Muziejus pakvietė erotikos nakčiai

Muziejus pakvietė erotikos nakčiai

Muziejus pakvietė erotikos nakčiai

Šeštadienio vakarą Šiaulių Aušros„ muziejaus Ch. Frenkelio vila atvėrė duris muziejaus nakčiai „Naktis muziejuje N-14“ nuo 20 valandos, bet šiauliečiai į renginį pradėjo plūsti iki jo dar likus pusvalandžiui. Netrukus visos muziejaus prieigos buvo užstatytos automobiliais. Žmonių minia, kuri siekė per tūkstantį, iš muziejaus nesiskirstė iki pirmos valandos nakties — tiek truko renginys.

Jis prasidėjo nuo romantiškų pasivaikščiojimų po Ch. Frenkelio vilą. Nuo pusės dešimtos lankytojai pakviesti nakties pokalbiams apie kultūrinius lyčių pavidalus su filosofais, menotyrininkais, kultūrologais, vizualinių menų kūrėjais ir muziejininkais. Pokalbius vedė Šiaulių „Aušros“ muziejaus Etnografijos skyriaus vedėja Rūra Stankuvienė.

Nuo pusės vienuolikos vakaro muziejaus lankytojų dėmesį prikaustė šiaulietės Ligitos Gaigalienės pilvo šokis.

Prieš pusiaunaktį vilos apžiūrėjimas vyko žvakių šviesoje.

Viso vakaro metu vyko vieno iš žymiausių moters akto fotografų Juliano Mandelio nuotraukų reprodukcijų paroda. Nuotraukos buvo išdidintos iki žmogaus dydžio plakatų. Jos muziejaus nakčiai pateiktos iš asmeninės šiauliečio menotyrininko Vytenio Rimkaus kolekcijos — beveik keturios dešimtys J. Mandelio atvirukų XX a. pradžioje pateko į jo tėvo, žinomo pedagogo, dailininko, publicisto Jaroslavo Rimkaus atvirukų kolekciją, skirtą moters grožiui. Tad puritoniškas pažiūras tą naktį teko palikti namuose.

Prancūzijos kultūros ir komunikacijų ministerijos ir Prancūzijos muziejų direkcijos inicijuoti nemokami „Muziejų nakties“ renginiai Europoje vyksta nuo 2005 metų. Pernai juose dalyvavo daugiau kaip 2000 muziejų iš keturiasdešimties šalių.

ŠOKIS: Šiaulietė Ligita Gaigalienė žiūrovų aistras žadino pilvo šokiu.

REPRODUKCIJOS: Iš atviruko iki žmogaus dydžio išdidintos fotografijos atrodė įspūdingai.