Senolių ir neįgaliųjų rankos sukūrė kalėdinį stebuklą

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Renginio dalyviai apžiūrinėjo dirbinius, derėjosi, bendravo. Darbas virte virė.
Likus savaitei iki gražiausių švenčių, Šiaulių miesto ir rajono policijos komisariate pirmąkart surengta kalėdinė mugė, kurioje savo rankomis sukurtais keramikos, stiklo, siūlų, vaško dirbiniais, papuošalais, imbieriniais sausainiais ir kitais mielais dalykėliais prekiavo senelių, globos namų gyventojai, senjorų asociacijų atstovai ir neįgaliųjų dienos centrų lankytojai.
Pirkėjai, Šiaulių apskrities policijos kolektyvas, originalius darbus sau ir dovanoms šluote šlavė. Tokia paklausa, pasak mugę sumaniusių bendruomenės pareigūnų, suteikė progą gražiadarbiams iš minėtų įstaigų parodyti savo gaminius ir patirti džiaugsmą, kad jų rankdarbiai yra tikrai paklausūs.

Kalėdinis bumas

Penktadienį nuo ryto Šiaulių miesto ir rajono policijos pasitarimų salėje prie pasieniui išrikiuotų stalų prekiavo Šiaulių socialinių įstaigų – Aukštelkės socialinių globos namų, „Senolių namų“ Briduose, asociacijos „Menų šaltinis“, Šiaulių miesto savivaldybės dienos socialinės globos centro „Goda“, kitų socialinių įstaigų gyventojai ir lankytojai. Kiekvienas kolektyvas dėliojo savo sukurtus rankdarbius. Netrukus ant prekeivių stalų atsirado išrikiuotos kalėdinės žvakės ir keraminės žvakidės, varpeliai, iš siūlų surišti raudonkepuriai nykštukai, dailiai nunertos servetėlės, karoliukų papuošalai. Pakvipo imbieriniais sausainiais. Viskas – po kelis eurus.

Mugės pirkėjai – Šiaulių policijos pareigūnai ir komisariato darbuotojai. Per pirmą renginio valandą jų sulaukta neįtikėtinai daug, tad prekeiviai vos spėjo suktis, pildyti nertų, megztų, keptų, lipdytų, dekoruotų ir kitaip senjorų bei neįgalių žmonių su meile kurtų dirbinių asortimentą. Vieni pirkėjai į mugę atėjo išsirinkti kažko gražaus savo namams, kiti – dovanai, dar kitų tikslas – paremti ir padrąsinti prekeivius, pagirti jų darbus.

Pasak Aukštelkės socialinės globos namų socialinės darbuotojos Giedrės Šleinienės, grožio suvokimas žmonėms nesvetimas.

„Nemažai mūsų namuose gyvenančių žmonių turi psichinę negalę, kiti – fizinę, bet kokių gražių dalykų jų rankose gimsta! Pirkėjai noriai įsigyja jų darbus – tai suteikia pasitikėjimo“, – sakė socialinė darbuotoja.

„Senolių namų“ gyventojos 87-erių Teresė ir 95 metų Irena į mugę atvežė kalėdinių nykštukų. Papasakojo, juos gaminusios kartu su kitomis globos namų gyventojomis. Prie šių senolių stalo greitai išsirikiavo eilė norinčių įsigyti kalėdinį simbolį, net ne visiems šių nykštukų užteko.

Pulkas pirkėjų rikiavosi ir prie „Godos“ kurtų rankdarbių, savo prekėmis viliojo „Menų šaltinio“ moterys, kiti kolektyvai.

Vienos įstaigos už dirbinius surinktus pinigėlius suplanavusios išleisti bendriems reikalams. Kiti, pavyzdžiui, Aukštelkės socialinės globos namų gyventojai, surinktas lėšas ketina atiduoti kolegei, kurios sūnui po traumos reikalinga reabilitacija.

Šiaulių miesto ir rajono policijos viršininkas Marijus Macis mugėje įsigijo baltos keramikos cukrinę su angeliuku. Sako, kol kas neapsisprendęs, kam ją padovanos, bet tai bus pati mieliausia dovana.

„Labai gražus ir prasmingas renginys. Seneliams tai naudinga psichologiškai. Gerai sakoma, jei nori būti laimingas, sukurk laimę kitam. Tai ypač galioja kalėdiniu laikotarpiu“, – teigė vadovas.

Nuo idėjos – prie stebuklo

Šiaulių miesto ir rajono bendruomenės pareigūnų laikinojo vadovo Donato Verkio žodžiais, pirmąkart surengtą kalėdinę mugę galima įvardyti antplūdžiu: tiek pirkėjų, kurie pirktų socialinių įstaigų klientų rankomis sukurtus daiktus, tikrai nesitikėta.

Pasak policijos pareigūno, idėja policijoje surengti kalėdinę mugę subrendo lankant socialines įstaigas per renginius ir bendraujant su senjorais bei neįgaliaisiais saugumo temomis.

„Vienuose globos namuose pastebėjome, kokių gražių ir skanių dalykų gyventojai prigaminę, bet neturi kam parodyti. Nusprendėme pradžiuginti šiuos ir kitų socialinių įstaigų žmones, leisti jiems pasidžiaugti, pasijusti reikalingiems, pabendrauti. Visi iškart sutiko“, – sakė D. Verkys.

Dabar, kai akivaizdu, kad mugės idėja pasiteisino su kaupu, galvojama, kad tokia pati bus surengta ir kitais metais.

Anot miesto ir rajono policijos komisariato viršininko M. Macio, kai bendruomenės pareigūnai pristatė tokio renginio viziją – ji pasirodė neįprasta, vis dėlto nuspręsta pabandyti. Panašu, kad kalėdinis stebuklas įvyko.