Kleboniškių kaimo gryčioje iškepti meduoliai tęsia tradicijas

Augustės LABENSKYTĖS nuotr.
Sertifikuotų tautinio paveldo produktų amatininkės, kepėjų amato puoselėtojos dr. Rasos Bertašiūtės sukurta prakartėlė iš meduolių.

Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.) vyko didžiulio susidomėjimo sulaukusios edukacinės dirbtuvės „Tradicinių meduolių gamyba ir puošimas“.

Dirbtuves vedė ir senąjį kepėjo amatą pristatė sertifikuotų tautinio paveldo produktų amatininkė, kepėjų amato puoselėtoja dr. Rasa Bertašiūtė, jos rankose tešla ir glaistas virsta kone meno kūriniais.

Edukatorė Kleboniškių kaimo gryčioje įkurdino net meduolinę prakartėlę, atkartojančią etnografinę tradiciją. Prie ėdžių atskubėjo ne tik avys, bet ir briedžiai, o į visus iš viršaus pažvelgė angelas.

Dr. Rasa Bertašiūtė edukacijos dalyviams papasakojo meduolių istoriją, supažindino su kepimo ir puošimo tradicija, pasidalijo gamybos niuansais.

Edukacijos dalyviai meduolius kepė naudodami vieną iš seniausių būdų – tešlą formavo medinėse lentelėse, kuriose išskaptuotos įvairiausios figūros. Tešlos gumulėlį reikia kruopščiai įspausti į formą, kad neliktų jokių tarpų ir meduolis įgautų norimą formą. Suformavus tešlą, į skardą gulė meduolinės širdys, žmonių, gyvūnų figūrėlės ir net vėjo malūnai.

Kol kepiniai kepė, edukacijos dalyviai sėdo puošti iš anksto R. Bertašiūtės iškeptų meduolių. Spalvingu glaistu margino širdutes, žvaigždutes, eglutes, meškiukus ir kitų formų meduolius. Puošybai puikiausiai tiko ne tik glaistas, bet ir riešutai: lazdyno riešutas – šauni nosis, o migdolai – letenos meškiukams!

Po senąją kaimo gryčią pasklido gardus kvapas – ant stalo atkeliavo šviežutėliai kepiniai. Akimirksniu kilo smagus šurmulys – kaipgi atrodo mano meduolis, kai vienas už kitą gražesni?

Iškeliavę į namus meduoliai taps Kalėdų stalo dekoracija arba dovana bei tęs ilgametę tradiciją, suteikiančią daug džiaugsmo, nekantriai laukiant Kalėdų.

Prieššventiniai susitikimai Kleboniškių kaimo gryčioje tęsis ir žiemą: gruodžio 3 dieną 13 valandą dalyviai laukiami edukacinėse dirbtuvėse „Kalėdų eglutės žaisliukų gamyba“.