Religinėms bendruomenėms pinigus dalins jau po Savivaldos rinkimų

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Pretenduoti į Šiaulių savivaldybės biudžeto lėšas galės 9 valstybės pripažintos religinės bendruomenės.

Gruodžio mėnesį Šiaulių miesto taryba priėmė sprendimą, pagal kurį 9 tradicinės šalyje religinės bendruomenės ar bendrijos galės teikti Savivaldybei paraiškas gauti lėšų joms priklausantiems pastatams remontuoti.

Spaudos konferencijoje Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis informavo, kad šį ketvirtadienį tvirtinant 2023 metų miesto biudžetą bus skirta 50 tūkstančių eurų religiniams pastatams remontuoti.

Administracijos vadovas paaiškino, kad už šią programą bus atsakingas Administracijos Statybos ir renovacijos skyrius. Paraiškoms vertinti bus sudaryta 8 žmonių komisija: 4 Administracijos darbuotojai ir 4 Tarybos nariai. Kadangi kovo pradžioje vyks Savivaldos rinkimai, komisija bus sudaryta balandžio mėnesį, įtraukiant į ją naujosios kadencijos Tarybos narius.

Aiškinama, kad Savivaldybės biudžeto pinigų poreikį religinėms bendruomenės padiktavo COVID-19 pandemija, padidėję energetiniai kaštai. Tačiau tvarkos apraše nurodoma, kad religinės bendruomenės negaus pinigų komunalinėms išlaidoms ar įsiskolinimams padengti, taip pat ir komercinei veiklai. A. Bartulis komentavo, kad per pandemiją bendruomenės mažiau galėjo prisidėti prie savo bažnyčių išlaikymo, tai padės Savivaldybė.

Balandžio – gegužės mėnesiais Savivaldybės administracija sudarys komisiją, paskelbs kvietimą ir ne trumpiau nei per mėnesį religinės bendruomenės galės teikti prašymus ir dar visą eilę dokumentų. Tačiau, anot A. Bartulio, jau dabar galima ruoštis šiam procesui, rengti paraišką.

Valstybė pripažįsta devynias Lietuvos istorinio, dvasinio bei socialinio palikimo dalį sudarančias tradicines Lietuvoje egzistuojančias religines bendruomenes ir bendrijas: lotynų apeigų katalikų, graikų apeigų katalikų, evangelikų liuteronų, evangelikų reformatų, ortodoksų (stačiatikių), sentikių, judėjų, musulmonų sunitų ir karaimų. Administracijos direktorius sakė, kad sudėtinga identifikuoti, kiek Šiauliuose yra tokių religinių bendruomenių, nes dalis jų yra savarankiškos, kitos turi tik savo padalinį. Neturi tokių duomenų ir Registrų centras. Administracijai pavyko mieste nustatyti 6 tokias bendruomenes.

Visas valstybės pripažintas Šiaulių religines bendruomenes Savivaldybės administracija kviečia į pasitarimą vasario 3 dieną 9 valandą. Konsultacijos dėl naujai patvirtintos tvarkos vyks pasitarimų salėje (237 kab.). A. Bartulis tikino, kad Savivaldybė siekia nediskriminuoti nė vienos valstybės pripažintos religinės bendruomenės. Tik atkreipė dėmesį, kad remontuojami bendruomenių pastatai turi „dalyvauti viešame bendruomenės gyvenime“.