1939 metais krepšinio rezultatus žinojo visi

1939 metais krepšinio rezultatus žinojo visi

1939 metais krepšinio rezultatus žinojo visi

Šiaulietis Kostas Čygas 1939 metais Kauno halėje stebėjo, kaip žaidžia III Europos vyrų krepšinio čempionato rinktinės. Sunkiai gaunamus bilietus tąkart pavyko gauti tada vienuolikmečio berniuko tėvui — Lietuvos karininkui.

Živilė KAVALIAUSKAITĖ

zivile@skrastas.lt

Bilietai „galiorkoje“

„Kai 1937 metais Latvijoje Lietuvos krepšininkai tapo Europos čempionais, prasidėjo krepšinio bumas. Kiekviename kaime ar mieste stovėjo krepšiai: stulpas, prikalta lenta, lankas. Mes, vaikai, pasivadindavome rinktinės žaidėjų vardais — tapdavome kriaučiūnais, baltrūnais“, — vaikystės prisiminus pasakoja 83-ejų K. Čygas.

1939 metais Kaune vykusiame III Europos vyrų krepšinio čempionate dalyvavo aštuonios rinktinės: Estija, Lenkija, Prancūzija, Vengrija, Suomija, Italija, Latvija ir Lietuva.

„Tėvui kažkaip pasisekė gauti bilietus, kuriuos įsigyti buvo ypač sunku. Į halę nusivedė mus kartu su broliu, — mintimis į 1939-uosius nusikelia K. Čygas. — Sėdėjome pačioje “galiorkoje“, viršuje.“

Rezultatai, pasak krepšinio mėgėjo, tada buvo juokingi: silpniausios komandos — Vengrija, Suomija — pralaiminėjo itin dideliais skirtumais.

Simpatijos — Suomijai

Dabar K. Čygui sunku pasakyti, kokios komandos žaidė tą dieną, kada su broliu ir tėvu buvo halėje: „Prisimenu, kad rungtynės buvo antraeilės, beveik visų komandų vietos jau buvo žinomos. Nors halė buvo pilnutėlė, daug emocijų nesiliejo, kadangi viskas daugiau ar mažiau buvo aišku. Visos aistros buvo išlietos Lietuvos ir Latvijos susitikime.“

Pasak K. Čygo, nors radijo aparatai buvo ne kiekvienuose namuose, krepšinio rungtynių rezultatus žinojo visi.

Populiariausia komanda Kaune, prisimena K. Čygas, buvo Suomijos. Nors ji liko paskutinė, bet krepšinio gerbėjams į akis krito šviesūs, aukšti, gražiai nuaugę, mandagūs, neišsišokantys vyrai.

„Ministras pirmininkas brigados generolas Jonas Černius, skaitydamas prizininkus ir komandų vietas, nesakė, kad Suomija — paskutinė. Perskaitė, kad Suomija užėmė 8-ąją vietą“, — subtilų dalyką prisimena K. Čygas. Žmonės suomiams plojo iš širdies.

Dabar stebėti krepšinio rungtynių arenoje K. Čygas nemėgsta — per didelis triukšmas. Kas kita — televizorius, kurio čempionato rungtynių transliacijų nepraleidžia.

„Jei Lietuva pateks į ketvertuką, manau, bus labai gerai“, — svarsto šiaulietis.

100 tūkstančių aistruolių

1939-ųjų metų Europos vyrų krepšinio čempionate Lietuvos rinktinė antrą kartą iš eilės tapo čempione.

Lietuvos rinktinės pirmasis varžovas buvo Latvijos rinktinė. Šių komandų kova vadinta čempionato finalu. Taiklus P. Lubino metimas lėmė pergalę lietuviams: 37:36 (15:17).

Kitus priešininkus Lietuvos komanda įveikė dideliu atotrūkiu: Estiją — 33:14, Lenkiją — 46:18, Prancūziją — 47:18, Vengriją — 79:15, Suomiją — 112:9 ir Italiją — 48:15.

1939 metų čempionai — kapitonas Feliksas Kriaučiūnas, Pranas Lubinas, Vytautas Budriūnas, Leonas Baltrūnas, Zenonas Puzinauskas, Mykolas Ruzgys, Eugenijus Nikolskis, Mindaugas Šliūpas, Pranas Mažeika, Artūras Andrulis, P. Jurgėla, V. Norkus, Vytautas Leščinskas, Leonas Petrauskas.

Po čempionato skaičiuota, kad III Europos vyrų krepšinio čempionate apsilankė 100 tūkstančių žiūrovų.

 

ISTORIJA: Kostas Čygas 1939 metais Europos krepšinio čempionato rungtynes stebėjo Kauno halėje su tėvu ir broliu. 

Giedriaus BARANAUSKO nuotr.