
Naujausios
Lengviau būtų pastatyti kibiriuką
Jau šešiolika metų Žemaitijoje gyvenanti panevėžietė Inesa Šteimantienė sako, jog lengviau būtų primelžtą pieną nugabenti į pieno surinkimo punktą ir kiekvieną dekadą gauti už jį pinigus.
Tačiau šeima paskaičiavo, jog pienas įgauna kitą kainą, kai iš jo ką nors pats pagamini. Juolab kad karvių nedaug – tik šešios. Ne visos vienu metu yra melžiamos. Pirmaveršės duoda mažiau pieno.
Kadangi Inesa pasiryžo darbuotis namuose, pamanė, jog visai neblogai būtų spausti sūrius. Seniūnijoje daug kas laiko gyvulių. Bet kai kurie ūkininkai visą pieną parduoda, nesiteršia su sūriais, todėl mielai juos perka iš šeimininkės, kuri gamina su išmone.
Be to, beveik pašonėje – miestas. Prekybos centruose varškės sūriai palyginti brangūs ir nelabai skanūs.
Sūrių gamyba kaime gyvenančiai moteriai, kurios tvartai pilni gyvulių ir paukščių, kur plyti nemaži daržai, užima daug laiko. Dieną reikia organizuotis taip sumaniai, kad laiko viskam užtektų.
Nuo pieno iki sūrio
Prieš septynias Inesa jau važiuoja į ganyklą. Vyras lieka namuose, išleidžia į mokyklą dukras. Grįžta. Vyras sėda į tą patį automobilį ir lekia į darbą kooperatyve.
Tuo tarpu Inesa kaičia 20 litrų puodą. Į jį pila 8 litrus saldaus pieno. Pakaitina iki užvirimo ir pripila 12 litrų rūgusio pieno. Išgriebia varškę, atvėsina, pagardina ją arba kmynais, arba aitriosiomis paprikomis, arba česnakais, arba specialiais sūrio prieskoniais, suspaudžia ir paslegia sūrius.
Tuomet gali rūpintis šeimos pietumis. Tačiau su sūriais dar ne viskas baigta. Kai jie susislėgs, reikės pabarstyti druska, porą dienų padžiovinti. O tuomet rūkyti. Rūkant reikia ypatingo atidumo. Kad dūmas nebūtų per karštas, kad sūris nesuirtų. Iš riebaus neseparuoto pieno daromi sūriai – trapesni, nes riebalai pradeda bėgti per kraštus. Procesas trunka keletą dienų. Išrūkytus sūrius reikia pasverti ir supakuoti.
Man viskas kvepia. Gėlė gražu. Medis – gražu. Čiulbantis paukštis... Čia taip erdvu, laisva. Darbo daug. Bet jaučiuosi atsipalaidavusi.
"Pasitaiko ir klaidų, ir nuostolių. Ne fabrikas esam. Ne mašinos dirba. Per karščius pienas greitai rūgsta. Kad visą sunaudotum, turi po kelis kartus kaisti puodą. Užtrunki iki nakties. Kartais nelengva sūrius ir parduoti, nes kaime nemažai žmonių patys juos spaudžia", – patirtimis dalijasi darbštuolė.
Tam, kad gardūs sūriai pasiektų stalą, tenka ne tik pamiklinti rankas, bet ir nemažai lėšų investuoti. Gyvuliams reikia pašaro. Šienapjūtė atsieina brangiai. O pastaraisiais metais žolė – ne stebuklas. Karščiai išdžiovina šulinius. Kartais per mėnesį tenka pirkti po porą cisternų vandens. Nes jo poreikis – didžiulis. Gaminant sūrius, susirenka krūvos sūrmaišių, katilų ir kitų gamybai reikalingų indų, kuriuos reikia plauti.
Už parduotus sūrius gautų pinigų Šteimantų šeima prisiduria smulkioms kasdieninėms išlaidoms: dukrų pietums mokykloje, maistui ir kitiems dalykams. Tai Inesos indėlis į šeimos biudžetą.
Šakotis – šventiniam stalui
Įtvirtinę sūrių gamybą Inesa ir Valdas Šteimantai pradėjo svarstyti, kokia veikla dar būtų galima užsiimti savo vienkiemyje. Aplinkiniuose kaimuose šeimininkės kepa skruzdėlynus ir grybukus. Gal ir jiems ką nors prasimanius šventiniam stalui? Gal kepti šakočius? Laiko vištų. Kiaušinių pirkti jau nebereikės. O jie – bene brangiausias ingredientas.
"Nežinojome, kaip tai daryti. Nė karto nebuvome kepę. Vyras susirado informacijos "youtubėje". Pažiūrėjo. Pats sukonstravo elektrinę krosnelę, padarė volą. Taip ir aprūpino mane dar viena veikla, kad nenuobodžiaučiau, kai jis išvažiuoja į darbą", – šypsosi ponia Inesa.
Kaimynai, giminaičiai ir pažįstami šakočių prašo prieš šventes. Kartais nepatogu – bet turi imti pinigus: išnaudoja daug elektros, perka miltus, cukrų ir kitus reikalingus produktus. Be to, tenka įdėti daug darbo.
Kaime pinigas ateina nelengvai
"Kad ir po eurą kitą uždirbti – vis tiek į šeimą, – įsitikinusi Inesa. – Kaime pinigas sunkiai ateina. Todėl yra vertingesnis ir malonesnis, nes paties uždirbtas. Nereikia nei darbo biržoj stovėti, nei pašalpų prašyti."
Antra vertus, jeigu visas priemones savo veikloms reikėtų pirkti, galbūt patirtum ir nuostolį. Bet kaime neblogai gyventi gali tik tokie darbštuoliai kaip Šteimantai. Valdas po darbo ne tik rūpinasi ūkiu, bet ir viską sumeistrauja pats. Jeigu ko nežino, paieško informacijos internete.
Inesa po namus sukasi kaip vijurkas. Viskas apgalvota. Pilnas tvartas gyvulių ir paukščių. Lauke – daržovės. Sode – savi vaisiai. Laiko paršelių ir paukščių mėsai. Visos gėrybės – į bendrą šeimos aruodą. Tik viską reikia sužiūrėti ir apeiti.
Namų remontą ir kitus darbus, kuriuos galima atlikti viduje, darbšti šeima palieka žiemai. Vasarą uždirbtus pinigus dažniausia investuoja į savo ūkelį – nuolatos reikia ką nors atnaujinti. O paramų prašyti nenori. "Iš banko paskolą gali paimti greitai. Bet nežinai, kas nutiks, kai reikės tą paskolą grąžinti", – atsargiai svarsto šeima.
Savo pajamas ir išlaidas Šteimantai griežtai planuoja. Valdas savo atlyginimą skiria mokesčiams, draudimams, kurui ir kitiems brangesniems pirkiniams. Lėšos už parduotą gyvulį taip pat jau iš anksto yra kam nors paskiriamos. Juk iš ūkio kas mėnesį algos negauni.
"Nesimaudome prabangoje. Dar yra ko norėti ir siekti, – sako Inesa. – Bet skųstis irgi negalime."
"Man viskas kvepia"
I. Šteimantienė save laiko kaimo vaiku. Moteris stebisi, kad dabar kaimuose kas antra troba stovi tuščia. Jas galėtų pigiai nupirkti ir apsigyventi jauni žmonės. Aišku, sodybos dažniausia be žemės. Žemes jau supirkę ūkininkai. Bet jaunimas galėtų važinėti į darbą mieste.
Deja, miestuose, matyt, regi daugiau perspektyvų. Ten greitesni ir didesni pinigai. Nesvarbu, kad tuos pinigus mieste greitai ir išleidi. Jaunimas nori mokyklos ir parduotuvės tiesiog kieme.
"Kartais gal nuo kaimo atkrato ir neigiamas požiūris. Žodis "kaimiečiai" vis dar tariamas su panieka, – svarsto Inesa. – Tie, kurie taip kalba, geriau pereitų per kaimo grupinę ir pasižiūrėtų, kaip iš tikrųjų tie kaimiečiai gyvena. Visi gražiai susitvarkę namus ir kiemus. Miestiečiai dar taip negyvena. Ir kaimas šiandien labai pažengęs į priekį. Ne bet kas padirbs su nauja technika. Daugelis valdo naujas technologijas. Man niekuomet nekyla minčių išeiti į miestą."
Nors kartais dukros mamai pataria pasiieškoti darbo mieste ir šitaip smarkiai nesiplėšyti kaime, moteris paskaičiuoja: jei mieste dirbtų už minimumą ir apleistų savo ūkelį šeimai tektų stipriai taupyti.