5 mitai apie slaugą namuose

mitaislauga
Gali ateiti laikas, kai jums arba jūsų artimajam teks priimti sudėtingą sprendimą pasirinkti slaugą namuose. Gali būti, kad jus kamuoja neramios mintys, jausmai ir kitų žmonių nuomonė, kuri gali turėti įtakos jūsų požiūriui į slaugą namuose. Tokios emocijos yra visiškai normali šio proceso dalis, nes pasirinkti slaugą namuose daugeliui gali būti didelis žingsnis, ypač kai nesame gerai informuoti.

Slauga namuose dažnai yra klaidingai suprantama, todėl šiame straipsnyje išvardijome keletą labiausiai paplitusių mitų, kad išsklaidytume bet kokius neaiškumus ar nuogąstavimus ir padėtume jums priimti labiau pagrįstą sprendimą. 

Mitas #1: slauga namuose yra nekokybiška, palyginti su ligoninėse ir gydymo įstaigose teikiama slauga

Patikimos organizacijos teigia, kad sveikatos priežiūra namuose gali būti tokia pat veiksminga kaip ir ligoninėje ar kvalifikuotos slaugos įstaigoje. Svarbu, kad paslaugas namuose teiktų licencijuoti, kvalifikuoti specialistai su tinkama įranga. Šie asmenys gali teikti panašias priežiūros paslaugas kaip ir ligoninėje, tačiau kur kas patogesnėje aplinkoje.

Be medicininių žinių ir patirties, slaugos namuose privalumas yra tas, kad komanda atvyksta pas jus į namus. Jie gali įvertinti kitus jūsų poreikius, pavyzdžiui, organizuotą vaistų valdymo sistemą arba būdus, kaip užtikrinti didesnį komfortą ir išvengti tolesnių traumų.

Mitas #2: slauga namuose nėra ilgalaikis sprendimas

Daugelis žmonių vis dar tiki, kad galiausiai visi atsidursime globos namuose. Tačiau tai – mitas. Priklausomai nuo jūsų priežiūros poreikių, juos gali patenkinti tinkama pagyvenusių žmonių slaugos tarnyba arba pagalbos neįgaliesiems tarnyba jūsų pačių namuose.

Slaugos planai taip pat pritaikomi atsižvelgiant į tai, kad poreikiai vystosi ir keičiasi bėgant metams. Jei jums arba jūsų artimajam prasideda ankstyvoji Alzheimerio liga arba demencija, namuose teikiama priežiūra atspindės šiuos poreikius. Daugelis slaugos paslaugų teikėjų namuose netgi sudaro visą parą dirbančią komandą, kad užtikrintų, jog asmuo gaus būtent tokią priežiūrą, kokios jam reikia, kad galėtų toliau laimingai ir saugiai gyventi namuose. 

Panašiai ir jums ar jūsų artimajam artėjant prie gyvenimo pabaigos, yra galimybė pasirinkti likti namuose ir gauti reikiamą priežiūrą, pasinaudojant paliatyviosios pagalbos galimybėmis. Tai užtikrins, kad pažįstamoje, patogioje ir saugioje aplinkoje gausite reikiamą paliatyviąją priežiūrą ir šeimos paramą.

Mitas #3: slauga namuose skirta tik labai sergantiems žmonėms

Nors slauga namuose tikrai gali būti naudinga nepagydomai sergantiems žmonėms, ne visi slaugos namuose gavėjai yra labai ligoti. Iš tikrųjų yra dvi labai skirtingos priežiūros namuose paslaugų rūšys: medicininė ir nemedicininė priežiūra. Medicinine priežiūra dažnai naudojasi žmonės, kurie sveiksta po ligos ar traumos, arba žmonės, kuriems reikia padėti susidoroti su lėtinėmis ligomis.

Kita vertus, nemedicininė priežiūra padeda atlikti kasdienio gyvenimo veiksmus, pavyzdžiui, valgyti, maudytis, rūpintis asmeniniu gyvenimu ir transportu. Nemedicininės priežiūros namuose padėjėjai gali padėti klientams apsipirkti, paruošti maistą, tvarkytis ar atlikti namų ruošos darbus. Kai kuriais atvejais nemedicininė priežiūra namuose tiesiog suteikia draugiją, kuri gali padėti išvengti depresijos simptomų ir pagerinti žmogaus nuotaiką.

Mitas #4: slauga namuose yra labai brangi

Neretai susiduriama su nuomone, kad slaugos namuose paslaugos yra per brangios vidutinei šeimai, tačiau taip nėra. Nors pagyvenusių žmonių priežiūra namuose nėra pigi, ji gali būti prieinamesnis pasirinkimas nei senelių namai. Turint draudimą ir pasinaudojant kompensacijomis, išlaidos gali būti dar pigesnės. Taip pat galima įsigyti slaugai reikalingas priemones už itin prieinamą kainą – tą siūlo SIDABRA.LT.

Mitas #5: jei turite šeimą, slaugos paslaugų nereikia

 Dauguma žmonių mano, kad rūpintis pagyvenusiu šeimos nariu yra naudinga. Tačiau tai taip pat emociškai ir fiziškai slegia. Todėl jums vis tiek gali prireikti samdyti slaugytoją namuose.

Slaugytojų samdymas nereiškia, kad nustosite rūpintis savo artimuoju. Tai tik suteikia jums pertrauką. Jei rūpindamiesi pagyvenusiu mylimu žmogumi pervargsite, galite save prislėgti ir tinkamai nebeatlikti pareigų.

mitaislauga


Užs. Nr. 515463