Kaukės ir gyvūnai — vienoje parodoje

Kaukės ir gyvūnai —  vienoje parodoje

Kaukės ir gyvūnai — vienoje parodoje

Praeito penktadienio vakarą Šiaulių „Aušros“ muziejaus Aušros alėjos rūmai į spalvingą Užgavėnių kaukių parodos “Kaukės ir gyvūnai“ atidarymą sukvietė visus, nekantriausiai laukiančius atsisveikinimo su žiema šventės.

Marina OSTAPENKO

marina@skrastas.lt

Kaukės, iškamšos ir archeologiniai radiniai

Parodos lankytojus prie muziejaus rūmų lydėjo žirgai ir liepsnojantys laužai, kuriuos kūreno vienas iš persirengėlių. Tik įžengę pro duris svečiai pateko į užburiantį Užgavėnių žaidimų, ratelių ir dainų pasaulį, kurį parodos organizatoriams padėjo sukurti Šiaulių „Saulėtekio“ vidurinės mokyklos folkloro ansamblis “Vieversėlis“, vadovaujamas Arūno Stankaus.

Maži ir dideli persirengėliai šmirinėjo muziejaus rūmų koridoriais, linksmindami čia užsukusiuosius. Žinoma, labiausiai lankytojų akį traukė kaukės, kurių didžioji dalis buvo suskirstyta į keturias pagrindines grupes, atsižvelgiant į gyvūnus, kurias jos vaizduoja — ožių, gervių, arklių ir meškų.

Vaikams daug džiaugsmo suteikė ir ekspoziciją papildžiusios gyvūnų iškamšos — vilko, gervių. Ir mažiems, ir dideliems susidomėjimą kėlė neįprasti parodos tematiką atitikę archeologiniai radiniai iš Šiaulių „Aušros“ ir Lietuvos nacionalinio muziejaus rinkinių — lokio iltis, kaustyti žvėrių nagai, amuletas iš žirgo kapo, taip pat smagūs vaizdai iš ankstesnių švenčių.

Gyvūnų kaukės — archaiškiausios

Parodos kuratorė Rūta Stankuvienė pasakojo, kad gyvūnus vaizduojančios kaukės — kilmės požiūriu archajiškiausios iš viso Užgavėnių persirengėlių būrio. Tačiau šios grupės kaukių Lietuvos muziejuose yra mažiausiai arba iš viso nėra dėl jų technologinio sudėtingumo, trumpo gyvavimo laiko, skirtingai nei iš medžio drožtų, vaizduojančių ubagą, žydą ar velnią. Taigi parodai buvo „sukviestos“ ne tik Šiaulių “Aušros“ muziejuje saugomos, bet ir specialiai jai rekonstruotos ar šiandien naudojamos gyvūnus vaizduojančios kaukės.

MUZIKANTAI: Ansamblis „Vieversėlis“ parodos lankytojus kvietė linksmintis.

OŽYS: Vaikai ypač atidžiai apžiūrinėjo gyvūnus vaizduojančias kaukes.

PERSIRENGĖLIAI: Tarp parodos lankytojų šmirinėję persirengėliai kūrė artėjančių Užgavėnių nuotaiką.

VILKAS: Tarp eksponuojamų arklių, meškos ir kitų gyvūnų kaukių nebuvo vilko kaukės, jos egzistavimą liudijo tik vilko iškamša, mat iki šiol nežinoma, kaip tokia kaukė atrodė.

Jono TAMULIO nuotr.