Apie druską ir sveiką mitybą

Apie druską ir sveiką mitybą

Apie druską ir sveiką mitybą

Druskos norma suaugusiam žmogui per dieną – vienas arbatinis šaukštelis, tačiau lietuviai jos suvalgo beveik dukart daugiau. Kita mitybos klaida: valgome neįvairų, nesubalansuotą maistą, atsisakome duonos, nors ji suteikia energijos, skatina virškinimo procesus.

Loreta RIPSKYTĖ

loretar@skrastas.lt

Arbatinis šaukštelis druskos

Joniškio rajono Visuomenės sveikatos biuro pakviesta Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) atstovė Evelina Venckevič paskaitą apie sveiką mitybą pradėjo nuo druskos.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja per dieną suvartoti ne daugiau kaip penkis gramus arba vieną arbatinį šaukštelį druskos. Į šį kiekį įeina ne tik druska grynuoju pavidalu, bet ir esanti gaminiuose bei pusgaminiuose.

1997 metais atlikto tyrimo duomenimis, Europoje vienas asmuo per dieną vidutiniškai suvartodavo nuo 8 iki 11 gramų, Lietuvos gyventojai – vidutiniškai 10,75 gramus druskos.

Dešimtmečiu vėliau Lietuvoje atliktas tyrimas parodė, kad žmonės suvartoja vidutiniškai 8,75 gramus druskos per dieną. Vyrai – 10,75 gramo, moterys – 7 gramus per dieną.

Net 6,6 procentai tyrime dalyvavusių asmenų atsakė visada neragavę papildomai pasisūdantys maistą.

„Druska kelia kraujo spaudimą, dėl didelio jos vartojimo auga osteoporozės, širdies ir kraujagyslių, inkstų ligų rizika. Druska išbalansuoja organizmo skysčių pusiausvyrą. Žinoma, svarbu ir bendra mitybos kokybė, judėjimas,“ – sakė E. Venckevič.

„Druskingi“ gaminiai

Lietuvoje druskos gausiausiai aptinkama žuvyje, antroje vietoje – mėsa ir jos produktai, trečioje – padažai. 5 gramai druskos yra 140 gramų silkės filė, 4 virtose dešrelėse, 7 griežinėliuose šaltai rūkytos dešros, 8 juodos duonos riekėse.

E. Venckevič rekomendavo saikingai vartoti sūrius produktus, skaityti gaminių etiketes ir sūdyti maistą ne gamybos procese, o jau pagaminus.

Sveikos mitybos patarimai

Specialistė pateikė sveikos mitybos patarimų. Pirmiausia, svarbu valgyti įvairių maistą, nes žmogui reikia gauti apie 40 maistinių medžiagų.

Produktus reikia rinktis pagal sveikos mitybos piramidę. Per dieną patariama daugiausia suvartoti duonos (ypač tinka iš rupių miltų, su sėlenomis) ir kitų grūdinių produktų, vaisių ir daržovių. Lietuvos gyventojams būtina daugiau valgyti daržovių, vaisių, per dieną rekomenduojama jų suvalgyti ne mažiau kaip 400 gramų.

Toliau pagal kiekį – mėsos ir pieno produktai, augaliniai riebalai. Mažiausią maisto dalį ir ne kasdien turėtų sudaryti kiti riebalai, saldumynai. Rekomenduojama prie kavos ar arbatos užkandžiauti ne sausainiais, saldainiais, geriau suvalgyti obuolį, bananą ar kitą vaisių.

Autorės nuotr.

BŪDAS: Pasak Evelinos Venckevič, ypač veiksmingas būdas sumažinti druskos vartojimą – nuo virtuvinio ar valgomojo stalo paimti ir kur nors toliau spintelėje padėti druskinę.

Daugiau: mikrodumbliai