2021 metų Baltų apdovanojimas įteiktas mokslininkei Reginai Kvašytei

URM nuotr.
Regina Kvašytė įvertinta už veiklą, plačiai žinomą ir Lietuvoje, ir Latvijoje.
Penktadienį Vilniuje susitikę Lietuvos ir Latvijos užsienio reikalų ministrai Gabrielius Landsbergis ir Edgaras Rinkevičius 2021 metų Baltų apdovanojimą įteikė Lietuvos mokslininkei, filologijos ir humanitarinių mokslų daktarei Reginai Kvašytei.

R. Kvašytė – pripažinta Europoje baltistikos specialistė, Latvijos universiteto latvių kalbos instituto ir Vilniaus universiteto Šiaulių akademijos mokslininkė, jos veikla ir nuopelnai Latvijos ir Lietuvos santykių mokslo, švietimo ir kultūros srityse yra plačiai žinomi abiejose šalyse.

Mokslininkė daug pastangų skiria baltų kalbų ir kultūros populiarinimui ne tik Lietuvoje ir Latvijoje, bet ir Vokietijos, Švedijos, Slovakijos aukštosiose mokyklose.

R. Kvašytė yra įvairių baltistikos organizacijų ir asociacijų narė, išvertė dešimtis mokslinių darbų iš latvių į lietuvių kalbą ir iš lietuvių į latvių, įvairiomis kalbomis išleido per 120 mokslinių straipsnių, skirtų baltų stilistikai, terminijai, sociolingvistikai, etnolingvistikai.

2003 metais R. Kvašytės pastangomis Šiaulių universitete buvo įkurtas „Baltų centras“, jo tikslas – skatinti ir plėtoti bendradarbiavimą tarp Latvijos ir Lietuvos.

„Galbūt kaip šeimoje – sieja broliški jausmai, tiesiog jauti, kada reikia palaikyti vieniems kitus, – prieš keletą metų apie lietuvių ir latvių santykius „Šiaulių kraštui“ sakė R. Kvašytė. – Ne visuomet palaikymas paremtas žinojimu. Manau, tie lietuviai, kurie nori, Latviją atranda. Tikiuosi, atras vis naujų lietuvius ir latvius siejančių dalykų. Norėtųsi, kad susidomėjimas Latvija ir latviais stiprėtų, plėstųsi ir Šiauliuose. Nesakau, kad to nėra, bet visada galima norėti dar daugiau. Galbūt kiekvieną dieną negalvojame apie latvius, neišreiškiame jausmų, bet jie mums brangūs.“

2017 metais Lietuvos ir Latvijos užsienio reikalų ministrų įsteigtu Baltų apdovanojimu kasmet pagerbiami Lietuvos arba Latvijos fiziniai arba juridiniai asmenys už indėlį ir pasiekimus verčiant lietuvių literatūrą į latvių kalbą arba latvių literatūrą į lietuvių kalbą, mokant lietuvių kalbos Latvijoje arba latvių kalbos Lietuvoje, atliekant Lietuvos arba Latvijos materialaus ir nematerialaus kultūros ir istorijos paveldo mokslinius tyrimus, tiriamąją žurnalistiką apie Lietuvos ir Latvijos istoriją, kultūrą ir turizmą.

Susijusios naujienos