2024-ieji – Žemaitiško rašto metai

Knygos leidėjų nuotr.
Šiais metais žemaičių kalba išleista populiari A. de Sent Egziuperi knyga „Mažasis princas“.

Šiaulių miesto taryba 2024-uosius metus mieste paskelbė Žemaitiško rašto metais.

Kultūros skyriaus vedėja Daina Kinčinaitienė aiškino, kad Savivaldybėje bus vykdoma kryptinga veikla, susijusi su žemaitiškos kalbos ir žemaitiško rašto puoselėjimu ir sklaida, į kurią bus įtraukti Šiaulių gyventojai. Miesto švietimo ir kultūros įstaigoms bei organizacijoms bus išsiųstas Savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus raštas dėl Žemaitiško rašto metų renginių organizavimo. Gavus švietimo ir kultūros įstaigų atsakymus, bus parengtas ir paskelbtas Žemaitiško rašto metų renginių Šiaulių miesto savivaldybėje planas.

Į Žemaitijos miestų ir rajonų savivaldybes su pasiūlymu šiuos metus pažymėti Žemaitiško rašto puoselėjimu kreipėsi Žemaičių kultūros draugija. Kreipimesi pabrėžiama, kad žemaičių kalba išgyvena pakilimą – vyksta renginiai, mokslinės konferencijos, leidžiamos knygos.

Žemaičių kalba yra įregistruota Pasaulio kalbų registre.

Draugijos narys kalbininkas Juozas Pabrėža yra išleidęs žemaičių kalbos gramatiką, į žemaičių kalbą išvertė ir išleido A. de Sent Egziuperi knygą „Mažasis princas“. J. Pabrėža taip pat yra parengęs supaprastintą 8–10 valandų trukmės žemaičių kalbos rašybos pradmenų programą, kuri leidžia įvairaus amžiaus grupėms priklausantiems žmonėms išmokti žemaičių kalbos pagrindų.