Ministrė į Šiaulius atvežė ženklą „Priedanga“ ir pažadėjo pinigų

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Šiauliuose vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė ir ją lydėjęs Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departatamento prie VRM direktorius Saulius Greičius pristatė specialų ženklą „Priedanga“. Juo pažymėtuose pastatuose gyventojai ras priedangą oro pavojaus atveju.
Šiauliuose ketvirtadienį sulaukta vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vizito. Ji nuo Šiaulių pradėjo vizitų ciklą šalyje. Čia susitiko su Šiaulių regiono savivaldybių merais. Vienas iš vizito akcentų: ministrė specialiu ženklu „Priedanga“ pažymėjo Šiaulių miesto Juliaus Janonio gimnazijos pastatą – pirmąjį šalyje. Trumpalaikei priedangai oro pavojaus atveju Šiauliuose identifikuojama apie 60 pastatų, o šalyje apie 2 000 statinių.

A. Bilotaitė miesto Savivaldybėje su regiono savivaldybių merais, administracijų vadovais aptarė valstybės tarnybos reformos ir regiono plėtros programos įgyvendinimo aktualijas.

Spaudos konfrerencijoje ji garsino, jog Šiaulių regionui šį finansavimo laikotarpį skiriama 180 mln. eurų. Iš jų per 30 mln. atiteks Šiauliams. Pasak ministrės, skatinama iniciatyva „iš apačios“, nuo Regiono plėtros tarybos ir savivaldybių aktyvumo priklausys, kokie prioritetai bus sudėlioti regione ir kokie projektai įgyvendinami.

Vizito metu akcentuota civilinė sauga. Ministrė spaudos konferenciją surengė prie Juliaus Janonio gimnazijos ir pažymėjo gimnazijos pastatą specialiu ženklu „Priedanga“ šalia tarptautinio ženklo, reiškiančio, jog tai yra kolektyvinės apsaugos statinys. Apžiūrėjo ir edukacinei veiklą įrengtą gimnazijos rūsį, kuriame pavojaus atveju tilptų 300 žmonių.

„Rusijai užpuolus Ukrainą, iš naujo įsivertinome Lietuvos civilinės saugos sistemos būklę ir trūkumus. Šiandien specialiuoju priedangos ženklu pažymėjome pirmąjį statinį šalyje – iki šiol paženklinti buvo tik kolektyvinės apsaugos statiniai. Nors tiesioginio pavojaus nėra, priedangų sužymėjimas leis šalies gyventojams jaustis geriau informuotiems ir saugesniems, o mes būsime dar geriau pasiruošę įvairiems scenarijams“, – sakė ministrė A. Bilotaitė.

Jos teigimu, savivaldybės operatyviai pasiruošė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento (PAGD) parengtų Priedangos parinkimo ir ženklinimo rekomendacijų įgyvendinimui.

Rugpjūčio 2 d. duomenimis, Lietuvoje iš viso yra 1787 priedangų – savivaldybės atrinko 1254 priedangai tinkamus statinius, taip pat nustatyta, kad dar 533 kolektyvinės apsaugos statiniai (KAS) gali būti naudojami kaip priedanga. Jie bus žymimi dviem specialiaisiais ženklais – KAS ir priedanga.

Pavojaus atveju priedangų užtektų 495 339 žmonėms arba 17 proc. šalies gyventojų. Ministrės teigimu, įgyvendinus naują Vidaus reikalų ministerijos parengtą Civilinės saugo koncepciją, ginkluoto konflikto, ekstremalių situacijų metu apsaugoti KAS arba priedangose galėtų iki pusės šalies gyventojų, o socialiai pažeidžiami asmenys būtų evakuojami į iš anksto numatytus KAS ar priedangas.

Priedanga yra skirta trumpalaikei (iki kelių valandų) apsaugai, kurioje būtų galima pasislėpti nuo tiesioginio ir netiesioginio apšaudymo grėsmės karinės agresijos metu. Iškilus šiai grėsmei, gyventojams rekomenduojama kuo skubiau susirasti specialiuoju žymėjimo ženklu pažymėtą artimiausią priedangą.

Kolektyvinės apsaugos statiniai skirti laikinam gyventojų prieglobsčiui ekstremalių situacijų metu – čia apgyvendintiems gyventojams būtų teikiamos būtiniausios paslaugos ir reikmenys: maistas, vanduo, drabužiai, psichologinė, medicininė ir kita humanitarinė pagalba.

Šiaulių miesto savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojo Vinco Urbonavičiaus teigimu, mieste dabar identifikuota apie 60 priedangos statinių. Jie talpintų apie 35 tūkstančius arba daugiau nei trečdalį Šiaulių gyventojų.

Bet priedangos neskirtos apsisaugoti branduolinio incidento atveju. Minsitrę lydėjęs generolas Saulius Greičius, Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prie VRM direktorius, aiškino, jog Astravo atominės avarijos atveju pirmiausia gyventojai bus evakuojami iš pavojingų užterštų vietų, atliekama dezaktyvacija.

Vizito metu ministrė A. Bilotaitė taip pat apsilankė Šiaulių priešgaisrinėje gelbėjimo valdyboje bei Šiaulių apskrities Vyriausiajame policijos komisariate.