Aktoriai sugrįžo į mokyklą

Aktoriai sugrįžo į mokyklą

Aktoriai sugrįžo į mokyklą

Vakar V. Kudirkos pagrindinėje mokykloje Šiaulių dramos teatras pristatė naujausią spektaklį „00:45 pagal Goldingą“. Mokykla pasirinkta neatsitiktinai, spektaklio veiksmas vyksta nūdienos mokykloje. Premjera — šį savaitgalį.

Svajūnas SABALIAUSKAS

svajunas@skrastas.lt

Mokyklos gyvenimas

Pjesės pavadinimas „00:45 pagal Goldingą“ — tai nuoroda į akademinę valandą bei kūrinio “Musių valdovas“ autorių rašytoją Viljamą Goldingą. Spektaklio autorius Albertas Vidžiūnas sako, jog pradžioje buvo sumanyta statyti tikrąjį “Musių valdovą“, bet vėliau, pakalbėjus su teatro vadovybe, nuspręsta: reikalinga lietuviška dramaturgija. Idėją įgyvendino Herkus Kunčius, parašęs teatrui pjesę.

Taip „00:45 pagal Goldingą“ atsirado devyni mokiniai — Aurimas Žvinys, Dalius Jančiauskas, Monika Šaltytė, Inga Norkutė, Aurimas Pintulis, Rolandas Dovydaitis, Jūratė Budriūnaitė, Danguolė Petraitytė ir Povilas Liubinas, bei jų mokytoja Silvija Povilaitytė.

Pagrindinis spektaklio leitmotyvas — smurtas mokykloje.

„Internete galima pamatyti smurto vaizdų, kuriuos mokiniai nufilmavo. Vaikai žiūri, juokiasi. Labai keistas agresijos proveržis, o blogiausia, kad jos nemažėja, o tik daugėja“, — apgailestauja režisierius.

Kas vyksta?

Mokytoją vaidinanti Silvija Povilaitytė sako, jog spektaklis gana sudėtingas ir sunkus tarsi akmuo. „Tai labai aistringas spektaklis, kartais tos aistros teatre trūksta“, — sako aktorė.

A. Žvinys vaidina Karolį. „Skaitant laikraščius, žiūrint televiziją pamatai protu nesuvokiama vaizdą — penkiolikametis sušaudo pusę savo klasės, arba antrokas mokyklos direktorių priremia prie sienos su peiliu. Kodėl vaikas taip elgiasi? Kas vyksta mokykloje? Tai pjesė, tikrai neturinti laimingos pabaigos“, — sako aktorius.

Herkus Kunčius, pjesės autorius, taip pristato savo kūrinį; „kaip ir V. Goldingo romane, taip ir šioje pjesėje (tik čia veiksmas vyksta ne negyvenamoje saloje, o mokyklos klasėje), bandyta paliesti veik neišsprendžiamą klausimą: kodėl jaunas žmogus (ir ne tik), patekęs į atitinkamas aplinkybes, linkęs pamiršti tai, kas jį iki tol leido vadinti — homo sapiens — protingu žmogumi?“

Jaunuomenei reikia gerų pavyzdžių

Teatro vadovas Antanas Venckus sako, kad valstybėje kažkas atsitiko: „Būsiu pedagogų nesuprastas, bet jų streikai nėra gerai — vaikai mato, kokiu būdu galima išsikovoti savo padėtį — šantažo, prievartos, maišto. Už viso to — politikų šešėlis, kuris mūsų tautą ir visuomenę daro labai pažeidžiama“.

A. Venckus mano, jog spektaklis neneš teatrui daug pinigų, bet jis repertuare yra būtinas, nes reikia į teatrą pakviesti paauglius.

Teatro vadovas pranešė, jog „00:45 pagal Goldingą“ dar ne paskutinė teatro premjera šį sezoną. Jau po poros savaičių darbą pradės režisierius Antanas Gluskinas, kuris statys spektaklį vaikams. Trečioji premjera — “Berniūkščių ruduo“, kurią kuria Kostas Smoriginas.

REPETICIJA: Šiaulių dramos teatre režisierius deda paskutinius akcentus spektaklyje „00:45 pagal Goldingą“.

PEDAGOGĖ: Aktorė Silvija Povilaitytė spektaklyje iš blondinės tampa brunete ir įkūnija Mokytojos personažą.

KŪRĖJAS: Režisierius Albertas Vidžiūnas į sceną perkėlė dabartinės mokyklos skaudulius — smurtą tarp mokinių ir nesusikalbėjimą.

Sauliaus JANKAUSKO nuotr.

IŠNAŠA: Pamatai protu nesuvokiama vaizdą — antrokas mokyklos direktorių priremia prie sienos su peiliu. Kas vyksta mokykloje?