Dėl nuslėptų maisto produktų – nuobaudos ir apgailestavimai

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Gytarių progimnazijos valgykloje rasta apie 40 kg maisto produktų, laikomų tam nepritaikytose užrakintose patalpose.
Balandžio 26 dieną Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Šiaulių departamento (Šiaulių VMVT) specialistai pagal gautą pranešimą atliko neplaninį patikrinimą Šiaulių Gytarių progimnazijoje bei nustatė netinkamomis sąlygomis laikomus maisto produktus. Pirmadienį mokyklos vadovas Rimtautas Pečeliūnas ir Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė spaudos konferencijoje tikino, kad vaikai maitinami saugiai, o atsakingi asmenys sulaukė nuobaudų.

Netinkamai laikyta apie 40 kilogramų maisto produktų

Atlikus patikrinimą VMVT Šiaulių departamentas paskelbė, kad mokykloje galimai slepiami maisto produktai, skirti vaikams maitinti. Specialistams nuvykus į vietą, įvairius greitai gendančius maisto produktus ir žaliavą patiekalams ruošti jie aptiko ne maistui laikyti skirtose patalpose, nors tokie produktai turėtų būti laikomi šaldytuve.

Inspektoriai patikrinimo metu užrakintoje, ne maisto produktams laikyti skirtoje patalpoje aptiko įvairios mėsos ir mėsos produktų, dalis smulkintos mėsos buvo be ženklinimo bei atsekamumo. Taip pat rasta šaldytos žuvies filė, pieno produktų. Iš viso aptikta daugiau kaip 40 kilogramų greitai gendančių maisto produktų, laikomų aplinkos temperatūroje.

Gailėjosi dėl pakirsto pasitikėjimo

Spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėja Edita Minkuvienė ir Gytarių progimnazijos direktorius Rimtautas Pečeliūnas aiškino, jog atliekant tyrimą nustatyta, kad patikrinimo dieną vaikai buvo maitinami pagal technologinius reikalavimus ir nustatytas receptūras.

„Tai reiškia, kad tą dieną vaikų maitinimas buvo visavertis ir organizuotas pagal teisės aktus“, – pabrėžė vedėja.

R. Pečeliūnas informavo, kad dėl maitinimo organizavimo pažeidimų mokyklai padaryta 278 eurų žala. Jis tikino, kad visi pažeidimai buvo pašalinti iškart po patikrinimo, atstatytos tinkamos produktų laikymo sąlygos pagal gamintojo reikalavimus. Vaikams maitintis mokyklos valgykloje yra saugu.

Mokykla atliko vidinį patikrinimą. Darbuotojai raštu pasiaiškino dėl užfiksuotų pažeidimų. R. Pečeliūnas pranešė, kad valgyklos vedėja atleidžiama iš pareigų. Tuo metu jo mokykloje nebuvo, o jį pavadavo direktoriaus pavaduotoja Nijolė Lisauskaitė. Dėl netinkamo mokinių maitinimo organizavimo pavaduotojai skirtas įspėjimas.

Pabrėžęs, kad mokykloje už viską atsako jos vadovas, R. Pečeliūnas sakė prisiimantis atsakomybę už šį atvejį. Švietimo skyriaus vedėja pranešė, kad Savivaldybės meras perspėjo, jog vertinant direktoriaus metų veiklos ataskaitą į šį įvykį bus atsižvelgta.

„Labai atsiprašome dėl šių veiksmų, dėl kurių buvo pakirstas pasitikėjimas visa miesto mokinių maitinimo sistema, padaryta didelė reputacinė žala ir gėda visam miestui. Dėl to labai gailimės ir imsimės visų priemonių, kad užkirstume kelią panašiems atvejams ateityje“, – sakė R. Pečeliūnas, dėkodamas pilietiškiems žmonėms, kurie pranešė apie įvykį tarnybai ir padėjo užkirsti kelią galimam piktnaudžiavimui ateityje.

Tačiau direktoriui nepavyko iki galo išsiaiškinti, kodėl produktai buvo užrakinti netinkamoje patalpoje, ar nebuvo tikslų juos nusavinti. Vadovas teigė, kad valgyklos darbuotojos tai aiškino pasimetimu, atėjus tikrinti VMVT specialistams, tačiau dėl kokių priežasčių jų išsigando, atsakyti negalėjo. Esą darbuotojams patikrinimai visuomet kelia „stresinę baimę“.

„Gal technologinių dalykų bijojo, kad nepamatytų“, – svarstė direktorius.

Anot vadovo, įtarti galimus pažeidimus iš anksto ir taikyti prevencines priemones būtų buvę sunku, nes mokykloje niekada nebuvo fiksuota tokių pažeidimų. Po atliktų VMVT specialistų patikrinimų išvados būdavo tik teigiamos.

Jei patiekalai atitiko technologinius reikalavimus, o dar 40 kilogramų produktų rasta užrakintų kitur, gal valgykla užsiperka per daug produktų ir daro mokyklai žalą? R. Pečeliūnas žadėjo dar tikslintis aplinkybes.

Griežtins kontrolę

E. Minkuvienė pabrėžė, kad griežtinama mokinių maitinimo kontrolė visose miesto švietimo įstaigose. Šiuo metu atliekamas Kontrolės ir audito tarnybos patikrinimas, tačiau jis vyksta ne tik dėl mokinių maitinimo. Ateityje žadama ieškoti efektyvesnių priemonių, kurios užtikrintų maitinimo organizavimą be tokių pažeidimų, kurie buvo užfiksuoti Gytarių progimnazijoje.

Kaip Savivaldybė planuoja griežtinti kontrolę? E. Minkuvienė akcentavo dažnesnius Kontrolės ir audito tarnybos arba Vidaus centralizuoto audito skyriaus patikrinimus. Spręsti sandėlio produktų apskaitą, įvedant tam tikras sistemas, kas yra siūloma Lietuvoje.