Didžiajame ekrane – senasis Šiaulių kinas

Šiaulių kino meno klubo nuotr.
Kino teatre „Forum Cinemas Šiauliai“ bus pristatyta kino filmų retrospektyva „Senasis Šiaulių kinas“.

Gruodžio 6 dieną kino teatre „Forum Cinemas Šiauliai“ vyks kino filmų retrospektyva „Senasis Šiaulių kinas“.

Kino filmus apie Šiaulius ir šiauliečius pristatys Šiaulių kino meno klubas. Retrospektyva skiriama Lietuvos kino mėgėjų sąjungos Šiaulių skyriaus 55-mečiui.

Kino seanso metu bus pristatyti kino filmai, sukurti aštuntajame ir devintajame praėjusio amžiaus dešimtmečiais, filmų autoriai – gerai Šiauliuose žinomi menininkai Aleksandras Ostašenkovas, Algirdas Kulikauskas, Laimutis Gudinavičius, Tomas ir Rolandas Andrijauskai, Zigmas ir Zenonas Ripinskiai, Rimantas Vencevičius ir kiti.

Įvairiapusiška trumpametražių filmų programa nukels į 20-ojo amžiaus Šiaulius. Poetiškas A. Ostašenkovo filmas „Lapams krintant“ buvo pripažintas geriausiu vaidybiniu filmu 1975-ųjų respublikiniame kino mėgėjų festivalyje. Humoristiniame to paties autoriaus filme „Pavasarėjant“ žiūrovai išvys jaunus aktorius Vilių Puroną ir Virgį Stakėną.

Šiaulių kino metraštininko A. Kulikausko kūrybą atspindės du filmai: tautodailininkus reprezentuojanti „Puodžių šventė“ (1979) ir Atgimimo laikotarpį iliustruojanti „Trispalvė Šiauliuose“ (1989).

Ilgametis kino ir televizijos kūrėjas L. Gudinavičius pristatys filmą apie Šiaulių „Tauro“ televizorių gamyklą „Iki firminio ženklo“ (1986) ir sportinės tematikos apybraižą „Ereliukais ir kregždutėmis“ (1981).

R. Vencevičius (1972–1992 metų Lietuvos kino mėgėjų sąjungos Šiaulių skyriaus pirmininkas) paliko ne vieną apžvalginį kino filmą apie Šiaulius. Retrospektyvoje bus pristatomas R. Vencevičiaus filmas „Pasivaikščiojimas Šiauliuose“ (1987).

Ripinskių poetinės dokumentikos filmas „Tiltas“ nukels į lūžio laikotarpį. Senasis Šiaulių viadukas – lyg slenkstis, perkeliantis iš vienos epochos į kitą. Retrospektyvoje taip pat bus rodomas šių autorių inicijuotas projektas „Šiaulių kronika“. 1989 metais Šiauliuose buvo pradėtas leisti kino žurnalas, jame atsispindėjo įdomiausi to laikmečio miesto įvykiai. Kronika buvo rodoma Šiaulių kino teatruose prieš kino seansus. Kino žurnalus kūrė gausus kino operatorių kolektyvas.

Avangardinio kino kūrėjų T. ir R. Andrijauskų kūrybą pristatys eksperimentinio kino blokas „Apie kamerą ir draugus“. Tai – Šiaulių miestas jau devintojo ir dešimtojo dešimtmečių sandūroje, kadruose – bohema, jaunimo subkultūros, muzikinės scenos užkulisiai. Filmai išsiskiria nestandartinėmis kino raiškos priemonėmis. T. Andrijauskas – vienas paskutiniųjų menininkų Šiauliuose, paleidęs iš rankų analoginio kino kamerą.

Kino filmus skaitmenino Lietuvos centrinis valstybės archyvas. Filmai paimti iš Šiaulių „Aušros“ muziejaus, Lietuvos centrinio valstybės archyvo bei asmeninių kino archyvų.