
Naujausios
Rekordinis vėrinys – iš prėskučių ir makaronų
460 metrų ir 20 centimetrų, maždaug 14 tūkstančių prėskučių – tokį rekordinį vėrinį suvėrė Šiaulių profesinio rengimo centro (ŠPRC) Prekybos ir verslo skyriaus kolektyvas. Šis vėrinys pretenduoja į devynioliktą skyriaus pasiektą rekordą.
Živilė KAVALIAUSKAITĖ
zivile@skrastas.lt
Vakar per visus keturis ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus aukštus driekėsi girlianda iš prėskučių ir makaronų.
Pasak skyriaus vedėjos Renatos Veršinskienės, rekordus fiksuojanti agentūra „Factum“ nurodė, kad tarp prėskučių turi būti tarpas, atitinkantis pusę prėskučio pločio – taip vėrinyje atsirado makaronai.
„Prėskučių vėrinys – duoklė dzūkams. Agentūros „Factum“ vadovas Vytautas Navaitis pagrindė, kad „kūčiuko“ dabartiniame Lietuvių kalbos žodyne nėra, todėl, kad viskas visiems būtų aišku, rekomendavo dzūkišką pavadinimą „prėskutis“, – paaiškino R. Veršinskienė.
Kolektyvas prėskučius pradėjo kepti prieš savaitę, užtruko penkias dienas, dirbo dvi grupės – ir virėjų, ir konditerių, prisijungė visa bendruomenė, per 60 žmonių.
Prėskučiams kepti sunaudojo per 50 kilogramų miltų, 6 kilogramus aguonų, 3 kilogramus mielių, 15 kilogramų aliejaus, druskos ir vandens.
„Suverti – juodas darbas, sudėtingiausias“, – procesą įvertino R. Veršinskienė.
Prėskučių vėrinį pašventino ir gražiausių švenčių linkėjo Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios klebonas Saulius Paliūnas: „Kad Viešpats laimintų jūsų rekordą, jūsų darbus, pastangas.“
Komisija, sudaryta iš pirmininko Šiaulių verslo inkubatoriaus direktoriaus Aliaus Valio bei kraštotyrininko, dizainerio Viliaus Purono, maitinimo įstaigos „Karpynė“ virtuvės šefo Kęstučio Bartkaus, prėskučių vėrinį matavo apie dvi valandas.
A. Valys pranešė, kad vėrinys yra 460 metrų ir 20 centimetrų ilgio. Viename metre yra apie 30 prėskučių, tad iš viso jų buvo suverta apie 14 tūkstančių.
Prėskučių pynės rekordas Lietuvoje anksčiau nebuvo fiksuotas, tai originali ŠPRC Prekybos ir verslo skyriaus idėja.
Padalyta maisto girlianda keliaus Maltos ordinui, Šiaulių miesto Laikino apgyvendinimo tarnybai, Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centrui, Socialinių paslaugų centro labdaros valgyklai.
Renginyje dalyvavusi Maltos ordino Šiaulių grupės vadovė Bronė Vainauskienė sakė, kad 27 žmonėms bus įteikti dideli maisto paketai ir papildoma dovana – prėskučiai su atvirukais, linkėjimais. Gruodžio 17 dieną trys brigados su dovanomis startuos Šiaulių vyskupijos Pastoraciniame centre. Paketus papildys ir sausainiai, kuriuos keps jaunieji maltiečiai iš septynių mokyklų.
Šiaulių paliatyvios pagalbos ir slaugos centro socialinė darbuota Eglė Badaugaitė informavo, kad prėskučius išdalys apie 40 pacientų.
Giedriaus BARANAUSKO nuotr.
Prėskučių vėrinys buvo susuktas į didelę ritę, kurią teko išvynioti.
Pagal reikalavimus, vėrinys suvertas iš prėskučių ir perpus už juos mažesnių makaronų.
Padėti išmatuoti vėrinį pasitelktas visas kolektyvas.
Komisijai teko plušėti apie dvi valandas.