę iš­kri­tus snie­gui tru­pu­tį ap­ša­lo braš­kės, juo­die­ji ser­ben­tai. Kap­ri­zin­gus pa­va­sa­rio orus jis va­di­na praei­ti­mi ir jau gal­vo­ja apie ki­tus me­tus: ką so­din­ti, ko­kių veis­lių at­si­sa­ky­ti, ku­rias pa­si­lik­ti.

Šie me­tai ūki­nin­kui – ge­res­ni ar blo­ges­ni? „Oi, dar anks­ti kal­bė­ti! Pas­kam­bin­ki­te rugp­jū­čio vi­du­ry­je, ta­da pa­sa­ky­siu, kai jau baig­sis vė­ly­vo­sios braš­kės. Su vers­lu – kaip su ve­dy­bo­mis: iš­te­kė­jot ir ne­ži­not, kaip pra­gy­ven­sit vi­są gy­ve­ni­mą. Taip ir su braš­kė­mis. Šian­dien pra­stas oras, ket­vir­ta­die­nį-penk­ta­die­nį gal bus gra­žu. Taip ir gy­ve­ni­mas ei­na“, – braš­kių au­gi­ni­mo fi­lo­so­fi­ją iš­dės­to R. Nor­kus.

Kai­ną mažina kon­ku­ren­ci­ja

„Ne koks, ne koks der­lius. Tru­pu­tį ap­šal­dė ge­gu­žės šal­nos. Jei oras leis, gal dar si­tua­ci­ja pa­si­keis“, – svars­to ki­tas Šiau­lių ra­jo­no braš­kių au­gin­to­jas Ma­rius Be­ke­ris.

Šiuo me­tu per die­ną jo ūky­je pri­ski­na­ma apie 70 ki­log­ra­mų uo­gų. Ūki­nin­ko žo­džiais, dar „nedaug“. Ski­na su ma­ma, kvie­čia­si ir tal­kos – kol kas ten­ka raš­ky­ti nuo braš­kių ke­re­lių po vie­ną uo­gą.

„Kai to­kie orai, sun­ku pa­sa­ky­ti, ka­da bus pa­grin­di­nis der­lius. Jei bus karš­ta, vis­kas la­bai greit pra­si­dės“, – ti­ki­si ūki­nin­kas. Braš­kių prie­šai da­bar yra šal­tas oras ir lie­tus, dėl jų uo­gos gen­da.

Braš­kė­mis Šiau­liuo­se, Lie­po­rių tur­ge­ly­je, šie­met M. Be­ke­ris pra­dė­jo pre­kiau­ti prieš pen­kias die­nas. 3–4 eu­rai už ki­log­ra­mą. Pir­mą­sias braš­kes M. Be­ke­ris par­da­vi­nė­jo už 7 eu­rus.

„Čia daug su­va­žiuo­ja par­da­vė­jų iš ki­tur, to­dėl taip ir at­pi­go. Ir len­kiš­kų la­bai di­de­lis pa­si­rin­ki­mas, – paaiš­ki­na. – Trūks­ta pir­kė­jų, kai­na kren­ta. Žmo­nės tie­siog bi­jo pirk­ti, šau­kia: „Bran­gu, tiek neuž­dir­ba­me!“

Pa­sak M. Be­ke­rio, kon­ku­ruo­ti su len­kiš­kų braš­kių kai­no­mis sun­ku. Pir­kė­jai nuo­lat klau­sia, kuo ski­ria­si len­kiš­kas ir lie­tu­viš­kas der­lius? Ūki­nin­kas kas­kart aiš­ki­na: „Mū­sų braš­kės ry­te skin­tos, o jų ne­ži­nai prieš kiek lai­ko, kol iki čia at­ke­liau­ja.“

M. Be­ke­riui iki Šiau­lių – apie 15 ki­lo­met­rų. Tur­ge­ly­je jau bū­na apie 7 ry­to.

Uo­gų vers­lu šei­ma už­sii­ma apie 20 me­tų, per tą lai­ką ma­tė vi­so­kių orų, bet šių me­tų pa­va­sa­rį įvar­di­ja kaip pa­tį pra­sčiau­sią.

Ūky­je au­gi­na 6–7 braš­kių veis­les, ne tik anks­ty­vą­sias, bet ir vė­ly­vą­sias. Kai ku­rios vė­ly­vo­sios jau žy­di. Koks bus jų der­lius, M. Be­ke­ris ne­spė­lio­ja.

Anks­tes­nių me­tų kai­nos

2015 me­tų ant­ro­je lie­pos pu­sė­je braš­kės jau ėjo į pa­bai­gą, Lie­po­rių tur­ge­ly­je ūki­nin­kas M. Be­ke­ris ta­da jas par­da­vi­nė­jo po 1,4 eu­ro už ki­log­ra­mą.

Per­nai braš­kių se­zo­no pra­džia bu­vo ge­gu­žės pa­bai­go­je. Apie braš­kių kai­nas „Šiau­lių kraš­tas“ ra­šė ge­gu­žės 31 die­ną. Braš­kių au­gin­to­jas R. Nor­kus braš­kes tuo me­tu par­da­vi­nė­jo nuo 6,5 iki 9 eu­rų už ki­log­ra­mą.

2014 me­tų bir­že­lio 12 die­ną R. Nor­kus di­džiau­sių braš­kių ki­log­ra­mą par­da­vi­nė­jo už 15 li­tų (4,3 eu­ro), šiek tiek ma­žes­nių – už 12 (3,5 eu­ro), o ma­žiau­sių – už 10 li­tų (2,9 eu­ro). Tais me­tais pir­mą­sias braš­kes ūki­nin­kas pra­dė­jo skin­ti ge­gu­žės 25 die­ną.

Per­nai Šiau­lių ra­jo­no braš­kių au­gin­to­jas Ri­tas Kviet­kus pir­mą­sias braš­kes iš sa­vo ūkio par­da­vi­nė­jo po 8–9 eu­rus, ma­žes­nių uo­gų bu­vo ir po 6 eu­rus.

2016 me­tų ge­gu­žės pa­bai­go­je Šiau­lių tur­gu­je len­kiš­kos braš­kės kai­na­vo 3 eu­rus (10,4 li­to) už ki­log­ra­mą.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

Lie­tu­viš­kos braš­kės tur­gu­je kai­nuo­ja iki 6 eu­rų.

Braš­kių se­zo­nas įsi­bė­gė­ja.

Šiau­lių ra­jo­no braš­kių au­gin­to­jas Ryman­tas Nor­kus pir­mą­sias braš­kes par­da­vi­nė­jo už 8 eu­rus, da­bar, pa­sak ūki­nin­ko, ki­log­ra­mo kai­na svy­ruo­ja nuo 4,5 iki 6 eu­rų.

Šiau­lių ra­jo­no braš­kių au­gin­to­jas Ma­rius Be­ke­ris sa­ko, kad dėl kon­ku­ren­ci­jos te­ko braš­kių kai­ną nu­leis­ti.