Tautodailininkai parodos tradiciją tęsia Radviliškyje

Radviliškio m. kultūros centro nuotr.
Šiaulių apskrities tautodailininkus ir tautodailės mylėtojus subūrė paroda „Iš praeities į dabartį“.
Balandžio 6 dieną Radviliškio miesto kultūros centre atidaryta 58-oji Šiaulių apskrities tautodailės paroda „Iš praeities į dabartį“. Parodoje beveik 700 kūrinių pristato net 224 autoriai. Šiaulių dailės galerijoje po 45 metų vietos netekusi paroda antrus metus tautodailininkus suburia Radviliškyje. „Skaudulys bendruomenėje jaučiasi“, – sako Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė Aistė Jakelaitytė.

Tradicijų bendruomenė

Šiaulių apskrities tautodailininkų paroda pavasarį buvo tapusi ilgamete Šiaulių dailės galerijos (anksčiau – Parodų rūmai) tradicija, parodos čia organizuotos nuo 1977-ųjų iki 2022 metų. Pernai, po 45 metų, ši tradicija buvo nutraukta, nurodyta priežastis – pasigesta kokybinio pokyčio. Tautodailininkams teko ieškoti kitos vietos – gerokai mažesnė, nei įprasta, paroda pernai eksponuota Radviliškio miesto kultūros centre.

Šiemet Šiaulių apskrities tautodailininkai vėl grįžo į Radviliškio miesto kultūros centrą. Dviejuose aukštuose beveik 700 kūrinių eksponuoja 224 autoriai. Tautodailininkai pristato drožybą, sodus, kalvystę, akmens skulptūras, keramiką, tekstilę, pynimą, tapybą ir kita.

„Dalyvauja visos tautodailės sekcijos“, – džiaugiasi Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė keramikė Aistė Jakelaitytė, parodoje pristatanti švilpynes.

Parodos atidaryme dalyvavo Lietuvos tautodailininkų sąjungos pirmininkas Jonas Rudzinskas, Lietuvos nacionalinio kultūros centro atstovės Aušra Jasiukevičiūtė, Jūratė Kluonė, Asta Valiukevičienė, šiaulietė menotyrininkė Michalina Adomavičienė, Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkė A. Jakelaitytė, ankstesnė ilgametė vadovė, o dabar pavaduotoja Laima Kelmelienė.

Parodos dalyvius pasveikino ir parodą atidarė Radviliškio miesto kultūros centro direktorė Indrė Ginkevičienė, cimbolais ir vokiška armonika grojo Antanas Pažarauskas. Renginį vedė tautodailininkė Rasmuta Valčiukienė.

Ir J. Rudzinskas, ir M. Adomavičienė pasidžiaugė, kad paroda, kaip visada, gausi, subūrė daug dalyvių. M. Adomavičienė išskyrė keramiką, medžio drožybą.

„Pirmiausia, paroda yra gausi ir tikrai stipri, – įvertina A. Jakelaitytė. – Kadangi metų pabaigoje sodai buvo įtraukti į UNESCO paveldą, parodą puošia daugiau sodų nei anksčiau. Dar džiaugiuosi tuo, kad paroda, atvykusi į regioną, truputėlį padrąsina vietinius autorius atnešti gal sudėtingiau transportuojamus darbus. Atėjusi į regioną iš Šiaulių miesto, paroda pasidaro šiek tiek kitokia – kiekviename rajone, į kurį bekeliautų, ji keistųsi.“ Radviliškio rajone labiausiai matoma medžio drožyba, tekstilė.

Šiemet jungtinėje parodoje nebuvo atrankos į konkursą „Aukso vainikas“ – ją pakeitė atranka į Dainų šventės šimtmečiui organizuojamą nacionalinę parodą. Darbai į Vilnių keliaus ne tik iš šios parodos – atranka vyksta jau ilgesnį laiką ir dar tęsiasi.

Kaip tautodailininkai jaučiasi, kai neliko vietos ilgametei parodai Šiauliuose? „Esame tradicijų bendruomenė, paleisti tradiciją daryti parodą Šiaulių dailės galerijoje ir tokiomis aplinkybėmis – ne savo pasirinkimu, nėra labai malonus dalykas. Miestas buvo tokia vieta, kur ir didesnis traukos centras, ir patogesnė vieta atkeliauti patiems tautodailininkams, parodą galėdavo aplankyti ir didesnė dalis mokyklų – rajone šitų privalumų netenkame. Skaudulys bendruomenėje jaučiasi“, – sako A. Jakelaitytė.

Vienas iš anksčiau nuskambėjusių pasiūlymų tautodailininkams – parodas rengti Šiaulių miesto kultūros centre „Laiptų galerija“.

„Su „Laiptų galerija“ turime šiokių tokių planų, bet dar nieko konkretaus, – paaiškina Šiaulių apskrities tautodailininkų vadovė. – Vėlgi – „Laiptų galerija“ neturi tokių plotų, kokie reikalingi šiai didžiajai parodai. O skirstant į sekcijas įvyksta taip, kad nebesudalyvauja visa bendruomenė kartu, tarsi išsiskirsto.“

Pasak A. Jakelaitytės, bendrystė, bendros parodos pamatymas kartu yra labai vertingas: „Svarbiausia, kas mus jungia ir augina kaip žmones.“

Skaičius kinta

Šiuo metu Lietuvos tautodailininkų sąjungos Šiaulių skyriui priklauso apie 360 narių.

„Skaičius yra kintantis ir dažniausiai kintantis liūdnomis aplinkybėmis. Praėjusią savaitę Joniškio mieste amžinybėn išėjo garsi tautodailininkė Aniceta Krajinienė. Dabar drastiško kritimo, kaip buvo kovido metais, nėra. Mūsų bendruomenė vyresnė, pandemija mūsų gretas liūdnai apmažino. Naujų narių atsiranda, tik mažiau“, – sako A. Jakelaitytė.

Šiuo metu priimami prašymai įsijungti į organizaciją – nauji nariai bus priimami posėdyje pavasario pabaigoje arba vasaros pradžioje.

Radviliškio miesto kultūros centre tautodailininkų paroda „Iš praeities į dabartį“ veiks iki gegužės 3 dienos. Kur toliau keliaus paroda, dar derinama, bet greičiausiai ją pamatys ir kitų rajonų gyventojai.