
Naujausios
Kodėl svarbu sumažinti maisto atliekas?
Maisto švaistymas yra viena didžiausių šiuolaikinio pasaulio problemų, turinti neigiamą įtaką tiek ekonomikai, tiek aplinkai. Daugelis žmonių net nesusimąsto, kiek maisto yra išmetama kiekvieną dieną ir kaip tai veikia mūsų planetą.
Statistika apie maisto atliekas pasaulyje
Pasauliniu mastu maisto atliekos pasiekė kritinį lygį. Remiantis Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, kasmet išmetama apie 1,3 mlrd. tonų maisto, o tai sudaro beveik vieną trečdalį viso pagaminto maisto. Tai reiškia, kad milžiniški resursai – vanduo, energija ir darbo jėga – yra naudojami produktams, kurie niekada nepasiekia vartotojų lėkščių.
Ekonominė ir ekologinė maisto švaistymo žala
Maisto švaistymas daro didžiulį poveikį ekonomikai. Pasaulio mastu tai reiškia milijonus eurų nuostolių dėl neefektyviai naudojamų išteklių – nuo ūkininkų darbo ir transportavimo iki perdirbimo ir prekybos. Net namų ūkių lygmeniu išmetamas maistas reiškia pinigus, išmestus tiesiai į šiukšliadėžę.
Tačiau dar didesnė problema – neigiamas poveikis aplinkai. Išmetamas maistas pūva sąvartynuose ir išskiria metano dujas, kurios yra viena pagrindinių klimato kaitos priežasčių. Be to, tam, kad pagamintume maistą, kurio vėliau nevartojame, eikvojame didžiulius gamtinius resursus, tokius kaip vanduo ir energija.
Kaip veikia vakuumavimo aparatas?
Norint ilgesnį laiką išlaikyti maistą šviežią ir sumažinti jo švaistymą, vakuumavimo aparatas yra nepakeičiamas įrankis kiekvienoje virtuvėje. Šis prietaisas leidžia sandariai uždaryti maisto produktus specialiuose maišeliuose ar induose, pašalinant iš jų orą ir drėgmę – taip nesusidaro oksidacija, todėl produktai ilgiau išlieka kokybiški bei tinkami vartoti. Šiuo būdu taip pat galima išvengti pelėsio ir bakterijų dauginimosi.
Vakuumavimo aparato veikimo principas
Šio įrenginio veikimas yra gana paprastas, bet labai efektyvus:
1. Maistas dedamas į specialų vakuuminį maišelį;
2. Aparatas pašalina orą, sukeldamas neigiamą slėgį, kuris užtikrina, kad maiste neliktų deguonies;
3. Maišelis ar indas užsandarinamas taip, kad oras nepatektų atgal.
Kadangi bakterijos ir pelėsis dauginasi esant deguoniui, vakuumavimas sulėtina gedimo procesą ir prailgina maisto galiojimo laiką net kelis kartus.
Vakuumavimo aparatų privalumai mažinant maisto švaistymą
Šis aparatas yra efektyvus sprendimas tiems, kurie nori sumažinti maisto atliekas ir ilgiau išlaikyti produktus šviežius. Jis ne tik prailgina maisto galiojimo laiką, bet ir padeda išvengti nereikalingų išlaidų.
Ilgesnis maisto galiojimo laikas
Vakuumuotas maistas išlieka šviežias iki penkių kartų ilgiau nei nevakuumuotas. Be to, vakuumavimas padeda išsaugoti maistines medžiagas ir skonį, nes produktai nėra veikiami deguonies.
Mažiau sugedusio maisto
Sugedęs maistas tampa kone didžiausia švaistymo priežastimi. Vakuumavimas apsaugo nuo bakterijų, pelėsio ir oksidacijos, kurios sukelia gedimą. Pavyzdžiui, daržovės ilgiau išlieka traškios, o paruošti patiekalai nepraranda savo skonio.
Mažesnės išlaidos maistui
Naudojant vakuumavimo aparatą, galima efektyviau planuoti pirkinius. Pavyzdžiui, pirkti maisto produktus su nuolaida ir juos laikyti ilgiau, išvengiant dažnų apsipirkimų bei sumažinant išmetamo maisto kiekį. Tai ne tik padeda sutaupyti, bet ir prisideda prie tvaraus gyvenimo būdo.
Užs. Nr. 570889