Daržininkai siūlo šviežių bulvių

Linos RUDNICKIENĖS nuotr.
Zakų ūkio bulvių laukuose prasidėjęs šių metų bulviakasis tęsis iki spalio vidurio.

Birželio 12-ąją Joniškio rajono ūkininkai Zakai pradėjo šių metų bulviakasį, kuris, palyginti su praėjusiais metais, vėluoja mažiausiai porą savaičių. Pernai pirmosios Zakų bulvės nukastos ir vartotojams patiektos paskutinę gegužės dieną.

Joniškio rajone ūkininkaujanti šeima bulves savo laukuose kasa kasdien, tad ant prekystalio derlius visada šviežias. Ko nesuvalgo lietuviškos bulvės mylėtojai Joniškyje (prekyba vyksta Gataučiuose, šalia angaro prie kelio Joniškis–Šiauliai) ir Šiauliuose, kur bulvės parduodamos prie prekybos centrų „Tilžė“ ir „Bruklinas“, priešais „Brodvėjaus picą“, Joniškio rajone užaugintas šviežias bulves noriai perka itin aukštus reikalavimus derliaus kokybei taikantys ne vienos Europos valstybių gyventojai – nemaža dalis užaugintų bulvių eksportuojama.

Šių metų bulvės, išrūšiuotos pagal dydį, kainuoja nuo 0,50 iki 2 eurų už kilogramą.

Šiemet Zakai išplėtė bulvių laukus nuo buvusių 70 hektarų pernai iki 98 hektarų šiais metais. Pirmosios bulvės ūkyje pasodintos kovo 24-ąją, bet dėl šalto ir lietingo pavasario jų vegetacija buvo lėtesnė. Ne ką geresnė ir vasaros pradžia.

„Pernai birželio 9-ąją bulves jau laistėme trečią kartą, o šiemet jau būtų reikėję tris kartus nusausinti – štai kokie skirtingi tie metai. Pernai bulvių derlius irgi buvo žemiau vidurkio dėl užsitęsusių sausrų“, – apie kasmet laukiančius iššūkius pasakoja Saulius Zakas.

Pirmą dieną į bulvių lauką atvažiavusi bulviakasė matė visko – ir numirkusių bulvių plotelių, vietomis labai suvargusių, kai kur visai nieko kelmuose nerado, tad šiemet bulvių derlius dėl šalto ir drėgno pavasario žemiau daugelio metų vidurkio.

„Daug nekasam, tik tos dienos prekybai. Pritrūkę vėl nuvažiuosim į lauką pakasti. Dabar pats bulvių augimas, tegul auga, bręsta“, – sako ūkininkas.