„Ant rubežiaus“ kviečia muzikuoti sočiai

„Ant rubežiaus“ kviečia muzikuoti sočiai

„Ant ru­be­žiaus“ kvie­čia mu­zi­kuo­ti so­čiai

Šian­dien pra­si­de­da tris die­nas kai­miš­ką „mu­zi­ki­kę“ trenk­sian­tis XIX Lie­tu­vos ir Lat­vi­jos kai­mo mu­zi­kan­tų ir ka­pe­li­jų fes­ti­va­lis „Ant ru­be­žiaus“. Šie­met fes­ti­va­lis vi­lio­ja ne tik mu­gė­mis ir mu­zi­ka, bet ir Mag­de­lės ru­be­ži­ne sriu­ba.

Ži­vi­lė KA­VA­LIAUS­KAI­TĖ

zivile@skrastas.lt

Tri­jų ša­lių mu­zi­kan­tai

Tre­čia­die­nio po­pie­tę klu­bo „Juo­nė pa­stuo­gė“ va­sa­ros kie­me­ly­je fes­ti­va­lio ve­dė­ja Mag­de­lė iš Že­mai­ti­jos (Vir­gi­ni­ja Naš­lė­nie­nė) jau mai­šė ga­ruo­jan­čią sriu­bą. Pir­muo­sius gar­džios sriu­bos šaukš­tus nu­tar­ta iš­ban­dy­ti vai­ši­nant žur­na­lis­tus.

Fes­ti­va­lis pra­si­de­da šian­dien, bet kiek anks­čiau, nei bu­vo įpras­ta: keis­to fol­ko nak­tis paanks­tin­ta ir pa­va­din­ta keis­to fol­ko va­ka­ru.

Fes­ti­va­lį pri­sta­tęs pro­diu­se­ris Pran­ciš­kus Tri­jo­nis sa­kė, kad siurp­ri­zą pa­teiks Šiau­lių vals­ty­bi­nis ka­me­ri­nis cho­ras „Po­li­fo­ni­ja“, spe­cia­liai pa­ren­gęs links­mų liau­dies dai­nų pro­gra­mą. Būg­nais cho­rui tal­kins Gin­tas Gas­ce­vi­čius. Cho­ras pir­mą kar­tą dai­nuos pa­si­puo­šęs nau­jais tau­ti­niais rū­bais.

Iš da­ly­vių P. Tri­jo­nis iš­sky­rė pir­mą kar­tą fes­ti­va­ly­je da­ly­vau­jan­čią gru­pę „Kun sa­ka“ iš Už­ven­čio, at­lie­kan­čią au­to­ri­nes dai­nas že­mai­tiš­kai, „pu­siau šiau­lie­tiš­ką, pu­siau kur­šė­nie­tiš­ką“ gru­pę „Ty­kiai“.

Pir­mą fes­ti­va­lio va­ka­rą už­baigs Lat­vi­jo­je po­pu­lia­ri gru­pė „Rik­ši“, da­ly­va­vu­si ir „Sau­lės žie­de“.

Fes­ti­va­lis „Ant ru­be­žiaus“ jau ant­rus me­tus va­di­na­si Lie­tu­vos ir Lat­vi­jos kai­mo mu­zi­kan­tų ir ka­pe­li­jų fes­ti­va­liu. Šie­met prie sep­ty­nių lat­vių an­samb­lių pri­si­jun­gė ir du es­tų ko­lek­ty­vai.

Pa­sak P. Tri­jo­nio, iš Šiau­liams gi­mi­nin­go mies­to Piar­nu at­va­žiuos es­tiš­kų ar­mo­ni­kų klu­bas. Try­li­ka as­me­nų gro­ja gi­lias tra­di­ci­jas tu­rin­čio­mis ar­mo­ni­ko­mis, jos ga­mi­na­mos Es­ti­jo­je per 100 me­tų. At­vyks ir po­pu­lia­riau­sias šių ar­mo­ni­kų meist­ras Hei­no Tar­tes.

Sve­čius iš Lat­vi­jos tal­ki­no su­kvies­ti Lat­vi­jos et­noa­so­cia­ci­jos va­do­vė Ive­ta Du­kals­ka, pa­siū­liu­si au­ten­tiš­ką lat­vių mu­zi­ką.

Šie­met da­ly­viams įsteig­tos aš­tuo­nios fes­ti­va­lio no­mi­na­ci­jos. Ąžuo­li­nes sta­ti­nai­tes pa­ga­mi­no tau­to­dai­li­nin­kas iš Ma­ri­jam­po­lės Vi­ta­lius Striuo­gai­tis. No­mi­na­ci­jos bus tei­kia­mos kiek­vie­ną fes­ti­va­lio va­ka­rą.

Ka­pe­li­jų, sti­li­zuo­tų ka­pe­lų, pa­vie­nių kai­mo mu­zi­kan­tų pa­si­ro­dy­mai vyks ne tik pa­grin­di­nė­je sce­no­je, bet ir įvai­rio­se pės­čių­jų bul­va­ro vie­to­se.

Kon­cer­tus ves V. Naš­lė­nie­nė (Mag­de­lė iš Že­mai­ti­jos) su An­ta­nu Lau­rin­ke­vi­čiu­mi (Un­ta­nio­kas iš Aukš­tai­ti­jos), šeš­ta­die­nį po pie­tų es­ta­fe­tę iš jų pe­rims Leo­nas Pranc­ke­vi­čius (Pak­ruo­jo dva­ro ma­lū­ni­nin­kas Le­vu­kas-Cu­ke­ris).

Kas va­ka­rą mu­zi­kan­tai „Jo­nio pa­sto­gėj“ rink­sis į bi­čiu­lių va­ka­ro­nę.

Sriu­ba – svei­ka­tai ir gro­žiui

Ant­rą fes­ti­va­lio die­ną, 15 va­lan­dą, Mag­de­lė su Un­ta­nio­ku, pri­sta­tę pir­mą­jį ko­lek­ty­vą, eis pils­ty­ti sriu­bos.

Sriu­ba prie Šiau­lių dai­lės ga­le­ri­jos ga­ruos dvi die­nas. „Su­gal­vo­jo­me, kad fes­ti­va­lis tu­ri bū­ti ne tik links­mas, bet ir so­tus. Juo­kau­da­mas ga­liu pa­sa­ky­ti, kad per­nai pri­si­val­gė­me „ge­rų“ žir­nių, šie­met no­ri­me at­si­pirk­ti“, – juo­ka­vo P. Tri­jo­nis.

Mag­de­lės ru­be­ži­nę sriu­bą virs Mag­de­lė su pa­gal­bi­nin­kais. Mag­de­lė že­mai­tiš­kai „tu­ra­vo­jo“, kad sriu­bo­je yra ir dar­žo­vių, ir mė­sos. Ve­ge­ta­rams ji ža­dė­jo sem­ti iš to „bliū­do“ kraš­to, ku­ria­me yra tik dar­žo­vės. O mė­sė­džiams ža­dė­jo įdė­ti mė­si­kės, ko­kios tik no­ri: nuo kiau­lės ar jau­čio nu­ga­ros.

Jos tei­gi­mu, sriu­ba tu­ri slap­tų ing­re­dien­tų: su­trin­tų var­lės tau­kų ir gand­ro ša­ku­mo plau­kų, to­dėl pa­de­da nuo pė­dos su­ki­mo, blauz­dos skau­dė­ji­mo, pil­vo pū­ti­mo, kak­lo su­ram­bė­ji­mo, pro­to tuš­tu­mo, šeš­ko smir­dė­ji­mo ir plau­kų slin­ki­mo.

Sriu­ba bus da­li­ja­ma ne už dy­ką. Ji ne­kai­nuos pi­ni­gų, bet or­ga­ni­za­to­riai pra­šo at­si­neš­ti bet ko­kį inst­ru­men­tą – tarš­ka­ly­nę, lū­pi­nę ar­mo­ni­kė­lę – trum­pai su­gro­ti ar­ba su­šok­ti, pa­dai­nuo­ti, pa­da­ry­ti mai­nus.

„Ra­gi­nu trauk­ti iš stal­čių, nuo „viš­kų“ tem­ti ar­mo­ni­kas, ar­mo­ni­kė­les, barš­ka­lus, tarš­ka­lus, pri­si­min­ti ke­lis po­smus, se­no­lių iš­min­tį“, – ra­gi­no P. Tri­jo­nis.

Gied­riaus BA­RA­NAUS­KO nuo­tr.

SU­MA­NY­MAS: Fes­ti­va­lio „Ant ru­be­žiaus“ pro­diu­se­ris Pran­ciš­kus Tri­jo­nis ir ve­dė­ja Vir­gi­ni­ja Naš­lė­nie­nė ma­no, kad fes­ti­va­lio da­ly­viai tu­ri bū­ti ne tik links­mi, bet ir so­tūs.

OR­GA­NI­ZA­TO­RIAI: Fes­ti­va­lio „Ant ru­be­žiaus“ ve­dė­ja Vir­gi­ni­ja Naš­lė­nie­nė džiau­gia­si, kad pro­diu­se­ris Pran­ciš­kus Tri­jo­nis kas­met ran­da per­liu­kų – mu­zi­kan­tų, gro­jan­čių įdo­miais inst­ru­men­tais, ir iš šir­dies.

SRIU­BA: Mag­de­lės ru­be­ži­nė sriu­ba bus ver­da­ma dvi die­nas.