
Naujausios
„Ant rubežiaus“ kviečia muzikuoti sočiai
Šiandien prasideda tris dienas kaimišką „muzikikę“ trenksiantis XIX Lietuvos ir Latvijos kaimo muzikantų ir kapelijų festivalis „Ant rubežiaus“. Šiemet festivalis vilioja ne tik mugėmis ir muzika, bet ir Magdelės rubežine sriuba.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Trijų šalių muzikantai
Trečiadienio popietę klubo „Juonė pastuogė“ vasaros kiemelyje festivalio vedėja Magdelė iš Žemaitijos (Virginija Našlėnienė) jau maišė garuojančią sriubą. Pirmuosius gardžios sriubos šaukštus nutarta išbandyti vaišinant žurnalistus.
Festivalis prasideda šiandien, bet kiek anksčiau, nei buvo įprasta: keisto folko naktis paankstinta ir pavadinta keisto folko vakaru.
Festivalį pristatęs prodiuseris Pranciškus Trijonis sakė, kad siurprizą pateiks Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“, specialiai parengęs linksmų liaudies dainų programą. Būgnais chorui talkins Gintas Gascevičius. Choras pirmą kartą dainuos pasipuošęs naujais tautiniais rūbais.
Iš dalyvių P. Trijonis išskyrė pirmą kartą festivalyje dalyvaujančią grupę „Kun saka“ iš Užvenčio, atliekančią autorines dainas žemaitiškai, „pusiau šiaulietišką, pusiau kuršėnietišką“ grupę „Tykiai“.
Pirmą festivalio vakarą užbaigs Latvijoje populiari grupė „Rikši“, dalyvavusi ir „Saulės žiede“.
Festivalis „Ant rubežiaus“ jau antrus metus vadinasi Lietuvos ir Latvijos kaimo muzikantų ir kapelijų festivaliu. Šiemet prie septynių latvių ansamblių prisijungė ir du estų kolektyvai.
Pasak P. Trijonio, iš Šiauliams giminingo miesto Piarnu atvažiuos estiškų armonikų klubas. Trylika asmenų groja gilias tradicijas turinčiomis armonikomis, jos gaminamos Estijoje per 100 metų. Atvyks ir populiariausias šių armonikų meistras Heino Tartes.
Svečius iš Latvijos talkino sukviesti Latvijos etnoasociacijos vadovė Iveta Dukalska, pasiūliusi autentišką latvių muziką.
Šiemet dalyviams įsteigtos aštuonios festivalio nominacijos. Ąžuolines statinaites pagamino tautodailininkas iš Marijampolės Vitalius Striuogaitis. Nominacijos bus teikiamos kiekvieną festivalio vakarą.
Kapelijų, stilizuotų kapelų, pavienių kaimo muzikantų pasirodymai vyks ne tik pagrindinėje scenoje, bet ir įvairiose pėsčiųjų bulvaro vietose.
Koncertus ves V. Našlėnienė (Magdelė iš Žemaitijos) su Antanu Laurinkevičiumi (Untaniokas iš Aukštaitijos), šeštadienį po pietų estafetę iš jų perims Leonas Pranckevičius (Pakruojo dvaro malūnininkas Levukas-Cukeris).
Kas vakarą muzikantai „Jonio pastogėj“ rinksis į bičiulių vakaronę.
Sriuba – sveikatai ir grožiui
Antrą festivalio dieną, 15 valandą, Magdelė su Untanioku, pristatę pirmąjį kolektyvą, eis pilstyti sriubos.
Sriuba prie Šiaulių dailės galerijos garuos dvi dienas. „Sugalvojome, kad festivalis turi būti ne tik linksmas, bet ir sotus. Juokaudamas galiu pasakyti, kad pernai prisivalgėme „gerų“ žirnių, šiemet norime atsipirkti“, – juokavo P. Trijonis.
Magdelės rubežinę sriubą virs Magdelė su pagalbininkais. Magdelė žemaitiškai „turavojo“, kad sriuboje yra ir daržovių, ir mėsos. Vegetarams ji žadėjo semti iš to „bliūdo“ krašto, kuriame yra tik daržovės. O mėsėdžiams žadėjo įdėti mėsikės, kokios tik nori: nuo kiaulės ar jaučio nugaros.
Jos teigimu, sriuba turi slaptų ingredientų: sutrintų varlės taukų ir gandro šakumo plaukų, todėl padeda nuo pėdos sukimo, blauzdos skaudėjimo, pilvo pūtimo, kaklo surambėjimo, proto tuštumo, šeško smirdėjimo ir plaukų slinkimo.
Sriuba bus dalijama ne už dyką. Ji nekainuos pinigų, bet organizatoriai prašo atsinešti bet kokį instrumentą – tarškalynę, lūpinę armonikėlę – trumpai sugroti arba sušokti, padainuoti, padaryti mainus.
„Raginu traukti iš stalčių, nuo „viškų“ temti armonikas, armonikėles, barškalus, tarškalus, prisiminti kelis posmus, senolių išmintį“, – ragino P. Trijonis.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
SUMANYMAS: Festivalio „Ant rubežiaus“ prodiuseris Pranciškus Trijonis ir vedėja Virginija Našlėnienė mano, kad festivalio dalyviai turi būti ne tik linksmi, bet ir sotūs.
ORGANIZATORIAI: Festivalio „Ant rubežiaus“ vedėja Virginija Našlėnienė džiaugiasi, kad prodiuseris Pranciškus Trijonis kasmet randa perliukų – muzikantų, grojančių įdomiais instrumentais, ir iš širdies.
SRIUBA: Magdelės rubežinė sriuba bus verdama dvi dienas.