Tarpdančių valymas: kodėl svarbu tai daryti?

Autorių nuotr.
Daili šypsena, tvarkingi dantys bei gaivus burnos kvapas – trijulė, kuri ne tik prisideda prie asmeninio įvaizdžio kūrimo, tačiau ir suteikia pasitikėjimo savimi. Kiekvienas vaikas dar kūdikystės periode supažindinamas su dantų šepetėliu bei jo amžiui tinkama dantų pasta. Tėveliai skrupulingai prižiūri mažųjų dantukus, o šiandieninės technologijos pažeria įvairių sprendimų, padedančių didinti vaikų motyvaciją tuos dantukus valyti. Vėliau burnos priežiūros priemonių lentynėlėje turi atsirasti ir priemonės tarpdančiams valyti. Kodėl tai svarbu ir ką rinktis tarpdančių švarai užtikrinti?

Tarpdančių valymo svarba

Kiekvieną dieną dantis ryte bei vakare valydami šepetėliu siekiame pašalinti dantų apnašas. To nepadarius jos kietės, o tai gali tapti dantų akmenų formavimosi priežastimi. Jie, savo ruožtu, lems karieso atsiradimą, o taip pat gali sąlygoti ir daugelį kitų dantų bei dantenų ligų. Taigi tokia, regis, nekalta problema kaip apnašos, tinkamai neišvalytos, gali sukelti kur kas rimtesnius nesklandumus. Dantų šepetėlis yra puiki priemonė apnašoms nuo dantų sienelių nuvalyti, tačiau tarpdančiai – užduotis kur kas sudėtingesnė. Negana to, tai tikrai problemiška vieta, nes maisto likučiai daugiausiai linkę kauptis kur? Būtent – tarpdančiuose! Čia užsilikę nešvarumai gali lemti dantų gedimą, dantenų ligas, todėl labai svarbu užtikrinti tarpdančių švarą.

 

Tarpdančių siūlas ar burnos irigatorius?

Nuo seno dažnas įpratęs tarpdančius valyti siūlu. Tai gera priemonė, tačiau šiandien rinkoje turime kur kas pažangesnių ir efektyviau valančių sprendimų. Kalbame apie tarpdančių irigatorius. Šie prietaisai idealia tinka ir tiems, kurie nešioja breketus, plokšteles, protezus, dantų karūnėles, taip pat ir sergantiems dantenų ligomis, mat irigatoriai jų nedirgina – tai vienas iš jų pranašumų, palyginti su tarpdančių siūlu.

Ir nors tarpdančių siūlas valo gerai, visgi jis negali pasiekti „kišenėlių“, esančių susiglaudusių dantų šonuose. O būtent šiose vietose kaupiasi daug maisto likučių, kurie čia užsistovėję lems rimtas dantų ir dantenų problemas. Tačiau irigatorius be vargo išvalys ir šias „kišenėles“, ir kitas itin sunkiai pasiekiamas vietas. O svarbiausia – tai padarys švelniai, nedirgindamas dantenų.