Avį nukerpa per tris minutes

Avį nukerpa per tris minutes

Avį nu­ker­pa per tris mi­nu­tes

Kel­mės ra­jo­ne, Ma­nei­kių kai­me, gy­ve­nan­tis Rai­mon­das Ar­ba­čaus­kas jau ket­ve­ri me­tai ša­lia ūki­nin­ka­vi­mo tu­ri pa­pil­do­mą vers­lą – ker­pa avis. Dar­bo nuo ba­lan­džio vi­du­rio iki bir­že­lio vi­du­rio – per akis. Ten­ka va­ži­nė­ti po vi­są Lie­tu­vą. Ša­ly­je Rai­mon­das ži­no tik še­šis avių kir­pė­jus. Kel­miš­kis da­ly­va­vo Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne, Še­du­vo­je, vy­ku­sio­je pa­ro­do­je, kur pa­ro­do­mo­jo avių kir­pi­mo var­žy­bo­se nu­kir­po avį per tris mi­nu­tes ir lai­mė­jo ant­rą­ją vie­tą.

Re­gi­na MUS­NEC­KIE­NĖ

reginamus@skrastas.lt

Lio­lių se­niū­ni­jos Ski­ru­čių kai­mas. So­dy­bos šei­mi­nin­kas su pa­dė­jė­ju pra­dings­ta dar­ži­nės tarp­du­ry­je. Ša­lia dar­ži­nės, įsi­jun­gęs elekt­ri­nę kir­pi­mo ma­ši­nė­lę, o pa­ts įlin­dęs į pa­ti­ki­mai pri­tvir­tin­tą pla­tų dir­žą lau­kia avių kir­pė­jas. Dir­žas kir­pė­jui tar­nau­ja kaip at­ra­ma – ne taip įskaus­ta nu­ga­ra.

Vy­rai iš dar­ži­nės iš­ne­ša di­džiu­lį avi­ną. So­dy­bos šei­mi­nin­kai lai­ko Lie­tu­vos juod­gal­vių veis­lės avių ban­dą. Kir­pė­jas vie­ną avi­no ko­ją įsi­sprau­džia tarp sa­vo ke­lių, vie­na ran­ka at­len­kia avi­no gal­vą, ki­ta ima kir­pi­mo ma­ši­nė­lę ir pa­nar­di­na į sto­rą vil­ną.

Gy­vū­nas no­ri prie­šin­tis. Ta­čiau įgu­dęs kir­pė­jas jį kaip mat su­tram­do. Ant avi­no kū­no vie­nas po ki­to ve­ria­si be­vil­niai dry­žiai. Per ke­lias mi­nu­tes vi­sas kū­nas ap­si­nuo­gi­na. Pas­ku­ti­niais mos­tais nu­ker­pa uo­de­gos vil­ną. Avi­nas – lais­vas. Pa­si­šo­ki­nė­da­mas bė­ga į dien­dar­žį.

Šei­mi­nin­kai ką tik nu­dir­tus vil­nų gu­mu­lus kem­ša į di­džiu­lį mai­šą. Vil­no­mis šil­tins na­mo sie­nas. Po to ei­na į dar­ži­nę at­ves­ti ki­tos avies. Su jau­nik­liais jų tu­ri apie pus­šim­tį. Jau­nik­lių ne­be­kirps. Suau­gu­sias avis kir­pė­jas ti­ki­si „pa­gra­žin­ti“ per pus­die­nį.

To­kia yra šiuo me­tu ma­nei­kiš­kio Rai­mon­do Ar­ba­čaus­ko kas­die­ny­bė. No­rė­da­mi ją pa­ma­ty­ti il­go­kai lau­kė­me, kol ūki­nin­kas kirps avis Kel­mės ra­jo­ne.

Kir­pė­jas va­ži­nė­ja po vi­są Lie­tu­vą. Ne­se­niai va­žia­vo į Bir­žus. Ga­vęs už­sa­ky­mų Rai­mon­das su­si­da­ro marš­ru­tą ir va­žiuo­ja vie­na kryp­ti­mi, kad per die­ną su­teik­tų pa­slau­gas ke­liems avių au­gin­to­jams. Ne vi­si tu­ri po to­kį di­de­lį bū­rį avių kaip šis Ski­ru­čių kai­mo ūki­nin­kas. Bet kir­pė­jas neat­si­sa­ko nu­kirp­ti ir po­ros avių.

Pak­laus­tas, kiek kai­nuo­ja nu­kirp­ti vie­ną avį, jis iš­si­su­ka dip­lo­ma­tiš­kai. Sa­ko, jog už­mo­kes­tis pri­klau­so nuo avių kie­kio. Ta­čiau jau anks­čiau iš klien­tų te­ko gir­dė­ti, jog vie­nos avies nu­kir­pi­mas kai­nuo­ja apie du eu­rus. Tai priei­na­ma kai­na, to­dėl dau­gu­ma avių au­gin­to­jų mie­lai nau­do­ja­si kir­pė­jo pa­slau­go­mis.

Šiuo kiek eg­zo­tiš­ku, bet la­bai rei­ka­lin­gu vers­lu R. Ar­ba­čaus­kas už­sii­ma jau ket­ve­rius me­tus. Iš pro­fe­si­jos jau­nas vy­ras – me­cha­ni­za­to­rius. Ta­čiau il­gą lai­ką dir­bo sta­ty­bo­se Vil­niu­je. Per kri­zę ne­te­ko dar­bo. Te­ko bels­tis į Vo­kie­ti­ją. Ta­čiau at­ga­vęs že­mę ir ūki­nin­ka­vęs Ma­nei­kių kai­me Rai­mon­do tė­vas vie­ną die­ną nu­spren­dė sa­vo hek­ta­rus per­leis­ti sū­nui.

Po­nas Rai­mon­das grį­žo į Ma­nei­kius, kur gi­mė ir au­go. Nu­si­pir­ko čia na­mą. Nusp­ren­dė vers­tis avi­nin­kys­te. Par­si­ve­žė suo­mių land­ra­sų ir vo­kie­čių me­ri­no­sų veis­lės avių, pra­dė­jo jas veis­ti, kad pa­di­din­tų ban­dą. Vė­liau įsi­gi­jo ir mel­žia­mų avių ostf­ri­zų.

Kai atė­jo lai­kas jas kirp­ti, nu­spren­dė pa­sam­dy­ti kir­pė­ją. Šis už vie­nos avies nu­kir­pi­mą pa­pra­šė 20 li­tų.

Tuo­met ir už­vi­rė pra­de­dan­čiam ūki­nin­kui krau­jas. Kirps avis pa­ts. Tik rei­kė­jo nu­si­pirk­ti kir­pi­mo ma­ši­nė­lę. Iš pra­džių, kaip pa­ts sa­ko, ter­lio­da­vo­si su pa­pras­ta elekt­ri­ne ma­ši­nė­le. Pro­ce­dū­ra il­gai truk­da­vo. Avys ne­ga­lė­da­vo taip il­gai ra­miai iš­bū­ti. Rei­kė­jo daug fi­zi­nių jė­gų jas iš­lai­ky­ti.

Ūki­nin­kas pra­dė­jo ieš­ko­ti to­bu­les­nės ma­ši­nė­lės. Pa­dė­jo vi­sa­ga­lis in­ter­ne­tas. Par­si­siųs­di­no ma­ši­nė­lę ir pei­liu­kų rin­ki­nių iš Ang­li­jos. Ten jos kai­nuo­ja ke­liais šim­tais pi­giau – apie 1500 eu­rų. Pei­liu­kai taip pat kai­nuo­ja 25 eu­rais pi­giau.

Be var­go nu­kir­po sa­vo avis. Pas­kui jo pa­gal­bos pa­pra­šė avis au­gi­nan­tis drau­gas. Šis apie pa­slau­gą in­for­ma­vo sa­vo drau­gus. Klien­tų ra­tas iš­si­plė­tė. Rai­mon­das pa­ju­to, jog ga­li išei­ti ne­blo­gas pa­gal­bi­nis vers­las.

„Vien iš avių kir­pi­mo ne­pra­gy­ven­čiau, – pa­sa­ko­ja po­nas Rai­mon­das. – Vers­las – se­zo­ni­nis. Avių kir­pi­mas pra­si­de­da ba­lan­džio vi­du­ry­je ir trun­ka iki bir­že­lio vi­du­rio. Ta­čiau tai ne­blo­gos pa­pil­do­mos pa­ja­mos ša­lia ūki­nin­ka­vi­mo. Be to, šis vers­las – per­spek­ty­vus, nes Lie­tu­vo­je dau­gė­ja avių au­gin­to­jų.“

Rai­mon­das sa­ko, jog per die­ną ga­li­ma nu­kirp­ti apie šim­tą avių. Dau­giau­sia yra nu­kir­pęs 119.

Be­je, nu­kir­pęs ke­lio­li­ka avių, vy­ras vi­suo­met šiek tiek pail­si. Be to, at­šim­pa pei­liu­kai. Juos rei­kia pa­keis­ti. Kir­pė­jas vi­suo­met ve­žio­ja­si po 20 komp­lek­tų pei­liu­kų. Vie­no komp­lek­to už­ten­ka nu­kirp­ti maž­daug de­šim­čiai avių. Tuo­met at­šim­pa, rei­kė­tų ga­ląs­ti.

Vie­ną avį po­nas Rai­mon­das nu­ker­pa per ke­lias mi­nu­tes. Ne­se­niai jis da­ly­va­vo Rad­vi­liš­kio ra­jo­ne, Še­du­vo­je su­reng­to­je pa­ro­do­je „Avis ap­rengs ir pa­mai­tins.“ De­monst­ra­vo pa­ro­do­mą­jį kir­pi­mą. Var­žy­bo­se avį jis ap­kir­po per tris mi­nu­tes. Tik 14 se­kun­džių at­si­li­ko nuo pir­mo­sios vie­tos lai­mė­to­jų ir pel­nė ant­rą­ją vie­tą.

Kar­tais avių kir­pė­jas koo­pe­ruo­ja­si su drau­gu. Šis tvar­ko avių ka­no­pas. Ap­kar­po, de­zin­fe­kuo­ja, jei­gu rei­kia, gy­do.

Vis dėl­to pa­grin­di­nės R. Ar­ba­čaus­ko pa­ja­mos iš sa­vo avi­nin­kys­tės ūkio. Lai­ko vo­kie­čių me­ri­no­sų ir suo­mių land­ro­sų veis­lės avių. Iš Šir­vin­tų par­si­ve­žė ir mel­žia­mų ostf­ri­zų. Da­bar ūki­nin­ko tiks­las iš­plės­ti vil­ni­nių – mė­si­nių ir pie­ni­nių – vil­ni­nių – mė­si­nių avių ban­dą iki šim­to.

Atei­ty­je ke­ti­na įsi­reng­ti ir sū­ri­nę. Pie­ni­nė avis duo­da apie po­rą lit­rų pie­no per die­ną. Avių pie­nas lai­ko­mas pa­čiu ver­tin­giau­siu ir svei­kiau­siu. Iš jo ūki­nin­kų šei­ma jau da­bar spau­džia sū­rius. Įsi­ren­gę sū­ri­nę ga­lės jais pre­kiau­ti.

Ar­ba­čaus­kai par­duo­da ir vil­ną. Ją per­ka jur­tų ga­min­to­jai. Už ne­plau­tos vil­nos ki­log­ra­mą mo­ka 70 eu­ro cen­tų. Vil­nas ga­lė­tų keis­ti ir į ga­mi­nius, pa­vyz­džiui, ant­klo­des. Tuo­met už ki­log­ra­mą vil­nos bū­tų pri­skai­čiuo­ja­mas vie­nas eu­ras. Iš avies, pri­klau­so­mai nuo jos dy­džio, gau­na­ma po 2,5 – 3 ki­log­ra­mus vil­nų.

Avių mė­są ūki­nin­kų šei­ma kol kas val­go pa­tys. Ap­gai­les­tau­ja, jog Kel­mės ra­jo­ne nė­ra avių sker­dyk­los. Vež­ti skers­ti į ki­tą ra­jo­ną bū­tų bran­gu. Pab­rang­tų ir mė­sa. Jau da­bar avie­nos ki­log­ra­mas kai­nuo­ja apie 4,5 eu­ro. Var­gu, ar kas ją pirk­tų, jei­gu kai­nuo­tų dar bran­giau?

Au­to­rės nuo­tr.

KIR­PYK­LA: Avių kir­pyk­la „įreng­ta“ ša­lia dar­ži­nės.

VERS­LAS: Avių kir­pi­mas ta­po Rai­mon­do Ar­ba­čaus­ko vers­lu.

PA­LENG­VĖ­JI­MAS: Be kai­li­nu­kų va­sa­rą bus leng­viau.

PRO­CE­SAS: Kir­pi­mo pro­ce­sas trun­ka tik ke­lias mi­nu­tes.

DIR­ŽAS: Dir­žas avių kir­pė­ją ap­sau­go nuo nu­ga­ros skaus­mų.

PEI­LIU­KAI: Nu­kir­pus de­šimt avių ten­ka keis­ti pei­liu­kus, nes jie at­šim­pa ir pri­si­ve­lia ne­šva­ru­mų.

LAIS­VĖ: Jau ap­kirp­tos avys pa­ju­to lais­vę.