Šiauliai – jau du Trečiojo amžiaus universitetai

Asmeninė NŠTAU nuotr.
Ką tik įkurto Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto klausytojų – jau gausus būrys.
Šiauliai, nelikus gilias tradicijas turėjusio Šiaulių universiteto, vis dėlto yra universitetinis miestas, nes turi dar du universitetus – Trečiojo amžiaus. Pirmasis – Trečiojo amžiaus universitetas įkurtas ir sėkmingai veikia daugiau nei du dešimtmečius. Pirmojo įpėdinis – Naujasis trečiojo amžiaus universitetas duris atvėrė šių metų sausio 13-ąją.

Prieš gerą mėnesį duris vyresnio amžiaus šiauliečius pakvietęs Naujasis Šiaulių trečiojo amžiaus universitetas šiuo metu jau turi per 160 klausytojų. Įsikūrus mokslo metų viduryje, nuspręsta įstaigos plėtrą atidėti rudeniop ir kol kas veikti vieno fakulteto, besiorientuojančio į turizmą, meną bei kultūrą, principu. Todėl universiteto lektoriai – aktoriai, dailininkai, keliautojai, dainininkai.

Šiais mokslo metais planuojama klausytojus pakviesti iš viso į dešimt paskaitų kultūros, meno ir kelionių temomis. Jau nuvykta ir į kelias ekskursijas, dalyvauta Užgavėnių šventėje Naisiuose.

Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto dekanas Rimantas Dauginas sako, įvertinęs tai, kad kai kurie klausytojai į naujai įkurtą įstaigą atėjo iš Šiaulių trečiojo amžiaus universiteto, todėl jis paskaitų grafiką pasistengė suplanuoti taip, kad norintys lankyti abi įstaigas ir klausytis jose organizuojamų paskaitų, galėtų tai daryti neverčiami rinktis.

„O kodėl gi neveikti ir dviem universitetams? Miestas sensta, Lietuva sensta. Manau, labai gerai, kad vyresni žmonės gali išeiti, pabendrauti, paklausyti, o nesėdėti namuose tarp keturių sienų“, – teigė pašnekovas.

Planuojama, kad šiuos mokslo metus baigęs gegužės pabaigoje, kitus mokslo metus Naujojo Šiaulių trečiojo amžiaus universitetas sutiks jau su keturiais fakultetais.

Yra principinių planų tapti Nacionalinės Trečiojo amžiaus universitetų asociacijos nariais ir dalyvauti projektuose.

Naujasis Šiaulių trečiojo amžiaus universitetas įkurtas kilus trinčiai Šiaulių trečiojo amžiaus universitete dėl vidinių kai kurių vadovų nesutarimų – apie tai „Šiaulių krašte“ rašyta šių metų sausį „Šiaulių trečiojo amžiaus universitete – nesantaikos židinys“.

Netrukus po to iš užimamų pareigų pasitraukė vienas iš universiteto dekanų, atsakingas už Kultūros ir meno fakulteto klausytojų veiklą ir užsiėmimus.