Vegetarė rekomenduoja tik 100 gramų baltymų

Vegetarė rekomenduoja tik 100 gramų baltymų

Vegetarė rekomenduoja tik 100 gramų baltymų

Joniškyje viešėjusi Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė Ksavera Vaištarienė, dalindamasi sveikos mitybos receptais, rekomendavo mažiau valgyti ir rinktis neįmantrų maistą. Per dieną, anot viešnios, žmogui pakanka 1–1,2 kilogramo maisto, iš jo baltymų tereikia tik 100–120 gramų.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Pilvo vergija – viena baisiausių

Visuomenės sveikatos biuro iniciatyva pakviesta Lietuvos vegetarų draugijos vadovė, chemijos mokslų daktarė, docentė Ksavera Vaištarienė be užuolankų kalbėjo, kad žmonės per daug valgo. Maiste esantys priedai, didelis riebalų kiekis, per daug baltymų organizmui nepadeda, tik apsunkina vidaus organų funkcijas, todėl šie nusilpsta.

„Dievas mums duoda lapus, žiedus, šaknis, grūdus, vaisius, o velnias sukūrė kulinariją. Pilvo vergija yra viena baisiausių,"– sakė K. Vaištarienė.

80-metė Vegetarų draugijos prezidentė mėsos nevalgo jau daugiau kaip 30 metų. Kartais paragauja žuvies. Jos racione daugiausia – įvairios kruopos, vaisiai, nevirtos daržovės, juoda duona.

Pakanka 1–1,2 kilogramo maisto

„Maistui per mėnesį išleidžiu gal apie 100 litų. Į parduotuvę einu kartą per 10 dienų kepaliuko duonos nusipirkti. Daržovių galima užsiauginti. Mano pietūs: saujelė šparaginių pupelių, lapas salotų, pomidoras, 4–5 gabaliukai apvirtos cukinijos,“ – pasakojo Vegetarų draugijos prezidentė.

Viešnia aiškino, kad žmogui per dieną pakanka 1–1,2 kilogramo maisto: maždaug 400 gramų daržovių, 300 gramų vaisių, 350 gramų angliavandenių turinčių produktų ir tik 100 gramų baltymų (vaikų, jaunuolių augančiam organizmui reiktų 150 gramų baltymų ir iš viso jiems rekomenduojama iki 1,5 kilogramo maisto per dieną). Pabrėžta, kad baltymai – ne tik mėsa, bet ir žuvis, kiaušiniai, pieno produktai.

Skrandyje telpa 300 gramų maisto

K. Vaištarienė teigė, kad būtina vengti saldumynų, blogai esą balti miltai, bandelės, batonai (visa, kas iš kviečių, turi daug glitimo), varškė, sūriai. „Tai – tiesus kelias į kapus,“ – tvirtino lektorė.

Pusryčiams ji rekomendavo suvalgyti grikių, miežinių, perlinių ar avižinių kruopų košės. Pietums vietoje trijų patiekalų su desertu derėtų palikti tik antrą patiekalą – mėsos arba žuvies 100 gramų su dukart daugiau daržovių (be bulvių, duonos). Sriuba gali būti skirta vakarienei.

Skrandyje, viešnios teigimu, yra vietos tik 300 gramų maisto.

Limfos valymas

K. Vaištarienė pastebėjo, kad gydytojai nekalba apie limfos problemas, nors limfa esanti antra pagal svarbą po DNR (genetinio kodo) mūsų organizme. Ji iš kraujo paima maistines medžiagas, mineralus ir išnešioja į ląsteles. Ląstelių apykaitos produktus ji išneša į šalinimo organus.

Limfą „klijuoja“ kazeinas – medžiaga, esanti piene ir jo produktuose, taip pat ir mėsa. Kai limfa teršalų nebepaneša, juos palieka „baseine“ – pilve. Susidaro gumbeliai, kurie ilgainiui gali suvėžėti. Taip, anot K. Vaištarienės, atsiranda prostatos, gimdos vėžys.

Viešnia rekomendavo ir badavimą inkstams valyti, pasakojo apie kepenų, kasos veiklos gerinimą, limfos valymą.

Autorės nuotr.

KIEKIS: Lietuvos vegetarų draugijos prezidentė Ksavera Vaištarienė aiškino, kad žmogui per dieną pakanka 1–1,2 kilogramo maisto.

Daugiau: baltyminis maistas