Rožės ir festivalis

Artūro STAPONKAUS nuotr.
Vilos rožynas.
Sužydėjus rožėms bei prasidėjus jau XIX-ajam vilos vasaros festivaliui, lankytojai kviečiami pasimėgauti svaiginančiais muzikos garsais bei įvairiomis spalvomis žydinčio parko gėlių apsuptimi.

Saulėtą ketvirtadienio popietę Chaimo Frenkelio vilos sodas skendi pusantro tūkstančio žydinčių įvairiaspalvių rožių skleidžiamame svaigiame aromate.

Vilos rožininkei ne per seniausiai palikus darbą, kartėlį galima išgirsti daugelio darbuotojų balse. Sode besidarbuojantis vyriškis niūriai šypteli – rožėmis, padedami infrastruktūros priežiūros tarnybos darbuotojų, dabar jie turės rūpintis patys . O tai bus tikrai sudėtinga – kai kurias veisles jau užpuolė ligos.

Gidės taip pat nėra patenkintos susiklosčiusia situacija – rožininkei palikus vilą, kur kas sudėtingiau atsakyti ir į lankytojams kylančius klausimus, tad joms tenka kreiptis į buvusią darbuotoją, tikintis jog ji pasidalins bent bazine informacija, kurios pagrindu būtų galima nors minimaliai apšviesti rožėmis besidominčius vilos svečius.

Tai viena iš priežasčių, kodėl gidės, atvykus į muziejų, tenka palūkėti gerą valandą. Šis laiko tarpas, kol gidė ruošiasi pokalbiui, nešvaistomas veltui – apžiūrima vilos teritorija, muziejaus ekspozicija (laikinojoje parodoje eksponuotus paveikslus, kuriuose pavaizduoti drugeliai, paukščiai ir triušiai, netrukus pakeis ir lankytojų akis džiugins dekoratyviniai kokliai).

Per dešimtį minučių jau penkis kartus įsijungus signalizacijai, apima smalsumas. Netyčia nugirstas muziejaus darbuotojų pokalbis atskleidžia, jog smalsūs lankytojai, nepaisydami nei užtveriamosios juostos, nei ženklų, įspėjančių eksponatų neliesti, vis bando prasmukti prie eksponuojamo padengto stalo, o signalizacija pradeda skambėti visai kitame aukšte ir gąsdina niekuo dėtus muziejaus svečius.

Galiausiai pasirodo ir pati gidė Roberta Daukšaitė. Su ja įsitaisius vilos koncertų salėje, pokalbis apie vilos parko rožyną netrukus įsibėgėja. Pirmiausia gidė šypteldama paneigia didžiausią tarp lankytojų paplitusį mitą –1908 metais įrengtoje viloje rožyno iš tiesų nebuvo. Jį 2018 metais sumanė įrengti verslininkas Stanislovas Grušas. Šiai idėjai S.Grušą įkvėpė kaimynės Latvijos Rundalė, garsėjanti įstabiais savo rožynais. Jam buvo svarbu, jog šiauliečiai ir miesto svečiai turėtų vietą, kurioje galėtų pailsėti, pasigrožėti bei pasimėgauti ir, žinoma, tai daryti galėtų nemokamai.

Šiuo metu tai yra didžiausias rekreacinio pobūdžio rožynas Lietuvoje, kuris nuolat plečiasi – vardines rožes sodina Šiaulių miesto garbės piliečiai (tarp jų yra ir buvęs Lietuvos Respublikos (LR) prezidentas Valdas Adamkus), viloje koncertavę atlikėjai, įmonės ir organizacijos. Rožę vilos sode pasodinęs taip pat yra ir dabartinis LR prezidentas Gitanas Nausėda.

Moteris įspėja – rožes sodinti gali ne bet kas ir ne bet kaip. Spalva bei veislė visuomet privalėdavo būti suderinta su vilos rožininke, o mažiausias rožių, reikalingų krūmelio suformavimui skaičius – 7. Įdomu tai, kad mecenato parke pradėtos sodinti rožės yra pastelinių spalvų, dera prie vilos fasado, o ryškesni žiedai tarytum akcentuoja, jog rožės yra vardinės, skirtos atlikėjams, garbės piliečiams ar pasodintos įvairių įmonių ir organizacijų atstovų.

R. Daukšaitė taip pat pabrėžia, kad daugelis atrinktų rožių skleidžia stiprų aromatą – taip siekiama sukurti kuo įsimintinesnius ne tik vizualinius, bet ir kvapų potyrius vilos svečiams.

Vaikščiodama po parką gidė pasakoja, kad secesinio stiliaus namų, labai populiarų Rygoje, visoje Lietuvoje nėra daug, o Šiauliuose tai apskritai yra vienintelis tokio pobūdžio architektūrinis perlas.

Sode šiuo metu yra kiek daugiau nei 1650 rožių, kurias dar galima skirstyti į 54 veisles ir 14 porūšių.

Grįžtančius į muziejaus pastatą pasitinka muziejaus Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vedėja Romena Čepauskienė. Ji sutiko plačiau papasakoti apie liepos 6-ąją prasidėjusį vasaros festivalį, skaičiuojantį jau 19-us gyvavimo metus, kuris tęsis iki rugpjūčio 31 dienos.

Apie muziejaus organizuojamą festivalį su Romena kalbamės vienoje iš vilos salių, kurioje ir vyksta dalis festivalio pasirodymų. Ji pasakoja, kad festivalio atidarymas, minint Mindaugines, nepaisant prasto oro, pritraukė daug šiauliečių ir miesto svečių – jie, nepabijoję blogų oro sąlygų, rinkosi vilos parke. Nors sėdimų vietų buvo paruošta 500, žmonių susirinko per 4 000. Beveik du mėnesius truksiantis festivalis atidarytas Kauno simfoninio orkestro bei violončelės solisto Mindaugo Bačkaus, diriguojamų Roberto Šerveniko, koncertu.

Šią vasarą lankytojų lauks dar 8 koncertai bei renginiai, skirti tiek vaikams, tiek suaugusiesiems.

Per šurmuliuojantį muziejaus prieangį Romena patraukia į sodą, kur žydi daugiau nei pusantro tūkstančio įvairiaspalvių rožių.