Religinės bendruomenės Šiaulių savivaldybės jau gali prašyti pinigų

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiauliuose vien katalikų bažnyčia turi kelis maldos namus, Pastoracinį centrą, kitus pastatus.

Šiaulių miesto savivaldybė paskelbė laukianti tradicinių religinių bendruomenių prašymų skirti lėšų joms priklausančių pastatų remontui.

Miesto Tarybai priimant sprendimą remti religines bendruomenes, Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis aiškino, kad išaugus energetinių išteklių kainoms į Savivaldybė kreipėsi kai kurių religinių bendruomenių atstovai, prašydami finansinės paramos. Anot Administracijos direktoriaus, Savivaldybė negali tiesiogiai finansuoti religinių pastatų išlaikymo, todėl buvo nuspręsta skirti pinigų pastatų remontui, kad bendruomenės galėtų šiam tikslui atsilaisvinusias savo lėšas skirti mokesčiams už energetinius išteklius.

2023 metais tokiai programai Šiaulių miesto savivaldybės taryba skyrė 50 tūkstančių eurų.

Prioritetai lėšų skyrimui teikiami religinėms bendruomenėms, kurios pritraukia lėšų iš kitų fondų ir finansavimo šaltinių, kurių pastatai turi istorinę architektūrinę ir meninę vertę. Taip pat bus atsižvelgiama į blogiausią arba avarinę pastato būklę, kad tradicinė religinė bendruomenė galėtų toliau vykdyti visuomenei naudingą veiklą.

Religinių bendruomenių paraiškas Savivaldybė priims nuo gegužės 8 iki birželio 15 dienos.

Valstybė pripažįsta devynias Lietuvos istorinio, dvasinio bei socialinio palikimo dalį sudarančias tradicines Lietuvoje egzistuojančias religines bendruomenes ir bendrijas: lotynų apeigų katalikų, graikų apeigų katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, ortodoksų (stačiatikių), sentikių, judėjų, musulmonų sunitų ir karaimų.

Kiek tokių religinių bendruomenių veikia Šiauliuose, Savivaldybė informacijos neturi, tačiau Administracijos direktorius žadėjo, kad nei viena bendruomenė nebus diskriminuojama ir galės pretenduoti į paramą.

Šiauliuose vien katalikų bažnyčia turi kelis maldos namus, Pastoracinį centrą, kitus pastatus. Mieste taip pat veikia evangelikų liuteronų, stačiatikių, žydų religinės bendruomenės.