
Naujausios
Avį nukerpa per tris minutes
Kelmės rajone, Maneikių kaime, gyvenantis Raimondas Arbačauskas jau ketveri metai šalia ūkininkavimo turi papildomą verslą – kerpa avis. Darbo nuo balandžio vidurio iki birželio vidurio – per akis. Tenka važinėti po visą Lietuvą. Šalyje Raimondas žino tik šešis avių kirpėjus. Kelmiškis dalyvavo Radviliškio rajone, Šeduvoje, vykusioje parodoje, kur parodomojo avių kirpimo varžybose nukirpo avį per tris minutes ir laimėjo antrąją vietą.
Regina MUSNECKIENĖ
reginamus@skrastas.lt
Liolių seniūnijos Skiručių kaimas. Sodybos šeimininkas su padėjėju pradingsta daržinės tarpduryje. Šalia daržinės, įsijungęs elektrinę kirpimo mašinėlę, o pats įlindęs į patikimai pritvirtintą platų diržą laukia avių kirpėjas. Diržas kirpėjui tarnauja kaip atrama – ne taip įskausta nugara.
Vyrai iš daržinės išneša didžiulį aviną. Sodybos šeimininkai laiko Lietuvos juodgalvių veislės avių bandą. Kirpėjas vieną avino koją įsispraudžia tarp savo kelių, viena ranka atlenkia avino galvą, kita ima kirpimo mašinėlę ir panardina į storą vilną.
Gyvūnas nori priešintis. Tačiau įgudęs kirpėjas jį kaip mat sutramdo. Ant avino kūno vienas po kito veriasi bevilniai dryžiai. Per kelias minutes visas kūnas apsinuogina. Paskutiniais mostais nukerpa uodegos vilną. Avinas – laisvas. Pasišokinėdamas bėga į diendaržį.
Šeimininkai ką tik nudirtus vilnų gumulus kemša į didžiulį maišą. Vilnomis šiltins namo sienas. Po to eina į daržinę atvesti kitos avies. Su jaunikliais jų turi apie pusšimtį. Jauniklių nebekirps. Suaugusias avis kirpėjas tikisi „pagražinti“ per pusdienį.
Tokia yra šiuo metu maneikiškio Raimondo Arbačausko kasdienybė. Norėdami ją pamatyti ilgokai laukėme, kol ūkininkas kirps avis Kelmės rajone.
Kirpėjas važinėja po visą Lietuvą. Neseniai važiavo į Biržus. Gavęs užsakymų Raimondas susidaro maršrutą ir važiuoja viena kryptimi, kad per dieną suteiktų paslaugas keliems avių augintojams. Ne visi turi po tokį didelį būrį avių kaip šis Skiručių kaimo ūkininkas. Bet kirpėjas neatsisako nukirpti ir poros avių.
Paklaustas, kiek kainuoja nukirpti vieną avį, jis išsisuka diplomatiškai. Sako, jog užmokestis priklauso nuo avių kiekio. Tačiau jau anksčiau iš klientų teko girdėti, jog vienos avies nukirpimas kainuoja apie du eurus. Tai prieinama kaina, todėl dauguma avių augintojų mielai naudojasi kirpėjo paslaugomis.
Šiuo kiek egzotišku, bet labai reikalingu verslu R. Arbačauskas užsiima jau ketverius metus. Iš profesijos jaunas vyras – mechanizatorius. Tačiau ilgą laiką dirbo statybose Vilniuje. Per krizę neteko darbo. Teko belstis į Vokietiją. Tačiau atgavęs žemę ir ūkininkavęs Maneikių kaime Raimondo tėvas vieną dieną nusprendė savo hektarus perleisti sūnui.
Ponas Raimondas grįžo į Maneikius, kur gimė ir augo. Nusipirko čia namą. Nusprendė verstis avininkyste. Parsivežė suomių landrasų ir vokiečių merinosų veislės avių, pradėjo jas veisti, kad padidintų bandą. Vėliau įsigijo ir melžiamų avių ostfrizų.
Kai atėjo laikas jas kirpti, nusprendė pasamdyti kirpėją. Šis už vienos avies nukirpimą paprašė 20 litų.
Tuomet ir užvirė pradedančiam ūkininkui kraujas. Kirps avis pats. Tik reikėjo nusipirkti kirpimo mašinėlę. Iš pradžių, kaip pats sako, terliodavosi su paprasta elektrine mašinėle. Procedūra ilgai trukdavo. Avys negalėdavo taip ilgai ramiai išbūti. Reikėjo daug fizinių jėgų jas išlaikyti.
Ūkininkas pradėjo ieškoti tobulesnės mašinėlės. Padėjo visagalis internetas. Parsisiųsdino mašinėlę ir peiliukų rinkinių iš Anglijos. Ten jos kainuoja keliais šimtais pigiau – apie 1500 eurų. Peiliukai taip pat kainuoja 25 eurais pigiau.
Be vargo nukirpo savo avis. Paskui jo pagalbos paprašė avis auginantis draugas. Šis apie paslaugą informavo savo draugus. Klientų ratas išsiplėtė. Raimondas pajuto, jog gali išeiti neblogas pagalbinis verslas.
„Vien iš avių kirpimo nepragyvenčiau, – pasakoja ponas Raimondas. – Verslas – sezoninis. Avių kirpimas prasideda balandžio viduryje ir trunka iki birželio vidurio. Tačiau tai neblogos papildomos pajamos šalia ūkininkavimo. Be to, šis verslas – perspektyvus, nes Lietuvoje daugėja avių augintojų.“
Raimondas sako, jog per dieną galima nukirpti apie šimtą avių. Daugiausia yra nukirpęs 119.
Beje, nukirpęs keliolika avių, vyras visuomet šiek tiek pailsi. Be to, atšimpa peiliukai. Juos reikia pakeisti. Kirpėjas visuomet vežiojasi po 20 komplektų peiliukų. Vieno komplekto užtenka nukirpti maždaug dešimčiai avių. Tuomet atšimpa, reikėtų galąsti.
Vieną avį ponas Raimondas nukerpa per kelias minutes. Neseniai jis dalyvavo Radviliškio rajone, Šeduvoje surengtoje parodoje „Avis aprengs ir pamaitins.“ Demonstravo parodomąjį kirpimą. Varžybose avį jis apkirpo per tris minutes. Tik 14 sekundžių atsiliko nuo pirmosios vietos laimėtojų ir pelnė antrąją vietą.
Kartais avių kirpėjas kooperuojasi su draugu. Šis tvarko avių kanopas. Apkarpo, dezinfekuoja, jeigu reikia, gydo.
Vis dėlto pagrindinės R. Arbačausko pajamos iš savo avininkystės ūkio. Laiko vokiečių merinosų ir suomių landrosų veislės avių. Iš Širvintų parsivežė ir melžiamų ostfrizų. Dabar ūkininko tikslas išplėsti vilninių – mėsinių ir pieninių – vilninių – mėsinių avių bandą iki šimto.
Ateityje ketina įsirengti ir sūrinę. Pieninė avis duoda apie porą litrų pieno per dieną. Avių pienas laikomas pačiu vertingiausiu ir sveikiausiu. Iš jo ūkininkų šeima jau dabar spaudžia sūrius. Įsirengę sūrinę galės jais prekiauti.
Arbačauskai parduoda ir vilną. Ją perka jurtų gamintojai. Už neplautos vilnos kilogramą moka 70 euro centų. Vilnas galėtų keisti ir į gaminius, pavyzdžiui, antklodes. Tuomet už kilogramą vilnos būtų priskaičiuojamas vienas euras. Iš avies, priklausomai nuo jos dydžio, gaunama po 2,5 – 3 kilogramus vilnų.
Avių mėsą ūkininkų šeima kol kas valgo patys. Apgailestauja, jog Kelmės rajone nėra avių skerdyklos. Vežti skersti į kitą rajoną būtų brangu. Pabrangtų ir mėsa. Jau dabar avienos kilogramas kainuoja apie 4,5 euro. Vargu, ar kas ją pirktų, jeigu kainuotų dar brangiau?
Autorės nuotr.
KIRPYKLA: Avių kirpykla „įrengta“ šalia daržinės.
VERSLAS: Avių kirpimas tapo Raimondo Arbačausko verslu.
PALENGVĖJIMAS: Be kailinukų vasarą bus lengviau.
PROCESAS: Kirpimo procesas trunka tik kelias minutes.
DIRŽAS: Diržas avių kirpėją apsaugo nuo nugaros skausmų.
PEILIUKAI: Nukirpus dešimt avių tenka keisti peiliukus, nes jie atšimpa ir prisivelia nešvarumų.
LAISVĖ: Jau apkirptos avys pajuto laisvę.